AYDIN'DA EMLAK PİYASASI DİBE VURDU

AYDIN'DA EMLAK PİYASASI DİBE VURDU

2020 yılına damgasını vuran koronavirüs salgını, Aydın'da emlak piyasasını olumsuz yönde etkiledi. Emlakçılar, geçtiğimiz seneyi "en kötü sene" olarak nitelendirdi.

2019 yılının son çeyreğinde, Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs salgını tüm dünyada piyasaları olumsuz yönde etkiledi. 2020 yılının Mart ayında Türkiye'de ilk vakanın görülmesinin ardından birçok işletme kısıtlamalar kapsamında kapatıldı, bazıları ise aylarca iş yapamadıkları için kepenk indirmek zorunda kaldı. Yaz aylarında vaka ve ölüm sayılarında görülen düşüşün ardından Türkiye'de 'yeni normal' sürecine girilmiş, birçok kısıtlama kamu hayatından kaldırılmıştı.

Sonbahar mevsiminin gelmesiyle birlikte ülke genelinde tekrar yükselişe geçen vaka ve ölüm sayıları, 2. pandemi dönemine girilmesine neden oldu. Birçok işletmenin tekrar kapanmaya gitmesinin ardından, vatandaşlar tekrar evlerine kapandı. Sokağa çıkma kısıtlamalarının tekrar hayata geçirilmesi ile birlikte, piyasalar tekrar 'durgunluk' dönemine girdi.

2020 yılı, Aydın'da emlak piyasalarınıda olumsuz yönde etkiledi. Birçok emlakçının 'en kötü senemiz' olarak adlandırdığı 2020'nin sonlanması ile birlikte vatandaşların yeni yıldan tek beklentisi koronavirüs salgınından kurtulmak oldu. Dolar ve Euro'nun Türk Lirası karşısında tarihi zirvelerini gördüğü 2020 yılı, altın piyasasında birçok rekora gebe oldu. Vatandaşların pandemi ve yüksek faiz oranları nedeniyle ev almaktan kaçındığı 2020'de, öğrencilerin Aydın'ı terk etmesi emlakçılar için darbe niteliğinde oldu.

Aydın'ın Efeler ilçesinde bulunan Güzelhisar Mahallesinde emlakçılık yapan Hasan Kırlı'da 2020'yi 'en kötü sene' olarak adlandıranlardan. Artık dertlerinin para kazanmak değil dükkan masraflarını çıkarmak olduğunu söyleyen Kırlı, çoğu gün hiç iş yapamadan eve döndüklerini söyledi. Kırlı sorularımıza, "2020 yılında pandemi nedeniyle okulların kapalı olması ve öğrencilerin Aydın’ı terk etmesi nedeniyle emlak piyasası bir hayli duruldu. Piyasada iş yok. Sene içerisinde faizlerin düştüğü dönemde piyasa iyiydi, satışlar oluyordu ancak şuanda faizlerin yüksek olması, öğrencilerin olmaması ve pandeminin olması emlak piyasasını kötü vurdu. Hem kiralık hem satış anlamında söylüyoruz tabii bunu. Öğrencilerin terk etmesinin yanı sıra atamalarda yok şuanda, bu da piyasayı etkiliyor tabii.

Emlakçıların çoğu oturuyor şuanda. Kirasını ve vergileri çıkartamıyor çoğu arkadaşımız. Oturmaktan başka bir şey yaptığımız yok yani. 10 senedir bu işle uğraşıyorum ben, 2020 yılı en kötü senemiz oldu. İş yapamaz hale geldik baya baya durulduk. Şuanda sadece dükkan masraflarını çıkarmak için uğraşıyoruz, bunlar çıktığı sürecede bizler için pek sorun olmayacak.

Aydın’da vatandaşlar ev almaya faizlerin düştüğü dönemde yöneldi fakat bunun dışında sene boyunca durgunluğunu korudu. Bunun haricinde gayrimenkul fiyatları pek yükselmedi diyebiliriz." şeklinde yanıt verdi.

whatsapp-image-2021-01-04-at-14-07-13.jpeg

Pandemi döneminde gelir kapıları kapanan vatandaşların ekstra emlakçı parası ödemek istemediklerini ve Aydın genelinde 'sahibinden' yazılı ilanların arttığını dile getiren Kırlı, "İnsanlar emlakçıya para vermek istemiyor, bir kira bedeli kadar alamasakta ev kiralayacak olan veya satın alacak olan vatandaşlar aradan emlakçıyı çıkarmak istiyor. Ev sahipleri de pandemiden dolayı boş vakit bulduğu için kendileri uğraşmayı seçti bu sene. İnsanların gelirleri olmadığı için, parası olmadığı için birde emlakçıya ekstra para ödemekten kaçınıyor." dedi.

Devletin pandemi döneminde emlakçılara herhangi bir destek sağlamadığını dile getiren Kırlı, 2020 yılının son yarısında faiz oranlarının düşmesiyle beraber ev satışlarında hareketlilik yaşandığını dile getirdi. Genel olarak durgun senede faizlerin düşmesiyle oluşan bu hareketliliğin can suyu olduğunu söyleyen Kırlı, "Devletten emlakçılara bu dönemde bir destekte olmadı. Talebimiz var tabii ancak ama önemli olan karşı tarafın bize bunu vermesi. Hiçbir şekilde destek alamıyoruz devletten, kendi yağımızda suyumuzda kavrulmaya çalışıyoruz.

2020 yılının son yarısında faizlerin düştüğü dönemde Aydın’da ev fiyatları arttı ama fazilerin düşmesiyle beraber bizlerde iş yaptık ancak tekrar yükselince biz yine oturmaya geçtik.

Pandemiyle birlikte insanlar boğazlarından geçecek ekmeğin hesabına düştü, ev almaktan çekinmeye başladı. Parası olanlarda ev almaktan kaçınıp parayı kenarda tutmayı tercih etti, saklamayı tercih etti. Tabii insanlar eskisi gibi ev almayı bir yatırım olarakta görmüyorlar, kira gelirine bakacak olursak faizlerin daha yüksek olduğu ortada. İnsanlar elindeki parayı faize yatırmayı ya da dövize çevirmeyi tercih ediyor." dedi ve Aydınlı vatandaşların artık yatırım için farklı yolları tercih ettiğini söyledi.

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler