Araba kiralama şirketleri dertli

Araba kiralama şirketleri dertli

Akaryakıt fiyatlarına son dönemde art arda gelen zamların sektörü olumsuz yönde etkilemesiyle birlikte kendisinin de ciddi bir şekilde zarar gördüğünü söyleyen İşletmeci Hakkı Kaşan, Ajans Aydın Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

Akaryakıt fiyatlarına son dönemde art arda gelen zamlar sektörü olumsuz yönde etkiledi. Oto Kiralamacılar’da bu zarardan pay aldıklarını ifade ederek yaşadıkları sıkıntıları dile getiriyor. Bu durumdan mustarip olduğunu ifade eden söyleyen Araç Kiralamacılar Federasyonu ve Ege Kiralamacılar Federasyonu üyesi Hakkı Kaşan, akaryakıt sektöründeki fiyat artışları ile birlikte kâr marjlarının düşmesinden dolayı ciddi bir zarar yaşadıklarını dile getirdi. 

Akaryakıt fiyatlarına son dönemde art arda gelen zamların sektörü olumsuz yönde etkilemesi size nasıl yansıdı?

Araç Kiralamacılar Federasyonu ve Ege Kiralamacılar Federasyonu üyesi Hakkı Kaşan, “Araç Kiralamacılar Federasyonu ve Ege Kiralamacılar Federasyonu üyesiyim. Federasyondan araç alıp müşterilerimize daha fazla araç imkânı sunmak istediğimizde yıllık olarak araç kiraladığımızda aylık 10 bin liradan araç çekiyoruz. Aylık 3 bin kilometre limitle ve biz bu araçları yıllık alıyoruz. 15-20 bin kilometrede bir lastik değişimi yapıyoruz. Mayıs ayında 1 lastiğin fiyatı 350-400 liraya alırken bugün bin 500 liranın altında lastik bulamazsınız. 4 lastik değişimi 6 bin lira. Periyodik bakımı 6 ay öncesinde 250 liraya hepsini yapabiliyorduk ama bugün 1000 liraya mal ediyoruz. 6 bin lira lastik bakımı, 1000 lira periyodik bakımı, Ocak- Temmuz MTV, pul, 8-10 bin kasko, sigorta 2 bin 500 lira ödüyorum. 1 aylık ofisin elektrik, su, muhasebe, vergi, KDV, fatura hepsini düzenli ödüyorum. Federasyondan araç çektiniz aylık 10 bin lira, ofisin giderleri 2 bin lira aylık 12 bin lira gider var. Kışın bir aracı 30 gün kiraya veremiyoruz maksimum 15-20 arasında veriyoruz. 12 bin lirayı 20 güne böldüğümüzde maliyetimizi 600 lira. 600 liradan aldığınız aracı 300 liraya kiraya verebilir misiniz? 6 ay önce Aydın’dan İzmir’e 100 lira gidip gelebilirdiniz ama bugün 400 liraya gidemezsiniz bile. 

Büyük firmalar günlük 700 liraya araç kiraya veriyor. Biz araç kiralamak isteyen vatandaşlarımıza günlük 400 lira diyoruz maliyetimizi karşılamıyor. Araç kiralayan kişi 400 lira bize veriyor, İzmir’e gidecek 400 liraya yakıt alıyor birde devletin otobanına 20 lirada ücret ödüyor toplam 820 lira para tutuyor. Zenginseniz kendi aracınız vardır. Şu an piyasa şartlarında bir aracın kasko ücreti yıllık 15 bin lira. Yılda 10 tane araca 150 bin lira kasko parası ödüyorum. Ben bu 150 bin liraya maliyet eklemek zorundayım. 3 yıl öncesinde para kazanıyorduk. Bir aracı günlük 150 liradan kiraya verdiğimiz zaman çok güzel para kazanıyorduk ama şu an aynı aracı 400 liraya kiraya veriyoruz 5 katına çıktı. Yeni araç alamıyoruz. 8-9 milyar maaş alan bir memur bu şartlarda geçinemezken asgari ücretle çalışan bir kişi nasıl geçinecek?

Araba satın alıp rent a car işi yapacaksınız varsayalım cebinizde 200 bin lira nakit paranız var, 200 bin lirada bankadan taşıt kredisi 36 ay taksitle çektiğiniz de aylık ödemesi 11 bin lira. 400 bin liranızı bankaya mevduat hesabına yatırsanız yıllık %25 faiz veriyor, 400 bin liraya araç almak için yatırım yapıyorsunuz kasko, sigorta, yağı vs. bunların haricinde bu aracı kiraya vereceksiniz günlük 500 liradan 1 yılın sonunda yıllık kazancınız bankanın verdiği faize yetmiyor. Büyük firmaların günlük araç kiralama fiyatları yazın 700-800 arası kışın 900 lira arası değişiyor. Biz günlük 400 lira fiyat veriyoruz vatandaşa pahalı geliyor. Para kazanmıyorum amacım borçlarımı ödemek. Sektörün durumu bu.

Asgari ücreti maaşla 2 günlük eğlenceye 1300 lira para verir misiniz?

Piyasada çok fazla dolandırıcı rent a car firması var. Piyasadaki dolandırıcı rent a carlar araçlarına kasko yapmıyor, zorunluda değil ama trafik sigortası ile araçlarını kiraya verebilirler. Günlüğü 250-300 liradan araç kiralıyorlar. Kaskolu aracı mı kiralamak istersiniz kaskosu olmayan aracı mı kiralamak istersiniz? Bir aile 2 gün hafta sonu araç kiralayıp Kuşadası’na gitmek istese git gel 250 lira mazot gideri var. 2 günlük araç kirası 800 lira yaklaşık 2 gün bin lira cebinden para çıkmış olacak. Aydın’da 2 bin liradan aşağıya kiralık ev yoktur. 2 bin ev kirası, bin lira elektrik faturası, bin lira doğalgaz faturası 4 bin lira yapıyor nasıl geçineceksiniz? Ayda yılda bir gün ailecek gezmeye gitmek isteyeceksiniz 1300 lira verebilir misiniz? Son 3 yılda 4 lira olan mazot bugün fiyatıyla 24 lira oldu. Şu an bir aracı 400 liradan verdiğimizde kredilerimizi ödeyemiyoruz. Sektör bu durumda.” diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler