Aydın'da 'deprem' konulu konferans

Aydın'da 'deprem' konulu konferans

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) ev sahipliğinde, Yüksek Mimar ve İnşaat Yüksek Mühendisi Yoshinori Moriwaki tarafından 15 Şubat 2024 tarihinde “Asrın Felaketinin 1. Yılında Tüm Yönleriyle Deprem: Türkiye-Japonya Arasındaki Deprem Felaketini Önleme Farklılıkları” temalı konferans düzenlendi.


ADÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent’in ev sahipliğinde gerçekleşen konferansa, Baro Başkanı Av. Sezgin Çetin, Vali Yardımcısı Kamuran Mustafa Ballı, Üniversite Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Cemal İyem ve Prof. Dr. Nuh Kılıç, Genel Sekreter V. Prof. Dr. Bertan Akyol, Rektör Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Fatih Hacıyusufoğlu, ilçe belediye başkanları, il ve ilçe kurum müdürleri, oda başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Üniversitenin akademik ve idari kadrosu ile öğrenciler, basın mensupları ve davetliler katıldı.

whatsapp-gorsel-2024-02-16-saat-10-17-22-762d7b69.jpg

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından deprem farkındalığı kapsamında hazırlanan video gösterimi yapıldı. Konferansın açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Bülent Kent, “Aydın Adnan Menderes Üniversitesi olarak, ülkemizin oldukça aktif bir deprem bölgesi olması sebebi ile mevcut yapıların deprem performans düzeylerini belirlemek ve gerekli görülen durumlarda yapıların güçlendirilme çalışmalarını en uygun şekilde yürütülebilmesini sağlamak amacıyla Aydın Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile protokol imzaladık. Yürütülecek çalışmalarla binaların deprem performans durumları belirlenip gerekli güçlendirme projeleri hazırlanacak. Toplum olarak deprem bilinci geliştirmek, afetlere karşı direncimizi artırmak ve zararları en aza indirmek amacıyla gerçekleştirdiğimiz konferansa verdiği katkılardan dolayı Yüksek Mimar ve İnşaat Yüksek Mühendisi Yoshinori Moriwaki’ye çok teşekkür ediyorum.” dedi.


Depremin sadece bir doğal afet olmadığını, aynı zamanda sosyal bir olay olduğunu ve toplumun tüm kesimlerini etkilediğini belirten Yoshinori Moriwaki, “Deprem bilinci ve hazırlıklı olma kültürünün toplumun her kesimine yayılması hayati önem taşır. Eğitim kurumları, medya organları ve sivil toplum kuruluşları tarafından düzenlenen bilinçlendirme kampanyaları ve tatbikatlar, bu sürecin önemli bir parçası olarak görülmektedir.” ifadelerini kullandı.

whatsapp-gorsel-2024-02-16-saat-10-17-22-7cadcda4.jpg

Yoshinori Moriwaki sözlerini şu ifadelerle tamamladı:

“Bina inşaatlarından, zemin etütlerine, eğitim faaliyetlerinden, acil durum yönetimine kadar geniş bir yelpazede tedbirlerin hayata geçirilmesi büyük önem taşıyor. Olası bir afet durumunda hayat kurtarmak adına yapıların sadece güçlü değil, aynı zamanda esnek olması gerekiyor. Bu da yeni bina yönetmelikleri, mevcut yapıların güçlendirilmesi ve kentsel dönüşüm projeleriyle mümkün olabilecek. Türkiye'ye yönelik kritik deprem uyarısı ve özellikle Marmara Bölgesi ile İstanbul ve İzmir gibi büyükşehirlerde alınması gereken önlemler, ulusal gündemin en önemli maddeleri arasında yer alıyor.” dedi. Moriwaki, Türkiye'nin deprem kuşağında yer aldığını ve bu gerçeğin kabullenilerek, deprem öncesinde, sırasında ve sonrasında atılacak adımların çok iyi planlanması gerektiğini vurgulayarak, “Kapsamlı bir risk yönetimi ve afet planlaması, afet sonrası iyileştirme çalışmaları ve dayanıklı altyapı sistemleri, depreme karşı alınması gereken tedbirler arasında sayılabilir. Ayrıca yurt dışındaki projeler için iş birliği yapılarak Japonya Ulaştırma Bakanlığından gelecek yetkililerle birlikte Türkiye’de bazı firmalar da ziyaret edilecek.”


Rektör Kent tarafından, Yoshinori Moriwaki’ye katkılarından dolayı teşekkür belgesi takdimi ile program sona erdi.

whatsapp-gorsel-2024-02-16-saat-10-17-22-4b0173e3.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler