Oteller de güvenlik önlemleri ne durumda? Ozan Gündüzalp, “Acil çıkış kapıları genelde kilitli”
Bolu Kartalkaya’da meydana gelen yangın faciasında 76 kişi hayatını kaybetti 51 kişi yaralandı. Yaşanan facia sonrası otellerin güvenlik önlemlerinin yetersizliği sorgulandı. Otellerin güvenlik önlemleri hakkında konuşan ATRO Başkanı Ozan Gündüzalp, genel olarak otellerin güvenlik bakımından yetersiz olduğunu ifade etti.
Haber: (Yusuf Konrat)
Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi'ndeki 12 katlı Grand Kartal Otel'de saat 03.30 sıralarında çıkan yangın faciaya dönüştü. Yangında 76 kişi yaşamını yitirdi, 51 kişi ise yaralandı. Türkiye’de bir günlük milli yas ilan edildi. Çıkan yangın faciasında otelin güvenlik önlemlerinin yetersizliği gözler önüne serildi. Yangın alarmının çalışmaması, yangın merdivenlerinin eksikliği yaşanan olayın daha da büyümesine neden oldu.
Aydın, yılda 2 milyona yakın turist ağırlıyor. Bolu faciası sonrası Türkiye'deki otellerin güvenlik önlemlerinin yetersizliği hakkında konuşan Aydın Turist Rehberleri Odası Başkanı Ozan Gündüzalp, otellerin gerekli önlemlerinin alınmadığını dile getirdi. Gündüzalp, "önlemlerin alınması için illa bir facia mı olması gerekiyor" dedi.
“OTELLERDE YANGIN SENSÖRLERİ YOK”
Ozan Gündüzalp, otellerdeki yangın sensörlerinin çalışmadığını aktardı. Bu durumun Türkiye’ genelinde yaşandığını belirten Gündüzalp “Bu sorun sadece Bolu'da değil, neredeyse tüm Türkiye'de böyle. Turist rehberler odası olarak misafirlerimizden en sık duyduğumuz şikâyetlerden biri, "Odam sigara kokuyor," oluyor. Resepsiyona soruyorum: "Odada sigara içilebiliyor mu?" "İçilebilir abi, sıkıntı yok," diyorlar mesela. Sigara dumanından ötmediği için kullanılan cihazlar aslında şu anlama geliyor: Orada sadece göstermelik bir prosedür tamamlanmış. Ama diyelim ki elinde sigarayla içeri girdi, çarşaflar tutuştu, geçmiş olsun o zaman bize” diye sitem etti.
“UCUZ CİHAZLAR KULLANILIYOR”
Gündüzalp, “Birçoğu zaten pilli, küçük ve çok ucuz maliyetli cihazlar. Dünya standartlarına göre, bu tür yerlerde sistematik olarak ana merkeze bağlı ve en ufak bir dumanda devreye giren duman dedektörleri olmalı. Ayrıca bu dedektörlerin nereden duman algıladığını gösteren bir panel bulunmalı. Dört ve beş yıldızlı otellerde, dünya standartlarında bu böyle olur. Ama bizde böyle bir prosedür yok.” dedi.
“ACİL ÇIKIŞ KAPISI KİLİTLENİYOR”
Acil çıkış kapılarının yetersizliği hakkında konuşan Gündüzalp, “Her otelin yangın merdivenine sahip olması, yangın durumlarında hazır olduğu anlamına gelmiyor. Maalesef, bu tür olaylar çok sık yaşanmadığı için otellerin birçoğunda acil çıkış kapıları genelde kilitli durumda oluyor. Sokak hayvanları ya da hırsızlar girmesin diye yangın merdivenine açılan kapıların çoğu personel tarafından kilitleniyor. Aydın'daki acentelerin bu konuda bir çalışma yapması gerekiyor. Kendi yetki alanlarındaki otellerden bir rapor talep etmeleri şart. Kuşadası'ndaki turistik ofisimiz de bu konuda otellerdeki durumu incelemeli: Bu sorun çözülmüş mü? Yangın merdivenlerimiz var mı? Varsa, aktif olarak kullanıma hazır mı?” diye yapılması gerekenleri anlattı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.