Zam furyası çiçekçileri de vurdu

Zam furyası çiçekçileri de vurdu

Ülke ekonomisinin dalgalandığı bugünlerde farklı sektörlerde birçok ürüne zam geldi. Çiçekçilik sektörü de zam furyasından nasibini aldı.

Aydın’ın Efeler ilçesinde uzun yıllardır çiçekçilik yapan Ahmet Özyılmaz, günümüz çiçekçiliğiyle ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Özyılmaz, “Üretici firmalar gübreyle iş yapıp seralarda yetiştirip bize getiriyorlar. Gübreye gelen zam bu konuda çok önemli çünkü üretici firmalardan gelen fiyat farkı var. Biz de buna göre fiyatlandırıp müşterimize satıyoruz. Bunun haricinde bizim de kendi sattığımız topraklarımız var, gübrelerimiz var fakat iç mekan bitkileri için kullanılıyor. Artık onları da uygun fiyata alamıyoruz. Biz de üstüne fiyat koyup satmak zorunda kalıyoruz. Fakat çok kar elde edemiyoruz. Önceki zamanlarda bize maliyeti 2 liraydı, 5 liraya satıyorduk. Ama şimdi bize gelişi 25 lira" dedi.

"GELİN ARABASI FİYATLARINDA MAKAS AÇILDI"

Çiçekçi esnafının önemli bir gelir kapısı olan gelin arabası süsleme işinde maliyetin arttığında vurgu yapan Özyılmaz, "Düğün arabası organizasyonlarında önceden araba başına 90 TL’lik bir maliyet biçerken şu an 500 – 1000 TL arası bir fiyat koymak zorunda kalıyoruz.” diye konuştu.

"CANLI ÇİÇEK ORGANİZASYONLARI CEP YAKIYOR"

Canlı çiçek organizasyonlarının artık güç hale geldiğini belirten Özyılmaz, "En çok canlı çiçek ile yaptığımız organizasyonlar tutuluyor. Doğal olarak fiyatı da cep yakıyor. Büyük organizasyonlarda 100 bin ile 300 bin arası fiyat değişiyor. Yapay çiçekle yapılan organizasyonlar daha ekonomik oluyor. Bir düğün organizasyonunda yapay çiçek kullanımı 3 bin lira ediyor. Bakıldığı zaman büyük bir fiyat farkı var.


Zamlar diğer esnafları etkilediği gibi bizi de etkiledi. Önceden organizasyonlar veya çelenk yapımlarıyla sıfır araba alabilecek kadar para kazanıyorduk. Şimdi ise ev kiramızı ödemekte zorlanıyoruz. Yapılan işçiliğe göre paranın değersiz kaldığı buradan belli oluyor. Hakkettiğimiz parayı alamıyoruz" ifadelerini kullandı.

"BİZİM ÜSTÜMÜZDEN PARA KAZANIYORLAR"

Özyılmaz açıklamasını şu ifadelerle tamamladı.

"İnternet mağazacılığı şu aralar çok gündemde. Şu an fazlasıyla çiçek gönderilebilecek ünlü siteler var. Fakat ben bir parçası olmak istemedim. Çünkü o siteler bize belli bir yüzdelik bırakıyorlar. Bizim omzumuza basıp bizim üzerimizden para kazanıyorlar. Ve bizden daha çok kazanıyorlar. Mesela 300 liranın 200 lirasını siteler alırken 100 lira bize kalıyor. Bize herhangi bir karı olmuyor. Ayrıca paramızı hemen de alamıyoruz. Belli bir süre bekletiliyoruz. Fakat bizim nakit paraya ihtiyacımız var. Günlük kazançla esnaflarız biz."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler