Bülbül: “Çiftçilerin tüm borçları ertelensin”
CHP Aydın Milletvekili ve Adalet Komisyonu üyesi Süleyman Bülbül, aşırı sıcaklar nedeniyle oluşan kayıpların çiftçileri mağdur ettiğini belirterek, kredi borçları dahil tüm vergi borçlarının faizsiz ertelenmesi gerektiğini söyledi.
Covid-19 salgınına rağmen üretime devam eden çiftçiler, geçtiğimiz günlerde yaşanan aşırı sıcaklar nedeniyle ürünlerinin çoğunu kaybetti. CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan kredi ödemelerinin, elektrik dağıtım şirketlerine olan borçlarının, çiftçilere ait olan vergi ve diğer borçlar ile alacakların bir yıl faizsiz olarak ertelemesi gerektiğini söyledi.
“Çiftçiye maliyeti 70 milyon”
Sadece Aydın’da yetişme aşamasında olan 20 bin dönüm narenciye bahçesinde %80’e varan meyve dökümleri yaşandığını ve bu durumun çiftçiye maliyetinin yaklaşık 70 milyon lira olduğunu belirten Bülbül, “Zeytinde %20 oranında rekolte kaybı ve 65 milyon lira gelir kaybı yaşanacağı tahmin ediliyor. Geçtiğimiz ay ekim işlemleri yapılan ve henüz gelişme aşamasında olan pamuk da sıcak havadan etkilenmiş ve yaklaşık 100 bin dönüm arazi zarar görmüştür. Zarar gören arazilere pamuk yeniden ekilmiştir. Geç ekim nedeniyle pamukta da rekolte kaybı öngörülmektedir” dedi.
“2019’u primleri hala verilmedi”
Aşırı sıcakların oluşturduğu mağduriyetin yanı sıra üreticilerin 2019 yılına ait destekleme primlerini de alamadıklarını hatırlatan Bülbül, “Aydınlı pamuk üreticilerimiz, son iki yılda mazot, gübre, zirai ilaç ve işçi maliyetlerinin %70 oranında artmasına karşın pamuk destekleme primi miktarının 80 kuruş olarak açıklanması, dekarda 500 kilogram üzerine destekleme primlerinin verilmemesi nedeniyle pamuk ekimini bırakma noktasına gelmiştir. Çiftçilerimizin üretime devam edebilmesi, artan girdi maliyetlerini karşılayabilmesi için pamuk destekleme primleri 2020 yılında en az 1.5 lira olarak açıklanmalıdır” dedi.
“Borçlar ödenmeli”
Çiftçinin yaşadığı mağduriyetlerin giderilmesi için CHP’li Bülbül yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
- Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan kredi ödemeleri, elektrik dağıtım şirketlerine olan borçları, çiftçilere ait olan vergi ve diğer borçlar ile alacaklar bir yıl faizsiz olarak ertelenmeli
- Çiftçimizin üretime devam edebilmesi açısından dekar başına destekleme ödemeleri yapılmalı.
- Devlet Su İşleri tarafından alınan sulama suyu ücretleri bu sene alınmamalı veya sulama ücretleri düşürülmeli.
- Sıcak hava nedeniyle yaşanan kayıpların TARSİM tarafından sigorta kapsamına alınması sağlanmalı.
- Aşırı sıcakların yaşandığı Aydın bölgesi ve diğer iller ile acilen afet bölgesi ilan edilerek çiftçilerimizin yaraları sarılmalı.
Tarım ve Orman Bakanı’na soru önergesi
CHP’li Bülbül Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle de soru önergesi verdi. Bülbül, “Salgınlara, yüksek girdi maliyetlerine, denetlenmeyen JES’lere, iktidarın çiftçiyi fakirleştiren ithalat politikalarına ve ödenmeyen destekleme primlerine rağmen var olmaya ve üretmeye çalışan çiftçilerimiz, hava sıcaklıklarının mevsim normallerin üzerinde seyretmesi nedeniyle büyük bir gelir kaybına uğramıştır” diyerek şu soruları yöneltti:
1- Aydın’da narenciye, zeytin ve pamuk üreticisinin zararlarının belirlenmesi ve zararın telafisinin nasıl yapılacağıyla ilgili bir çalışma var mıdır?
2- Sıcak hava nedeniyle rekolte kaybı yaşayan narenciye, pamuk ve zeytin üreticilerimizin zararlarını en aza indirebilmek için üreticiye verilen destekleme primleri dışında bir destek paketi verilecek midir?
3- Aşırı sıcaklar nedeniyle oluşan kayıpların sigorta kapsamına alınması için TARSİM’in bir çalışması var mıdır?
4- Sıcak hava nedeniyle zarar gören çiftçilerimizin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan kredi ödemelerini, elektrik dağıtım şirketlerine olan borçlarını, çiftçilere ait olan vergi ve diğer borçlar ile alacakları bir yıl faizsiz olarak ertelemeyi düşünüyor musunuz?
5- Devlet Su İşleri tarafından alınan sulama suyu ücretlerinin bu sene alınmaması ya da sulama ücretlerinin düşürülmesi talebi Bakanlığın gündeminde midir?
6- Ülkemiz için stratejik ürün olan pamuğun ekiminin düşmemesi için Bakanlığınızca planlanan bir çalışma var mıdır?
7- Aydın’ın doğal afet bölgesi ilan edilmesiyle ilgili bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.