Yanlış bıçak kullanımı eti telef ediyor

Yanlış bıçak kullanımı eti telef ediyor

42 yıldır Efeler'de bıçakçılık yapan Yavuz Talay, Kurban Bayramı öncesi doğru bıçak kullanımının önemini anlattı.

Kurban Bayramı bu sene 20-23 Temmuz tarihleri arasında kutlanacak. Bayram boyunca binlerce acemi kasabın hayvan kesimi sırasında kendisini yaraladığı Türkiye'de bu sene de aynı manzaralar ile karşılaşıp karşılaşılmayacağı ise merak konusu oldu.

Aydın'ın Efeler ilçesine bağlı Ramazan Paşa Mahallesi'nde 1979'dan bu yana bıçakçılık yapan Yavuz Talay, kurban kesimi sırasında doğru bıçağın kullanımının öneminden bahsetti. Kesim konusunda eğitim verilmesi gerektiğini söyleyen Talay, "Hakim olacağın bıçak kullanılmalı. Dededen, atadan duyduğun bıçağı kullanmayacaksın, sahip olabileceğin bıçağı kullanacaksın. Aynı zamanda da bunun eğitimini alacaksın, burada da iş yetkililere düşüyor. 'Kurban nasıl kesilir?', 'Bıçak nasıl kullanılır?' bunların eğitimleri halka verilmeli. Bunların hepsini içeren bir kurs verilmeli; böylece hem toplum bilgilenir, hem yaralanmanın önüne geçilir, hem de et telef olmaz. Deri yüzmek basit bir şey gibi düşünülür ama derinin patlaması demek milli servete zarar demek." diye konuştu.

PANDEMİ SÜRECİ BIÇAK ALIŞVERİŞİNİ DE VURDU

2020 yılının Mart ayından bu yana devam eden pandemi süreci nedeniyle ekonominin derinden sarsıldığını, vatandaşların kurban kesmekte zorlandığını söyleyen Talay, geçmişte yaşadıkları bayram yoğunluğunun olmadığını belirtti. Talay, "Bıçak alış satışı hızlı değil. Pandemi sürecinden çıktık, herkes ekonomik anlamda kartlarını tüketti, yani herkes ne yapacağını şaşırmış durumda. Kurban mı kesecek, çocuğunu tatile mi götürecek, evine mi para yetiştirecek; yani kimse ne yapacağını bilmiyor ama bizim toplumumuzun ulvi değerleri var; kurban kesmek gibi, Ramazan Bayramı'nda oruç tutmak gibi, onları ihmal etmez milletimiz. Kesen de çoluğum, çocuğum el bakmasın diye düşünüp keser. Zengin adam kesmiyor, yapıyor bağışını geçiyor. Gariban adam kesiyor, bütün değerler gariban kesim içindir, onlar sayesinde ayakta kalır. Zengin adamın değeri ise paradır." dedi.

Kaliteli bir bıçağın 60 liradan başladığını söyleyen Talay, "Bıçağını biletecek olan, yeni bıçak alacak olan sabit mekana gitmeli. Başı ağrıdığı zaman, bıçakta sorun çıktığı zaman hiç değilse telafi edebilir. İşini bilen adama yaptırılmalı bu işler yoksa hem kendinizi hem de kurbanınızı telef edersiniz." sözleriyle vatandaşları uyardı.

whatsapp-image-2021-07-06-at-12-33-36-1.jpeg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler