60 yıllık dükkanını internet alışverişi ile yürütüyor

60 yıllık dükkanını internet alışverişi ile yürütüyor

Efeler'de terlik ve ayakkabı satışı yapan bir mağazayı işleten Halil Güngör, pandemi süreci nedeniyle online satışa yöneldiklerini söyleyerek girişimcilere tavsiyelerde bulundu.

2019 yılının ikinci yarısında Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede küresel salgın haline dönüşen koronavirüs, on binlerce insanın hayatını kaybetmesine neden oldu. Salgın süreci, ekonomi ve iş dünyasında da derin yaralar açılmasına, köklü değişimler yaşanmasına neden oldu.

Aydın'ın Efeler ilçesine bağlı Ramazan Paşa Mahallesi'nde bulunan ve tarihi değeriyle kentin değerleri arasında yer alan Ayakkabıcılariçi Çarşısı'nda ayakkabı ve terlik satışı yapan bir mağazayı işleten Halil Güngör, dedesinden babasına, babasından da kendisine kalan 60 yıllık dükkanını 'online satış' ile tanıştırdı. Pandemi döneminde uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle bu yolu tercih ettiğini söyleyen Güngör, çocukluğundan bu yana bulunduğu dükkanın da ulaşamadığı ciroyu online satış ile yakaladığını belirtti.

"ONLINE ALIŞVERİŞ GÜNÜMÜZDE ÇOK KOLAY"

Dijitalleşen dünyada insanların mağazalara gitmek yerine alışverişlerini internet aracılığı ile yapmayı tercih ettiğini söyleyen Güngör, "Online alışveriş yapmak günümüzde çok kolay. Özellikle büyük siteler var herkesçe bilinen, buralardan alışveriş yapmak insanlar için daha çok tercih ediliyor. İnsanlar mağazaya giderek kıyafet denemeyi, orada saatlerini harcamayı artık gereksiz buluyor; bu yüzden de evine bir ürünün farklı bedenlerini, renklerini söylüyor ve beğenmediklerini geri gönderiyor. Bu çok ciddi bir kolaylık, evinden çıkmadan alışveriş yapıyorsun. İnsanlar sipariş veriyor, ben akşam eve gittiğimde paketleri hazırlıyorum ve gönderiyorum" dedi.


"KULAK TIKACI DAHİ İNTERNETTEN ALINDI"

Yıllardır var olan online alışverişin pandemi sürecinde yaşadığı artışa dikkat çeken Güngör, "Özellikle Aydın bölgesinde terlik satışı fazla olduğundan insanlar direkt buradan almak istiyor. Ben mesela online satışa çok fazla terlik yüklemedim bu aylarda ama Kış mevsiminde ayakkabı sektörü burada hareketleniyor. Kış mevsiminde, pandemi döneminde insanlar en ufak kulak tıkacını dahi internet üzerinden aldı. 11 liraya satılan ürüne 9 lirada kargo ödedi, 20 liraya kulak tıkacı aldı yani. Kulak tıkacı mesela dışarıya çıkarak kolayca bulunabilen bir ürün değil. Sanayiye sadece bir kulak tıkacı almak için gitmek imkansız çünkü pandemi var, bu da online satışın artmasına, tanınmasına neden oluyor. Mesela pandemi döneminde naylon çizmelerin, terliklerin satışı çok fazla arttı, hastane çalışanları bu ürünleri sıklıkla tercih etti. Online satışa girme sebebim de buydu, alışveriş artık internete kaydı" diyerek girişimcilerin online alışveriş fırsatlarını değerlendirmesi gerektiğini belirtti.

Online satış yöntemi ile pandemi sürecinde de kazançlarının kesilmediğini söyleyen Güngör, "Tam kapanma sürecinde dükkanımı açamıyorken online satışta günde 50 satışı gördüm. Bazen dükkanımda bu satışı yapamıyorken online satışta tam kapanmayı bu şekilde değerlendirmek çok güzel oldu. Günümüzde fırsatları bir şekilde değerlendirmek gerekiyor. Reklamlarda da görüyoruz bunu, evinde oturan bayan bir t-shirt hazırlıyor ve bunu satmaya başlıyor, ticaret yapıyor. Bunun olması lazım zaten" diye konuştu.


"ZİNCİR MARKETLER BİZİ ETKİLEMİYOR"

Zincir marketlerde ayakkabı ve terlik satışı yapılmasının satışlarını etkilemediğini söyleyen Güngör, bunun sebebini şu şekilde açıkladı;

"Onların aldığı ürünü ben buraya getirip koymuyorum. Onlar gidiyor bir markanın bütün çocuk terliklerini kapatıyor, bu markanın bütün ürünlerini kendisinde topluyor ve piyasadan bu ürünü siliyor adeta. Aynı ürünü ben 15 liraya alıyorken o 10 liraya alıyor, 15 liraya satıyor. Ben neden bu terliği getirip tezgahıma koyayım? Müşteri gidip o mağazadan alacak sonuçta bunu. Benim dükkanımın bu markalarla yarışacak konumu yok. 

Bunun dert edilmemesi lazım. Aslında herkes kendi nasibini yiyor, benim nasibimde ne varsa ben onu kazanıyorum. Ben o markanın getirmediği ürünü buraya koyacağım ki para kazanacağım."

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler