YATIRIM YAPMANIN TAM ZAMANI

YATIRIM YAPMANIN TAM ZAMANI

Son dönemde hızla düşüşe geçen altın fiyatları piyasayı etkilemeye devam ediyor. Tüm Türkiye’yi etkileyen altın piyasasının içerisinde bulunduğu durumu 63 yıldır kuyumculuk yapan Adnan Danzik’e sorduk.

Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşanan başkan değişimi, Ekonomi ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın istifası ve koronavirüs aşısının bulunmasında yaşanan yeni gelişmeler sonrası altın piyasası sert bir düşüşe geçmiş durumda. Geçtiğimiz haftalarda 535 Türk Lirasına işlem gören gram altın 13 Kasım tarihi itibariyle 465 Türk Lirasına kadar düşmüş durumda.

Ajans Aydın olarak hızlı bir dalgalanma yaşayan altın piyasasında yaşanan değişimleri ve bunun vatandaş üzerinde ki etkilerini 63 yıldır Aydın’ın Efeler ilçesinde Danzikler Kuyumculuğu işleten Adnan Danzik’e sorduk.

“YATIRIM YAPMANIN TAM ZAMANI”

Aydın’ın Efeler ilçesinde bulunan Danzikler Kuyumculuk firmasının işletmecisi Adnan Danzik altın piyasasında yaşanan hızlı değişimleri yorumladı. Altına yatırım yapmanın tam zamanı olduğunu belirten Danzik, “Altın bundan daha fazla düşmez diye düşünüyorum. Yükselmesi ise tabii bekleniyor.  Yükselişe geçer ama bu 1-2 ayı bulur. Özellikle yılbaşına doğru yükselecek diye düşünüyorum.

ABD seçimi oldu, Bidenin seçilmesi beklenmiyordu fakat seçildi. Maliye Bakanımız değişti. Koronavirüs aşısında ilerleme kaydedildi. Bunların hepsi beklenmeyen etkenlerdi. Bilindiği üzere borsada altında uzun zamandır yükselişteydi fakat özellikle aşının bulunması çok etkiledi. Bir haftada çok düştü, her zaman bu kadar düşmüyordu altın, 3 etkende aynı anda denk gelince bunu yaşadık.

Altın her zaman için güvenli maldır ama altın düzensizlik ister, savaş ister, ekonomide bozukluk ister. Altın güvenli liman olduğu için insanlar para bulduğu zaman altına bağlamayı sever çünkü dolar ABD’nin parasıdır, Euro Avrupa’nın parasıdır fakat altın dünyanın parasıdır. Altını bütün dünyada bozdurup, işini görebilirsin.  Düşüşle beraber altın bozduranlarda çokta bir fark olmadı açıkçası. İhtiyacı olanlar, işini görmek için bozduruyor. Mesela adam bir ürünü hesaplı bulduğunda alırken çekinmiyor ama altın sabit fiyatlı ve pazarlıksız bir ürün olduğu için alınıyor fakat satılmıyor. Altındaki düşüş tabii ki de bozdurmalara etki etti ama insanlarda tekrar yükseleceğini düşünüyor, bu yüzden düşüşlerde korkuyla bozduran pek olmadı.

Altındaki düşüşten sonra altın alanlar oldu. Hesabını bilen insanlar bundan daha fazla düşmeyeceğini biliyor. Satışlarımızda tabii bir artış oldu düşüşle beraber ama piyasanın durumu çok önemli bir faktör. Herkesin cebi milyon milyon para dolu değil.  İnsanlar artık araba almak gibi yöntemlere de yöneliyor. 150’ye alırım, 155’e satarım 5 lira karım olur gibi düşünüyor yani. Daha kısa zamanda daha fazla para kazanmak istiyor. İnsanlar artık ev almaya yönelmiyor mesela. İhtiyacı kadar ev alıyor, yatırımını daha farklı şekilde değerlendiriyor. Bankalarda artık çok fazla faiz vermediğinden altına yönelen kişi sayısı arttı. Ama tekrar söylüyorum, herkes altının, dövizin tekrar yükseleceğini biliyor zaten. Altın bugünden yarına değil, Aralık’ta Ocak’ta yükselir. Yılbaşı geldiğinde piyasalar daralır, borsalar ve değerler yeni yıla devir olacağı için bir sıkışma olur, yılbaşından sonra tekrar rahatlama olacağını düşünüyoruz.

Pandemi dönemi tabii bütün dünyayı etkiledi, piyasaları bozdu, ekonomileri bozdu. Çok fazla karşılıksız para basıldı, bence bunun karşılığı mutlaka olacak. Durmadan para bastılar ama ne çoksa onun değeri düşer. Şimdi para çok basılınca paranın değeri düştü. Zeytinde bile var bu, zeytin azsa 5 liraya çoksa 2 liraya satılır sonuçta. Yani bunlarda altının tekrar yükselmesine sebep olacak.

Bence yatırım yapmak isteyen vatandaşlar şu anda fiyatlar bu haldeyken kesinlikle altın almalılar. Tabii işlenmemiş altın alınmalı , gram altın, cumhuriyet altını, bilezikler gibi.”
dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler