VATANDAŞLARI DAHA DUYARLI OLMAYA DAVET EDİYORUZ

VATANDAŞLARI DAHA DUYARLI OLMAYA DAVET EDİYORUZ

Altı Nokta Körler Derneği Aydın Şubesi Başkanı Bayram Özen, görme engelli vatandaşların Aydın'da yaşadığı sıkıntıları dile getirdi. Özen, Aydınlı vatandaşları daha duyarlı ve özverili olmaya davet etti.

Engelli vatandaşların sosyal hayatta yaşadığı sıkıntılar, Türkiye'nin acı bir gerçeği. Altı Nokta Körler Derneği Aydın Şubesi Başkanı Bayram Özen, kısa süre önce başlattıkları destek kampanyası ile, Aydın'da yaşayan görme engelli vatandaşların taleplerini dile getirdiklerini belirtti.

Başlattıkları kampanya ile, Aydın'da yaşayan 1067 görme engelli vatandaşın her birinin beyaz baston ihtiyacını gidermeyi amaçladıklarını belirten Özen, durumu olan vatandaşlardan kendilerine destekte bulunmalarını istedi. Özen, şimdiye kadar 35 Aydınlı vatandaşın kendilerine bu yönde destekte bulunduğunu belirtti ve ekledi, "Bizlere destek olarak 35 adet beyaz baston bağışında bulunan duyarlı vatandaşlarımıza teşekkür ederiz. Ayrıca 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından üyelerimize 45 adet beyaz baston desteği yapıldı.  Büyükşehir bizden bu destekleri için 45 kişilik bir liste istedi ve pandemi sürecinden dolayı üyelerimizin evlerine bu bastonları ulaştıracaklarını ilettiler. Üyelerimize bastonlarını ileten ve bizlerden hiçbir zaman desteğini esirgemeyen, engellilerin annesi Sayın Özlem Çerçioğlu’na teşekkür ederiz. Ayrıca Büyükşehir geçen senede 100 adet baston bağışıyla bize destekte bulunmuştu

Aydın’da bulunan her kurum bizlere bir miktar destekte bulunsa, ilimizde eksikliği olan görme engelli bir vatandaş kalmaz.  15 Ekim Dünya Beyaz Baston Görme Engelliler Günü’nde düzenlediğimiz basın toplantısında da ben bu talebimizi dile getirdim. Aydın’da 17 ilçe olduğunu, her belediye başkanının bizlere destek olmak için beyaz baston bağışında bulunması gibi bir durumda Aydın’da oluşan ihtiyacın giderilebileceğini ilettim. Belediye bütçelerinden alınabilecek olan 15-20 kadar bastonun kimseyi zorlamayacağını söyledim.  Bu talebimizi 3 Aralık’ta sayın valimize de ilettik, ihtiyaç olması halinde kendilerine de bilgi verebileceğimiz yönünde bir cevap aldık. Biz kimseden bizlere 1000 tane beyaz baston almaları talebinde bulunmuyoruz, her kurumun gücünün yettiğince görme engelli vatandaşlara destek vermelerini istiyoruz. Bu beyaz baston fazla pahalı değil, piyasada 150 liraya bulunabiliyor. Böyle bir desteğin belediyelerin bütçesini sarsacağını düşünmüyorum."


whatsapp-image-2020-12-04-at-17-03-03-001.jpeg

GÖRME ENGELLİ VATANDAŞLAR HER GÜN TEHLİKEDE

Görme engelli vatandaşların toplum hayatında çektiği sıkıntılarıda dile getiren Özen, vatandaşlardan daha duyarlı olmalarını talep etti. Kaldırımlara park edilen araçların kendileri için sıkıntı yarattığını belirten Özen, motor kullanan vatandaşlara da seslendi. Özen, "Kaldırımlara park edilmiş araçlar ve görme engelliler için yapılmış olan yollarda ilerleyen motosikletler hakkında bir çalışma yapılması konusunda da emniyetten bir talebimiz olacak. Özellikle elektrikli motor kullanan sürücüler çok yapıyor bunu. Bu biz görme engelliler için büyük bir tehlike.  Biz bastonla ilerlerken arkadan adam gelip dibimizden korku verici bir şekilde geçiyor. Çoğu zaman sesini duyamıyoruz ki biz bu adamların önlem alalım. Motor kullanan vatandaşlardan bu konu hakkında hassasiyet göstermelerini talep ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Ayrıca daha modern bastonlarında bulunduğunu fakat Türkiye'de kullanımının söz konusu olmadığını belirten Özen, "Türkiye’de plaza tipi sensörlü bastonların kullanılması gibi bir ihtimal yok. Bizim çektiğimiz en büyük sıkıntılardan biri, Türkiye’de bütün yolların yarım saat içerisinde değişebilmesi. Bir yere gidiyoruz, sağlıklı bir şekilde krokiyi beynimizde çiziyoruz giderken, dönerken aynı yolda kazı çalışması yapıldığını anlıyoruz. Çoğu üyemiz bu durumdan dolayı düşüyor, sakatlanıyor. Öyle bir düzen var ki, aynı 2 ayda bir kazılıyor. Aynı şekilde müteahhitler kaldırımı komple şeritle kapatıyor, şeridin içerisine demirleri yığıyor, bizlere yürüme yolu bırakmıyor. Tüm Dünya’da kullanılan daha modern bastonlar Türkiye’de kullanıma sokulsa cihaz kafayı yer herhalde." dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler