Aydın'da kira fiyatları ne durumda? Öğrencileri zor bir süreç bekliyor...

Aydın'da kira fiyatları ne durumda? Öğrencileri zor bir süreç bekliyor...

Aydın’da emlakçılık yapan Mümtaz Aras, inşaat sektöründe imalat olmadığı için ev kiralarında büyük bir belirsizlik olduğunu söyledi. Aras, mevcut şartlarda öğrencilerin kira ödemekte çok fazla zorlandığına dikkat çekti.

Hayat pahalılığının artmasıyla beraber öğrenciler kiralık ev bulmakta zorlanıyor. Yüksek kira artışı nedeniyle mağduriyet yaşayan öğrenciler adeta dert yanıyor. Bizde Ajans Aydın gazetesi olarak kira artışları devam edecek mi? sorusunu Aydın’da emlakçılık yapan Mümtaz Aras’a sorduk.

Enes Uzun: Önümüzdeki süreçte kira fiyatlarında bir artış bekleniyor mu?

Mümtaz Aras: Çok ciddi bir belirsizlik var inşaat sektöründe imalat yok gibi. Didim, Kuşadası’nda dışarıya yönelik imalatlar var ama Aydın merkezde inşaat sektörü dibe vurmuş durumda. Buna binaen dışardan gelen memurlar, öğrenciler ve evlenecek olan gençlerimiz var. Bunları göz önünde bulundurduğumuzda yeni binalar lazım. Malum hastalık ve doların yükselmesiyle beraber inşaat malzemelerinin fiyatının artması ciddi şekilde arzı azalttı yani diğer bir tabirle üretimi azalttı. Bu günler de talep patlaması var. Günde 20 tane telefon alıyorum, kiralık ev istiyorlar ama maalesef kiralık ev yok. Fiyatlar arz talebe göre belirlenir. Arz yok talep çok o yüzden fiyatlar tavan yaptı normal bir memurun normal bir öğrencinin bu kiralarla Aydın ilinde barınması artık çok zor. Yine dediğim gibi bir belirsizlik var artık devletin, yerel yönetimlerin bu konular üzerinde sosyal bir çalışma yapıp bunu nasıl çözeriz, insanların bu mağduriyetini nasıl gideririz, arzı nasıl artırırız bunun hesaplarını yapmaları lazım. Ayrıca belediyelerde inşaat işlerinde aldığı bazı ücretlerde indirim yapabilir.

Enes Uzun: Öğrenciler ev mi kiralamalı yoksa yurtlarda mı kalmalı? Fiyat politikası hakkında görüşleriniz nelerdir?

Mümtaz Aras: 2010 yılından sora yapılan KYK yurtları otel gibidir, çok nezihtir.  Bu yurtların tek kişilik, iki kişilik ve en büyüğü dört kişilik odaları var. Çok nezih ve her yurdun özel güvenlikleri var. Belli disiplin kuralları var. Bir öğrencinin yurtta kalması hem ekonomik yönden hem de öğrencinin kendini disipline etmesinden dolayı yurtlar daha avantajlı. Ama buralarda kısmen yeme içme problemleri oluyor. KYK yurtlarında sabah kahvaltısı ve akşam yemeği var. ekonomik anlamdan daha iyi olur. Tabi özel yurtların fiyat politikası daha farklı. O noktada ev mi, yurt mu daha ekonomik olur bu yeni sezonda belirlenecek olan fiyatlardan sonra ortaya çıkacaktır. 

Enes Uzun: Ev sahiplerinin depozito ile 1 aylık kirayı peşin istemesi öğrencileri zorluyor mu?

Mümtaz Aras: Öğrenciler her halükarda zorlanıyor. Depozito öğrenciyi sıkmaz. Çünkü para ödemeyecek, o para öğrencinindir. Ben sözleşeme yaptığım zamanda depozitoyu 1 aylık olarak hesaplıyorum. Çıktığı zaman kira ne kadarsa o kadar öğrenciye geri ödeniyor. 1 aylık peşin dediğimiz şey ayrıdır kiralar peşin ödenir. Depozito ise öğrenci verir, ev sahibinde kalır. Öğrenci çıktığı evde her hangi bir zarar veya eksik yoksa parası geri verilir. Daha deminde bahsettiğim gibi sözleşmelerde ben depozitoyu 1 kira bedeli olarak alıyorum. Örnek olarak verecek olursak bin 500 liraya oturmaya başladı ve bin 500 lira depozito verdi. 2 yıl sonra evden çıktığı zaman ev sahibi 3 bin lira para ödeyecek öğrenciye. Öğrencinin mağdur olmaması için bu yöntemi kullanıyorum.

Enes Uzun: Öğrenciler sizden ne tür isteklerde bulunuyor?

Mümtaz Aras: Öğrencilerimiz genelde 1+1, 2+1 ev taleplerinde bulunuyorlar ve genellikle 1 yıllık sözleşme isteğinde bulunuyorlar. Tabii fiyatlar çok yüksek, öğrencilerde bu konuda çok mustarip. Ev kiralarının yüksek oluşu öğrencileri mağdur ettiği kadar Aydın esnafını, Aydın’ın geleceğini de mağdur edecektir. Şöyle ki başarılı öğrencilerimiz, ekonomik sıkıntı yaşayan öğrencilerimiz var. Sizlerinde bildiği üzere artık her ilde bir üniversite var. Bazı öğrenciler mevcut şartlardan dolayı kendi iline veya kendi iline yakın illere yatay geçişle yaparak eğitimine orada devam ediyor. Aylık olarak bir öğrencinin yaklaşık 4 bin lira gideri var. Bu giderler arasında ev sahibi, giyim, market, kafeterya ve Pazar masraflarını sayabiliriz. Öğrencileri burada nasıl tutabiliriz dersek, yerel yönetimler imkanlar sunacak, katkılar sağlayacak. Burslardan ziyade, öğrenci evleri açarak gençlere destek olacak. 

Enes Uzun: Öğrenciler hangi mahalleleri tercih ediyor? 

Mümtaz Aras: Öğrenciler ağırlıklı olarak Zafer Mahallesi, Orta Mahalle ve Güzelhisar mahallerinden ev istiyor. Tabi herkes bütçesine göre, doğalgazlı evleri tercih ediyor. Ama klimalı veya sobalı evlere de hayır demiyorlar, yeter ki barına bileceğim bir yer olsun diyorlar. Zaten iklim olarak da ege bölgesi en güzel bölgelerden birisidir.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler