Aydınlılar Abd-İran gerilimini yorumladı

Aydınlılar Abd-İran gerilimini yorumladı

ABD ve İran arasındaki gerilim gün geçtikçe artıyor. Artan gerilimin ardından olası bir savaş durumunda Türkiye’nin üstlenmesi gereken rolü Aydınlı vatandaşlara sorduk.

ABD-İran gerilimi, 27 Aralık’ta Kerkük’teki Amerikan üssüne Şii Hizbullah Tugayları tarafından düzenlenen saldırıda bir Amerikalı sözleşmeli personelin hayatını kaybetmesiyle bir şiddet sarmalına dönüşmeye başladı.

 

14 Eylül'de Suudi Arabistan'daki 3 büyük petrol tesisine yönelik saldırılar düzenlendi. Bu saldırılar sonucu ülkenin petrol üretimi yarı yarıya düştü. Hem Riyad hem Washington bu saldırılardan da İran'ı sorumlu tuttu. Tahran ise söz konusu iddiaları reddederek herhangi bir askeri saldırıya derhal ciddi misilleme yapacaklarını duyurdu.

 

Kerkük’teki saldırıda Irak asıllı Amerikalı Navres Valid Hamid’in ölümüyle ABD’nin kırmızı çizgisi aşılmış oldu.

 

3 Ocak 2020 sabahı Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon, Trump’ın emriyle operasyon düzenledi. İran Devrim Muhafızları ordusuna bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi örgütünün başkan yardımcısı Ebu Mehdi El-Mühendis öldürüldü.

 

Son olarak İran, ABD'nin Irak'ta Enbar eyaletindeki Ayn el Esed hava üssüne ve Erbil'de Amerikan askerlerinin bulunduğu noktalara 20'den fazla füze attı.

 

AJANS AYDIN olarak bu sorunun Türkiye’yi ne kadar ve nasıl etkiler diye Aydınlı vatandaşlara sorduk.

 

TÜRKİYE’NİN HER HALÜKARDA BİR KARAR VERMESİ LAZIM

 

Türkiye’nin İran’ı desteklemesini isteyen Murat Taşkın, ‘’ABD her ülkeye yaptığı haksızlığı Türkiye’ye de yapıyor. ABD’nin hedefinde İslam ülkesinin olması açısından bu durumun Türkiye’yi çok yönlü etkileyeceğini düşünüyorum . Bu durumda Türkiye’nin her halükarda bir karar vermeli. Bana kalırsa Türkiye İran’ı desteklemeli ‘’dedi .

 

 

İSLAM ÜLKELERİ YETERİNCE EZİLDİLER

 

Türkiye’nin bu süreçte doğru bir seçim yapması gerektiğine vurgu yapan Hacı Kemal Koç, ‘’Türkiye  bir İslam ülkesi olarak İran’ı desteklemesi gerek . İslam ülkeleri yeterince ezildiler zaten.Türkiye bu süreçte çok etkilenecek ama bunları göze alması lazım’’ diye konuştu .

 

TÜRKİYE’YE SIÇRAYAN KONULAR DA OLACAK

 

ABD ile İran geriliminin Türkiye‘yi her şekil etkileyeceğini söyleyen Esra Candan, ‘’Türkiye’nin seçimi ne olursa olsun bu gerilim Türkiye’yi etkileyecek. İran sınır komşumuz bu nedenle ülkemize sıçrayan konular olacaktır. Türkiye‘nin yapması gereken İran’ın yanında olmak. Bugün sınırımız olan bir İslam ülkesi işgal edilmeye çalışılıyorsa yarın sıra Türkiye’ye de gelecektir” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler