"600 yıllık imparatorluğumuzun eğitim politikası yok"

"600 yıllık imparatorluğumuzun eğitim politikası yok"

Efeler'de kitapçılık yapan Kazım Oğuz, Milli Eğitim Bakanlığı'nda yaşanan başkanlık değişimlerini eleştirerek "600 yıllık bir imparatorluğuz, binlerce yıllık tarihimiz var ama oturmuş bir eğitim politikamız yok, bir sistem yok" dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı Başkanlığı'nda yapılan değişim Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, Ziya Selçuk Milli Eğitim Bakanlığı görevini Bakan Yardımcısı Mahmut Özer'e bıraktı. Geçmişte ÖSYM Başkanlığı yürüten Özer, 2010-2017 yılları arası Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü oldu. Özer son olarak Milli Eğitim Bakanı Yardımcısı olarak görev yapıyordu. Kabinede yaşanan değişiklik, bazı vatandaşlar tarafından tepkiyle karşılandı.

"GÜNÜBİRLİK EĞİTİM POLİTİKALARIMIZ VAR"

Konya'da 10 yıl kitap satışı yapmasının ardından Aydın'ın Efeler ilçesine gelerek kentin en büyük kitapevlerinden birini kuran Kazım Oğuz, kabinede yaşanan değişikliği eleştirdi. Oğuz, "Günübirlik eğitim politikalarımız var, her yıl Milli Eğitim Bakanı değişiyor ve bunla beraber müfredatta değişiyor. Böyle bir şey olabilir mi? 50 yıllık devletler insana yatırım yapıyor, Mars'a gitmeyi hedefliyor, bizim 600 yıllık imparatorluğumuzun bir eğitim politikası yok. Her Milli Eğitim Bakanı ile birlikte eğitim politikası değişiyor, her hükümet değişikliğinde eğitim modeli değişiyor. 600 yıllık bir imparatorluğuz, binlerce yıllık tarihimiz var ama  oturmuş bir eğitim politikamız yok, bir sistem yok. Her gelen kendi başına bir sistem getiriyor. ÖSS gidiyor YGS geliyor, YGS gidiyor YKS geliyor; her bu isimler adı altında insanlara yeni bir şeyler uygulanmaya çalışıyor, biz isimler üzerinden mi eğitim alacağız? Böyle mi gelecek nesile insan yetiştireceğiz? Biz insan odaklı bir eğitim modeli yaparsak, zaten güçlü bir ülkeyiz, kısa dönemde zengin bir ülke oluruz. Bizim köklerimiz çok zengin; Karacaoğlan, Yunus Emre, Mevlana gibi köklerimiz var. Çok köklü bir medeniyet olmamıza rağmen bunun üstüne bir şey koyamıyoruz. Mehmet Akif'in mesleği denince aklımıza hırsızlık, tinercilik geliyor; bu böyle olmamalı. Neden yeni Nazımlar, Sabahattin Aliler çıkmıyor ya da çıkıyor da biz neden göremiyoruz?" dedi.

"SEKTÖRDE DİRSEK ÇÜRÜTMÜŞ BAKANLARIMIZ OLMALI"

Çiçeği burnunda Bakan Özer'in Yüksek Lisans ve Doktora eğitimini Fen Bilimleri Enstitüsü'nde aldığına dikkat çeken Oğuz, "Milli Eğitim Bakanı denilince bu işe işin demokrasisini, özünü, bürokrasisini bilen, bu işte dirsek çözmüş biri getirilmesi gerekiyor diye düşünüyorum. Ziya Selçuk mesela belli bir kariyeri olan, kitabı olan, bizlerin sorunlarını bilen, her yıl bir şeylerin değişmesinin bu ülkeye ne kadar zarar verdiğini bilen bir insandı" diye konuştu.

Oğuz, 2019 yılından bu yana etkisini sürdüren pandemi sürecinde değişim yaşayan eğitim modellerine Özer'in adapte olmakta zorlanacağına vurgu yaparak, Bakan Selçuk'un farklı senaryolar için birçok planı olduğuna inandığını söyledi. Oğuz, "Eğitim pandemi önlemleri altında başladığında süreç zorlu işleyecek çünkü yeni bakanımız süreci bilmeyen bir insan" diyerek sözlerini sonlandırdı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler