"ASGARİ ÜCRET ZAMMINDA İŞVERENLERDE DÜŞÜNÜLMELİ"

"ASGARİ ÜCRET ZAMMINDA İŞVERENLERDE DÜŞÜNÜLMELİ"

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'ndan 2021 yılında asgari ücrete uygulanacak zam oranları hakkında açıklamanın merakla beklendiği bugünlerde, Aydınlı işverenler pandemi döneminde zor zamanlar geçiren kendilerinin de hesaba katılmasını talep etti.

Aralık ayı başında 2021 yılında uygulanacak olan asgari ücret zamları için toplantılara başlayan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'ndan çıkacak kararTürkiye genelinde milyonlarca vatandaşı etkileyecek. Sendikalar, sivil toplum örgütleri ve çeşitli siyasi partiler tarafından fiyat önerilerinin sunulduğu bugünlerde, Aydınlı işverenler koronavirüsten dolayı işleri azalan ve işlerini sürdürmekte zorlanan kendilerinin de unutulmamasını talep etti.

Türkiye'de ilk vakanın görüldüğü 10 Mart tarihinden bu yana Aydın'da birçok esnaf kepenk kapatmak zorunda kaldı. Ülke genelinde uygulanan ilk pandemi önlemleri Mart ayında başlamış ve Temmuz ayında sonlanmıştı. 4 ay süren ilk dönemde birçok işletme kepenk indirmiş, devlet tarafından verilen krediler ile ayakta kalabilmişti. Bazı esnaflar ise batmış, ekmek teknelerini kapatmak zorunda kalmıştı.

Sonbahar mevsiminin gelmesiyle beraber, Türkiye'de görülen koronavirüs vaka ve kaynaklı ölümleri tekrar yükselişe geçti. Oluşan korkutucu tabloda, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi tarafından alınan karar ile Kasım ayında birçok işletme tekrar kapatıldı. Kapatılmayan bazı işletmelerin ise çalışma tipleri değişti. İlk pandemi döneminin yaralarını saramadan ikinci pandemi dönemiyle vurgun yiyen işletmeciler, oluşan durumda işyerlerinde çalışan elemanları geçindirmekte zorlandıklarını dile getirdi.

"ZAM MUTLAKA GEREKİYOR"

Aydın'ın Efeler ilçesinde bir mobilya firmasını işleten Özcan Kemer, asgari ücret zammının gerekliliğini dile getirdi. Pandemi döneminde işlerinin düştüğünü söyleyen Kemer, zam olması durumunda kendilerinin de ister istemez bir miktar daha zorlanacağını söyledi. Kemer, "Şu anda pandemi döneminde olduğumuzdan dolayı işlerimiz azaldı, gelirimiz azaldı, eskisi kadar hareketli değiliz. Asgari ücret zamları mutlaka zorlar yani bizi ama bu zam tabii ki de gerekiyor. İnsanların geçim kaynağı asgari ücret olduğundan dolayı ve olan ücretler zorladığından dolayı bu zam mutlaka gerekiyor. 

Devletin belirlemiş olduğu zamma bizde uyucaz, yapılması gereken neyse yapacağız ve tabii ki çalışanlarımıza bunu yansıtacağız. Fakat şu an ki iş durumuna göre gelecek olan zam bizi baya bir zorlayacak tabi.

Tahminim, asgari ücret 2 bin 600, 2 bin 700 bandına yükselir. Bir yüzde 10-15 arası zam uygulanması durumunda bu zaten 300-350 liraya tekabül ediyor, devletimizinde yapacağı budur sanırım.

Burada bizim üretimimizde olduğu için Temeller Mobilya olarak 40-45 çalışanımız var. İşlerimiz biraz daha düğün sezonu olduğu için ve pandemiden dolayı bu düğünler iptal olduğu için bizler zorlu bir süreç geçirdik. Pandemi olsa da olmasa da genel giderlerimizi her ay ödemek zorundayız. Bunlar yüzünden de her firma gibi bizde devletten bir destek bekliyoruz. Kısa çalışma ödeneğinden faydalandık fakat bunların daha çok geliştirilmesini istiyoruz. Kira desteğinin bizler gibi deftere tabi olanlara da verilmesini talep ediyoruz tabii ki."
dedi

"ZAM OLACAK Kİ BİZİMDE İŞLERİMİZ ARTACAK"

Aydın'ın Efeler ilçesinde bulunan Yağcılariçi'nde züccaciye dükkanı işleten Mustafa Altınel, asgari ücret zammında kendilerininde düşünülmesi gerektiğini hatırlattı. Beklenen zamların kendi işlerinide arttıracağını söyleyen Altıner, "Tabii ki zamlar bize hem olumlu hem de olumsuz yansıyacak. Olumlu yanı, binlerce Aydınlı bu zamlardan etkileneceği için bizlerden daha rahat alışveriş yapmaya başlayacaklar. Olumsuz yanı ise, pandemi döneminde düşen işlerimizde bizden daha fazla para çıkmış olacak. Tabii ki istiyoruz ki çalışanlarımız daha rahat geçim sağlasın, biz kazandıkça onlarda kazansın ama biz şu an kazanamıyoruz. Devletimizdende yeterli desteği göremiyoruz. E diyelim ki ütopik tekliflerden birisi kabul edildi, asgari ücret 3 bin 100 lira oldu. Aradaki bu kadar farkı işletmeci nasıl ödeyebilsin? Devlet bizim işlerimizin olmadığı dönemde destek olacak ki bizim çalışanlarımız bu zamların hayrını görecek." ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler