65 yaş ve üstü yasaklara sinirli

65 yaş ve üstü yasaklara sinirli

Artan koronavirüs vakalarının ardından Aydın'da ve tüm Türkiye'de hayata geçirilen 65 yaş ve üstü vatandaşlara sokağa çıkma kısıtlaması vatandaşları sinirlendirmiş durumda.

Giderek artan koronavirüs önlemlerinin ardından yeni önlemler alınmaya devam ediyor. Son olarak 65 yaş ve üstü vatandaşların 10.00 ve 16.00 arasında bulunan saatler haricinde sokağa çıkmaları yasaklanmıştı. Gün içerisinde 6 saatlik süreç haricinde sosyal hayata karışamayan vatandaşlar ise alınan karara tepkili.

Önce belirli illerde, sonrasında tüm Türkiye'de hayata geçirilen 65 yaş ve üstüne sokağa çıkma kısıtlaması kararı ise vatandaşları kızdırmış durumda. Alınan kararların adaletsiz ve anlamsız olduğunu savunan vatandaşlar, pandemi önlemlerinin psikolojilerini bozduğunu belirtti.

"HER ŞEYİ 65 YAŞA YÜKLÜYORLAR"

Kısıtlamaların sadece 65 yaş ve üstüne gelmesinin anlamsız olduğunu belirten 74 yaşındaki Hüseyin Bal, "Her şeyi 65 yaşa yüklüyorlar. 65 yaşındakiler mikrop dağıtıyor sanki. Niye diğerlerine olmuyorda bize oluyor, niye sadece bize yasak geliyor? Gençlerde de maske yok. Yasak gelecekse herkese gelmesi gerekiyor. Bir fatura ödenecekse el birlik ödenmesi gerekiyor. Belli bir kesime fatura ödettir belli bir kesime, böyle bir şey olamaz. Benim nezdimde, bu yasağın sadece bizlere gelmesi yanlış. Sadece Aydın’da değil Türkiye genelinde çok fazla ölüm oluyor, Avrupa’da çok zaten.

Biz yasaklara uymadığımız için bize uygulanıyormuş. Bende maske var mı? Var. Gençlere bakıyorum maske burnun altında, çenede, kolda. Böyle bir şey olmaz, bu yanlış. Şimdi kışta geliyor, grip olaylarıda artacak. Dolayısıyla bu virüs daha çok yayılacak. Bize yasak geliyor, diğer yaş grupları adam akıllı denetlenmiyor bile. Bu maske olayı gerçekten çok önemli bir şey. Mikrop tükürükten bulaşıyor, güneşten şurdan burdan gelmiyor ki.

Aylarca zaten eve tıkıldık, yürümeye yürümeye kilo aldık, organlarım rahatsız etmeye başladı. Tüm dünyayı esir aldı bu mikrop, kendimizi korumamız için önlemleri sıkı tutmamız gerekiyor."
diyerek düşüncelerini belirtti.


"MADEM BİR YASAK VAR, HERKESE OLMALI"

65 yaşında olduğu halde işletme sahibi olduğu için yasaklara tabi olmadığını belirten Orhan Dilbal, "Bu hastalığın yaşı yok. Çocuklarda da görülüyor, duyuyoruz. Kırkı, ellisi, altmışı, yetmişi yok. Yani risk herkese risk. Ama vücut zayıfladığı için 65 yaş üstünde, zayıf vücuda yapıştığı için virüs daha tehlikeli oluyor. Bunun için önlem adı altında koydular bunu ama bu kadarda adam seçicilik olmaması gerek. Ben tam 65 yaşındayım, şu bulvarı yarım saat dolaşın en az maskesiz 100 kişi görürsünüz. Caydırıcı değil cezalar heralde. Maskenin kesinlikle takılması gerekiyor.

Bilim adamları daha iyi bilir tabii bu işi ama, vücut 65’ten sonra, makine eskimeye başladıkça, sıkıntı veriyor.  Ama çocuklarında maske takması lazım, parkta oynayan çocuklarda hiç maske yok. Madem bir yasak var, herkese yasak olmalı, herkese önlem olmalı."
dedi.

"PSİKOLOJİM BOZULDU"

Pandemi sürecinin başladığı Mart'tan bu yana en çok yüklenilen yaş aralığının 65 yaş ve üstü olduğunu belirten Ünal Kara, "Virüs yayanlar hep yaşlı mı? Hayır. O zaman neden bütün olayları hep yaşlılara yıkıyorsunuz. Ben daha önce virüs kapmadım da şimdi mi kapıcam, 4’ten sonra mı kapıcam? Ben bugün Canan Karatay’ı dinledim, çocuklardan da var çok fazla ölüm. Çocuklar salıveriliyor, hepsi bir arada oyun oynuyor. Bunları gören yok ama 65’i gören çok. Bu bir saçmalıktır. Keşke bu konularda halk toplantıları yapılsa.

Bunlar 65 yaşı çok sıktılar. 3 ay eve kapattılar, yemin ediyorum psikolojim bozuldu ya. Yazın Didim’e gittiğimde doktora gittim, kadın sağolsun ilaç verdi de toparladım. Geçen sene hastalık bu değerlerdeyken sokağa çıkma yasakları vardı, şimdi niye yok? Ölsün diyorlar adeta, ekonomi çökmüş, ülke bitmiş, ölen ölsün artık diyorlar. Asıl tehlike ekonominin çökmesidir bence, virüste var ama ekonomi çökerse her şey biter. Ekonomi biterse, bizler beslenemezsek, metabolizmamız çökerse bu virüsü çok rahat kaparız.  2 bin lira emekli maaşı alanlar yaşayamıyor, bizler nasıl yaşayalım? Et yok, tavuk yok, gezme tozma yok."
dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler