Yörük Ali Efe mezarı başında anıldı

Yörük Ali Efe mezarı başında anıldı

Milli Mücadele kahramanlarından Yörük Ali Efe, vefatının 71. Yılında mezarının bulunduğu Aydın'ın Yenipazar ilçesindeki müzeye dönüştürülen evinin bahçesinde anıldı.

Milli Mücadele döneminde gösterdiği kahramanlıklar nedeniyle Efeler’in Efesi olarak anılan Yörük Ali Efe için vefatının 71. yılında Yörük Ali Efe Evi ve Müzesi'nde anma töreni gerçekleştirildi. Anma törenine AK Parti Aydın Milletvekili Bekir Kuvvet Erim, Yenipazar Kaymakamı Şule Demirtaş, Aydın Kültür ve Turizm Müdürü Umut Tuncer, Yenipazar Belediye Başkanı Mehmet Yüsran Erden, İYİ Parti Aydın İl başkanı Recep Taner ve Yenipazar halkı katıldı. 

 

YÖRÜK ALİ EFE’NİN SEMBOLÜ OLDUĞU KURTULUŞ MÜCADELESİNİ VE ÖZGÜRLÜK RUHUNUN BUGÜNDE YAŞADIĞINA İNANIYORUM 

Anma töreninden sonra basın mensuplarının sorularını cevaplayan Aydın Kültür ve Turizm İl Müdürü Umut Tuncer, “Bugün Aydın tarihimizde önemli bir yeri olan Milli Kahramanımız Yörük Ali Efe’nin ölüm yıl dönümü ve anma programını gerçekleştirdik. Duyguluyuz, çünkü kurtuluş mücadelesi noktasında yaşanılan anıların, yaşanılan o dramların Yunan işgal ordusunun bölgemizde gerçekleştirdiği katliamların gelecek nesillere aktarılmasının çok önemli olduğunu düşünüyoruz ve bunu temel misyonumuz ediniyoruz. Geçmişte yaşananlar gelecekte yaşananlarının vesikasıdır bu anlamada tarihimizi hatırlamalıyız, unutmamalıyız, unutturmamalıyız. Bu anlamada Yörük Ali Efe’mizin en ince detayına kadar düşünülmüş müzemizin de restorasyonu tamamladığımız ve bugün açılışını yetiştirdiğimiz bir gün oldu. Yaklaşık 1 milyon lira tutarında restorasyon çalışması gerçekleştirdik. Müzemizin eskiyen, eksilen hemen her noktasını düzenledik. Aydın’da Yörük Ali Efe’nin sembolü olduğu kurtuluş mücadelesini ve özgürlük ruhunun bugünde yaşadığına inanıyorum.” dedi. 

Yörük Ali Efe’nin torunlarından biri olan Nuket Şenkaya, “Ben Yörük Ali Efe’nin en küçük kızı Meral Yörük Demirhisar’ın kızı Nuket Şenkaya. Kaymakamımızın daveti ile İzmir’den geldik bugünde burada olmaktan çok onur duyuyoruz. Restorasyonu tamamlanan evin açılışı için buradayız herkesi bekliyoruz emeği geçen herkese teşekkürlerimizi sunarız.” İfadelerini kullandı. 

 

EFE’NİN RUHU HEP BİZİMLEYDİ

Yörük Ali Efe’nin gelini olan Nermin Yörük, Efe’nin ruhunun hep olanlarla olduğunu söyledi. Yörük, “Çine’de doğdum ama Aydın’da büyüdüm. Aydın’da ortaokulda okurken Yörük Ali Efe’nin eline öpmek için okulca buraya gelmiştik. Yörük Ali Efe’yi oradan tanırım. Hem Aydınlı olarak hem de gelini olarak çok mutluyum çık gururluyum. Bugün buraya Yörük Ali Efe’mizi ölüm yıldönümü nedeniyle geldiğim için mutlu değilim ama bir kutlama olduğu için memnunum. Tabii ki gözyaşlarımı zor tuttum, hatta bu eve gelince çok duygulanıyorum. Öyle güzel günler yaşadık ki burada. Çok güzel günler geçirdik ama bu günlerin hepsini maalesef Efe’siz geçirdik. Ama Efe’nin ruhu hep bizimleydi.” dedi.

whatsapp-image-2022-09-23-at-15-30-00-1.jpg

whatsapp-image-2022-09-23-at-15-29-58.jpg

whatsapp-image-2022-09-23-at-15-29-47.jpg

whatsapp-image-2022-09-23-at-15-29-42.jpg

whatsapp-image-2022-09-23-at-15-29-37.jpg

whatsapp-image-2022-09-23-at-15-28-10.jpg

whatsapp-image-2022-09-23-at-15-26-56.jpg

whatsapp-image-2022-09-23-at-15-26-52.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler