Alevlerden etkilenen hayvanlara ilk müdahale nasıl yapılmalı?

Alevlerden etkilenen hayvanlara ilk müdahale nasıl yapılmalı?

Veteriner Hekim Kerim Uzun, yangında zarar gören hayvanlara ilk müdahalenin nasıl yapılması gerektiğini Ajans Aydın Gazetesi muhabirine anlattı.

Türkiye'nin birçok kentinde ortaya çıkan orman yangınlarına müdahale devam ediyor. Binlerce dönüm arazinin yok olmasına ve birçok vatandaşın hayatını kaybetmesine neden olan yangınlardan milyonlarca hayvan da olumsuz etkilendi. Tüm ülkeden yardımların yağdığı yangın bölgelerinde şehit olan personeller ve vatandaşlar ile yangında telef olan hayvanlar ise gündeme oturdu.

Yaşananların ardından Ajans Aydın Gazetesi muhabirine açıklama yapan Veteriner Hekim Kerim Uzun, alevlerden etkilenen hayvanlara nasıl müdahale edilmesi gerektiğini ve doğru bilinen yanlışları anlattı. Uzun, "Öncelikle bu hayvanlar yangın ortamından uzaklaştırılmalı ve üzerlerinde bulunan yanık bölgeler derecesine göre değerlendirilmeli. Yanık derecelerine göre yapılması gereken müdahaleler kesinlikle hekim eşliğinde olmalı fakat vatandaşlar il müdahale için soğuk uygulama yapabilirler; ıslak veya nemli bez yardımıyla bu uygulama gerçekleştirilebilir.  Yanıklarda ise medikal bir müdahale gerekir, diğer müdahaleler hayvanlar üzerinde zararlı bir etki yaratabilir" dedi.

"DAHA BÜYÜK ZARARLARA YOL AÇABİLİR"

Alevlerden etkilenen hayvanlara veteriner hekimler eşliğinde müdahale edilmesi gerektiğini, 'kulaktan dolma' veya 'eskiden gelme' bilgilerin genellikle yanlış olduğunu belirten Uzun, "Vatandaşların bu müdahaleler eşliğinde herhangi bir krem kullanmasını kesinlikle önermiyoruz. Vatandaşlar yanık derecesinin kaçıncı derecede olduğunu anlamayabilir ve bu krem uygulanan bölgede herhangi bir açık bölge olması durumunda dostlarımıza daha fazla zarar verilebilir. Duyduğumuz kadarıyla diş macunu kullananlar da olmuş, bu kesinlikle yanlış" ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler