Yalçın: 'Günden güne eriyoruz, yetkililer artık sesimize kulak versin'
Aydın’ın Efeler ilçesinde toplu taşıma hizmeti veren Şehiriçi Özel Halk Otobüsleri Kooperatifi’nin Başkanı Okan Yalçın, şoförlerin yaşadığı sıkıntıları AJANS AYDIN gazetesine anlattı.
Gün geçtikçe yaşadıkları sorunların büyüdüğüne dikkat çeken Şehiriçi Özel Halk Otobüsleri Kooperatifi’nin Başkanı Okan Yalçın, "En çok da sorunlarımızın ilgili makamlarca dikkate alınmaması bizi üzüyor. Şoför esnafı gün geçtikçe eriyor. Bu duruma yetkili makamlar el atmalı” dedi.
“Bu yük bize artık çok ağır geliyor”
Ücretsiz taşımacılığın omuzlarındaki yükü gün geçtikçe artırdığını ifade eden Okan Yalçın, “Öncelikle dün TBMM’de haklı talepleri kabul edilen doktor ve öğretmenlerimizin şartlarının iyileştirilmesini takdirle karşıladığımı belirtmek istiyorum. Tabi bizde aynı şekilde bir beklenti içerisindeyiz. Çünkü 2018 yılından bun yana gelir desteği adı altında bin lira para alıyoruz. Bu bin lira Aile Sosyal Politikalara bağlı 65 yaş üstü ücretsiz taşımacılığın karşılığında alıyoruz. Tabi günümüz şartlarında biz bu ücreti 4 günde tamamlıyoruz. Geri kalan 26 gün bizim sırtımızda yük. Bu yük artık bize çok ağır geliyor. Baktığınızda mazot 2018 yılında 5 liradan 9 liraya çıkmış. Aynı şekilde lastikler 650 liradan 2 bin 100 liraya çıkmış. Asgari ücret bin 600 lira iken 2 bin 800 lira olmuş. Ama bizim hala aldığımız destek bin lira.
Artık bu yük bizim üzerimizden alınmalı. Bunun yanında mazot, lastik, ve yedek parçalarda uygulanan KDV ve ÖTV’nin de makul seviyelere çekilmesini istiyoruz. Çünkü günlük 500 lira bir mazot giderimiz oluyor. Daha önce sabah 6 ile gece 12 arası çalışıyorduk. Son 1 yıl içerisinde ise geceden sabaha kadar otogar hattında hizmet veriyoruz. Bu seferler de 1 veya 2 müşteri oluyor genellikle. Boş gidip dönüyoruz neredeyse. Bu nedenle mazot yükümüzün hafiflemesi lazım” diye konuştu.
“Dörtlüleri yanan otobüse yol verin”
Diğer araç sürücülerini dörtlüleri yanan bir halk otobüsüne yol vermeye davet eden Yalçın, “Biz araçlarımızda çok fazla olağanüstü durumlarla karşılaşabiliyoruz. Örneğin kalp krizi geçiren bir vatandaş, doğum yapan bir kadın veya acil hastalanan yolcularımız olabiliyor. Bu nedenle hastaneye yakın olan şoförlerimiz dörtlülerini yakarak güzergah dışında çıkıp hastaneye gidiyor. Bu seferde diğer araç sürücüleri bizi arayıp, ‘Sizin şoförler trafikte bizi sıkıştırdı, kornaya bastı’ gibi şikayetlerde bulunuyor. Ama araç içerisinde yaşananları bilmiyor. Bu nedenle diğer sürücülerimizden ricam dörtlülerini yakan bir otobüs gördüklerinde yol versinler” dedi.
“Kadınlarımızın her zaman yanındayız”
Kadınlar ve çocuklar için her zaman desteğe hazır olduklarını belirten Yalçın, “Bildiğiniz gibi 25 Kasım kadına şiddetle mücadele günü kapsamında etkinlikler yapıldı. Biz ondan bir hafta önce kent konseyinden gelen başkan ve yöneticilerimizi ağırladık. Onların talepleri doğrultusunda tekrar bir karar aldık. Özellikle akşam saatlerinde kenar mahalle ve güzergahlarımızda kadınlarımızı ve çocuklarımızı durak harici indireceğiz. Çünkü onların sağlığı ve güvenliği bizim için çok önemli” ifadelerini kullandı.
“65 yaş üstü vatandaşlarımızın iyi niyeti suiistimal etmemesini istiyoruz”
65 yaş üstü vatandaşlara her zaman saygılı davrandıklarını ancak bu iyi niyetlerinin suiistimal edildiğini dile getiren Yalçın, “Bu suiistimallerle sık sık karşılaşmaya başladık. 50 metre olan iki durak arasında dahi biniyorlar. Gençlerimiz eskiden sürekli yer veriyordu. Ama geçenlerde kulağımıza gelen bir diyalog bizleri de şaşırttı. Bazı 65 yaş üstü vatandaşlarımızın, ‘Bugün şurada çay içelim, burada gezelim, burada yemek yiyelim’ sözlerine şahit olan gençler artık yer vermek istemediklerini çünkü bu vatandaşlarımızın araçları ihtiyaç değil keyfi olarak kullandıklarını düşündüklerini söylediler. Artık işe giden vatandaşlarımızda, okula giden gençlerimizde bu durumdan şikayetçi.
Bunun çözümü olarak da ya cüzi bir miktar ücretlendirme yapılsın yada mesai saatleri dışında binebilecekleri belirtilsin” diye konuştu.
“Maske takmayan yolcular şoförlerimizle tartışıyor”
Şoförlerin gün içerisinde karşılaştığı sorunlara da değinen Yalçın, “Tabi trafiğin ağır ilerlemesi ve şehir merkezindeki yol güzergahlarında uygunsuz parklanmaların olması nedeniyle belirtilen sürede güzergahlarımız tamamlanmıyor. Bununla beraber maske takmayan yolcular şoförlerimiz ile tartışıyor. Artık bunu yapmasınlar. Bu konuda çok katı kurallarımız var. Pandemi sürecini çok iyi yönettik. Maske takmayan yolcuları kesinlikle araca almadık. Buna bağlı olarak da virüsün yayılmasının önüne geçtik. Ayrıca büyükşehir belediyesi yetkililerimize de bu konuda teşekkür ediyorum. Onlarda sık sık araçlarımızı dezenfekte ediyor” dedi.
“İnşallah yıl sonunda bizimde beklediğimiz iyileştirme olur”
Tek istediklerinin yıl sonunda seslerinin duyulması ve gerekli iyileştirmelerin yapılması olduğunu söyleyen Yalçın sözlerini şu ifadelerle tamamladı. “İlgili bakanlıklara dosyalar defalarca götürüldü. Ama şuana kadar herhangi bir adım atılmadı. İnşallah haklı taleplerimizi bir kez daha gözden geçirip meclise tekrar sunacaklardır. Çünkü biz yedek parça ve mazota oranlı bir şekilde zam alamıyoruz. Vatandaşlarımıza bunu yansıtmamak için mücadele ediyoruz ama çok zorlanıyoruz artık. Makul fiyatlarda artış bekliyoruz. Vatandaşlarımız da bilsin, biz bu zamlarla günden güne eriyoruz.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.