Uzmanlar uyardı!
Deprem anında, iç ve dış mekanlarda yapılması gerekenleri bilmek, bilinçli davranmak can kayıplarında büyük önem taşıyor. Uzmanlar vatandaşları alınacak önlemler konusunda sık sık uyarıyor.
Deprem bölgesi Türkiye’de vatandaşların bilinçlenmesi afet sırasında doğru hareket edilmesi büyük önem taşıyor. Deprem sonrası meydana gelen can kayıplarını önlemek, afet öncesinde alınan tedbirler hayat kurtarıyor.
"Deprem esnasında ne yapmalıyız?"
Depremlerin artmasıyla yeniden vatandaşları uyaran uzmanlar, “Afet esnasında sakin ve paniğe kapılmamalıyız. Deprem esnasında ev, ofis gibi iç mekanlarda yakalanıldığı zaman yıkılabilecek ağır ve yüksek eşyalardan cam ve pencerelerden uzak durmak gerekiyor. Deprem anında iç mekanlarda koltuk veya oturma grubu gibi büyük eşyalara tutunarak “çök-kapan-tutun” hareketinin yapılması ve sarsıntı bitene kadar beklemeliyiz.
Kalabalık ortamlarda sinema, tiyatro, stadyum, tren ve metro gibi yerlerde depreme yakalanıldığında panik yapmadan ve çıkışlara gitmemek gerekli. “çök-kapan-tutun” hareketinin yapılması ve baş bölgesinin korunması büyük önem taşıyor.
Depreme dış mekanda yakalanıldığı zaman bina, ağaç, köprü ve üst geçitlerden uzak durulmalı. Yolda seyir halinde deprem olursa, sarsıntı bitene kadar araç içinde beklenilmeli. Sarsıntıdan sonra araç kullanırken yolda oluşabilecek hasarlara karşı dikkatli olunmalı. Köprü ve tünel gibi yerlerde beklenmemelidir.” dedi.
"Deprem sonrasında ne yapmalıyız?
Deprem sonrasında da oldukça dikkatli hareket edilmesine dikkat çeken uzmanlar, "Deprem bittiğinde elektrik, gaz ve su vanaları kapatılmalı, soba ve ısıtıcılar söndürülmeli. Acil durum çantalarınızı alarak bina terk edilmeli ve toplanma alanına gidilmelidir. Ayrıca, kıyı bölgelerde yaşayan vatandaşlar tsunami tehlikesinden korunmak için yüksek yerlere çıkmaları önemli. Deprem sonrasında, yaşlı, çocuk, engelli bireylere de destek olmak önem taşıyor." ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.