Vatandaşın cebindeki paraya göz koyuyorlar

Vatandaşın cebindeki paraya göz koyuyorlar

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül “2020 bütçesinin neredeyse yüzde 75'i vergiden sağlanacak gelirlerle elde ediliyor. Yandaşlara vergi afları çıkarılırken vatandaş vergi altında eziliyor” dedi

3 yeni vergi getiren kanun teklifinin görüşmelerine dün Meclis’te devam edildi. CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, bütçede açık olduğu için bu teklifle yeni vergiler getirildiğini belirterek “Sarayın savurganlığının sınırları geliştirilirken vatandaşın cebindeki paraya da göz koyuluyorlar” dedi.

 

5 yıldızlı otellerden 18 lira, 4 yıldızlı otellerden 12 lira, 3 yıldızlı otellerden 9 lira, 2 ve 1 yıldızlı otellerden, pansiyonlardan 6 TL vergi alınacağını hatırlatan Bülbül, “Çok yüksek fiyatlarla oda satan 5 yıldızlı bir otele gelen kişi 18 lira ödeyecek, pansiyona gelen vatandaş ise 6 TL ödeyecek. Oteller sahibi Turizm Bakanı az ödesin ama pansiyonu olan yerel işletmeci vergi yükü altında kalsın. Bu bile vergide adaletin olmadığını gözler önüne seriyor” dedi.

 

2020 BÜTÇESİNİN YÜZDE 75’i VERGİDEN

 

1 trilyon 96 milyar TL olarak hesaplanan 2020 bütçesinin neredeyse yüzde 75'i vergiden sağlanacak gelirlerle elde edileceğini belirten Bülbül şunları söyledi:

 “Bu vergiler, ücretli çalışanlardan, temel gıda dâhil hemen her türlü harcama üzerinden alınan KDV'den ve ÖTV'den alınacak. 182 milyar TL gelir vergisinden, 175 milyar TL ÖTV'den ve 58 milyar TL KDV'den alınacak. 82 milyon vatandaşın emeği sarayın çevresindeki bir avuç yandaş tarafından yağmalanıyor. Yandaşlara vergi afları çıkarılırken vatandaş vergi altında eziliyor. Bu bütçe, AKP'nin ekonomi politikalarının başarısızlığını yoksul halka yükleyen bir bütçedir.”

 

YANDAŞA VERDİ AFFI VATANDAŞA VERGİ BORCU

 

“Toplanan bu vergiler geçmediğimiz köprülerin, gitmediğimiz şehir hastanelerinin, uçmadığımız havaalanlarının garanti ödemelerine gidecek yani sarayın yandaşı müteahhitlere gidecek. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat Oktay, 500 bin lira ve üzeri gelir elde edenlerin yüzde 40 oranında vergilendirilmesinin sağlandığını ve böylece, bu düzenlemenin yüksek gelir gruplarını hedef aldığını söyledi. Bu bir kandırmaca. Geçtiğimiz yıllarda Saray’a yandaş müteahhitlerin ve yandaş şirketlerin ne kadar vergi borcu silindi biliyor musunuz? Cengiz İnşaatın 422 milyon TL vergi borcunun tamamı silindi, TÜVTÜRK AŞ'nin 390 milyon TL vergi borcunun tamamı silindi, Albayrak Gayrimenkulün 56 milyon TL'lik borcu 1 milyon 220 bin TL'ye indirildi. Sayın Berat Albayrak'a methiyeler düzen Güler Sabancı'nın 9 milyon TL olan vergi borcu 650 bin TL'ye indirildi. Yandaşlarınıza arpalık olarak kullandığınız Turkcell'in 450 milyon TL'lik borcu ise 24 milyon TL'ye indirildi. Yandaş şirketlerinizin toplam 3 milyar 106 milyon lira olan vergi borcu 74 milyon 515 bin TL'ye indirildi yani vergi borçlarının yüzde 97,6'sı silindi.”

 

SÖZDE VERGİ ADALETİNİZ BATSIN!

 

“Vergide adalet amaç olmalıdır. Bu nerede olur? Demokrasi ve anayasal özgürlüklerin var olduğu, uygulandığı rejimlerde olur yani hukuk devletlerinde olur. Yargının bağımsız olduğu, denge, denetleme ve kuvvetler ayrılığının var olduğu demokratik parlamenter rejimlerde olur, vergi adaleti tek adam rejiminde olmaz. Ne diyelim, böyle vergi adaletiniz batsın.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler