BAKIN DENİZDEN NE ÇIKTI

BAKIN DENİZDEN NE ÇIKTI

Kuşadası'nda 4 ayağı bağlanmış ve boğazı kesilmiş şekilde kıyıya vuran büyükbaş hayvan cesedi vatandaşları şaşkınlığa uğrattı.

Aydın'ın Kuşadası ilçesinde deniz yüzeyinde yaralı bir şekilde deniz foku sürüklendiğini gören vatandaşlar olayı yetkililere haber verdi. İhbar üzerine olay yerine giden ekipler ve Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) üyeleri yaralı olduğunu düşündükleri hayvana hızla müdahale etti. Kepçe yardımıyla karaya çıkartılan hayvan ise görenleri şaşkınlığa uğrattı.

Hızla müdahale eden ekipler yapılan incelemelerde denizden çıkartılan canlının sığır olduğunu tespit etti. 4 ayağı bağlanmış ve boğazı kesilmiş şekilde denize atıldığı anlaşılan hayvanın kimliğini tanımlayan küpesinin de kesilmiş olduğu görüldü. Çevredeki vatandaşlar yapılan caniliğe tepkisini gösterdi.

"NESLİ TÜKENEN BİR TÜR SANDIK"

Olay hakkında sosyal medya hesabı aracılığıyla açıklama yapan EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, olayı gerçekleştirenlerin bu işi bilen kişiler olduğunu ifade etti. Sürücü, "Kuşadası sahil sitelerinden duyarlı vatandaşlar tarafından denizde yaralı bir Akdeniz Foku’nun olduğu ve müdahale edilmesi gerektiği ihbarı geldi.

Nesilleri tehlike altında bulunan Akdeniz Fokuna müdahale etmek için olay yerine gittiğimizde çok şaşırdık. Denizde hareketsiz duran hayvanın bir Akdeniz Foku değil, büyükbaş hayvanlardan bir sığır olduğunu tespit ettik.

Hastalıktan ölen hayvanların “su götürür mantığıyla” akarsulara atıldığını Büyük Menderes Nehri’ndeki araştırmalarımızdan biliyoruz. Ancak bu hayvanın denizde olması bize çok ilginç geldi.

Kuşadası Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü’nden yardım istedik. Ölen hayvan kepçeyle kıyıya alındığında bir kez daha şaşırdık. Hayvanın bir hastalıktan dolayı suya atılmadığını anladık. Çünkü hayvanın dört ayağı, bu işi bilen kişiler tarafından muntazam bir şekilde bağlandığını ve boğazının kesildiğini gördük." dedi.

"HASTALIKLI OLABİLİR"

Hayvan cesetlerinin bu şekilde denize atılmasının oluşturduğu risklerden de bahseden Sürücü, "Hayvan besleyenlerle görüştüğümüzde; muhtemelen bu hayvanın çalındığı, kesildiği ve işlem sırasında görüldükleri ya da hayvanı araçla götürürken yolda arama olduğundan dolayı, hayvanın dereye atıldığı şeklinde yorum getirdiler. Her hayvanın kulağına Tarım Müdürlükleri tarafından kime ait olduğunu gösteren numaralı küpe takılıyor. Ancak bu hayvan kime ait olduğu bilinmesin diye küpesiyle birlikte kulağının kesildiğini gördük. Belki hayvanı çalınmış bir vatandaş müracaat edebilir diye ilgili kurumlara da bilgi verdik.

Bu olay diğerlerinden farklı olsa da, sonuçta ölen hayvanlar ne yazık ki akarsulara atılmakta ve bugün olduğu gibi denize kadar ulaştığı da görülmektedir. Ölen hayvanlar bakteri ve mikrop taşımakta bu da halk sağlığını yakından ilgilendirmektedir. Ölen hayvanlar arasında şarbonlu, tüberkülozlu olanlar olabilir.

Başta insan sağlığı için, diğer hayvanlar ve çevre için, bu tür hayvanlar akarsulara atılmamalı, derin bir çukur kazılarak, üzeri sönmemiş kireç dökülerek gömülmelidir.

Denizden çıkarılan sığırın, belediye tarafından açılacak bir çukura, üzeri kireç dökülerek gömülmesi sağlanacaktır." ifadelerini kullandı ve vatandaşları daha bilinçli olmaları konusunda uyardı.

148241346-10158178164757075-6249156358288244297-o.jpg

148092211-10158178164812075-5882033376012630331-o.jpg

149196702-10158178164952075-672221265277446816-o.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler