Bu meslekler yok olacak! Aydın esnafı yetiştirecek çırak bulamıyor

Bu meslekler yok olacak! Aydın esnafı yetiştirecek çırak bulamıyor

Bir dönemin gözde meslekleri şimdi yetiştirecek çırak bulamıyor. Aydın’da Kapalıçarşı esnafları yetiştirilmek üzere çırak bulamadıkları için ileride bu mesleklerin yok olacaklarını dile getirdiler.

HABER: (Yusuf KONRAT)


Aydın esnafı, eğitimin liseye kadar zorunlu olmasından ve ebeveynlerin çocuklarını çırak olarak yetiştirmek istememelerinden şikayetçi. “Herkes okursa bu meslekleri kim yapacak?” diyen Aydın Kapalıçarşı esnafları, çırakların yetişememesi durumunda bu mesleklerin 5 – 10 sene sonra yok olacağını aktardılar.


“ÇIRAK GELİYOR PENCEREDEN BAKIYOR, KAÇIYOR”


Gençlerin dükkânda kalmak istemediklerini, gezip dolaşmak istediklerini aktaran Asım Yalçınkaya, “Bizim iş sabah başlıyor, akşama kadar bu dükkânın içindesin, adam geliyor burada kalıyor, sonra dışarı bakıyor, gençler geziyorlar dolaşıyorlar eğleniyorlar, elemanda bunları görüyor dükkânda durmak istemiyor” dedi


“ZORUNLU EĞİTİM”


Eğitimin zorunlu olmasında şikâyet eden Mesut Taşkıran “Şimdiki çocuklara okuyacaksın diyorlar, çocuk okuyor okuyor sonra bir meslek sahibi de olmuyor. Sonra kafelerde, orada burada vakit geçiriyor çırak olmak istemiyor. Eskiden biz ilk okulu bitirdiğimiz zaman ya okul okurduk ya da zanaata gidiyorduk ve öğreniyorduk. Şimdi o yok, eğitim zorunlu olduğu için mecbur okuyacaksın deniyor” ifadelerini kullandı.


“ÇIRAK YOK ADAM YOK ELEMAN YOK”


Kebap ustası Selim Can, “Herkes benim çocuğum okusun diyor, okuduktan sonra 18 yaşında buraya geliyorlar, ben 18 yaşındaki adamla ne yapacağım ben, koca adam olmuş. O yaşta bir insana herhangi bir şey söylersem ağrına gidecek. Öğrenmek isteyen adam 16 yaşında veya öncesinde gelecek. Çıraklık okuluna göndereceksin hem okullu bitirecek hem de çalışacak, bütün sektörde bu sıkıntı var” diyerek sitemini dile getirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler