Bülbül'den deprem vergisi soruları

Bülbül'den deprem vergisi soruları

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a toplanan deprem vergilerini sordu.

Bülbül verdiği soru önergesinde, Aydın’ın birinci derece deprem riski olan illerden olduğunu, Denizli, Manisa gibi çevre illerde yaşanan depremlerin de Aydın’ı etkilediğini belirterek Oktay’a şu soruları yöneltti:

 

  1. Deprem vergisi toplanmaya başlandığı yıldan bu güne kadar ne kadar vergi toplanmıştır? Bu vergilerin ne kadarı deprem zararları için kullanılmıştır?
  2. Aynı tarihler arasında Aydın ilinden toplanan deprem vergisi ne kadardır?
  3. Toplanan deprem vergilerinin ne kadarı Aydın ilindeki depremde oluşabilecek hasarlarının önlenmesi için kullanılmıştır?
  4. Aydın ilindeki yapılar için depreme karşı dayanıklılık testi yapılmış mıdır? Depreme karşı dayanıklılık testi yapılan bina sayısı kaçtır? Kaç binanın yıkılması, kaçının güçlendirilmesi gerekmektedir?
  5. Aydın Devlet Hastanesi, Aydın Atatürk Devlet Hastanesi ve ADÜ Kredi Yurtlar Kurumu binalarının depreme karşı dayanıklılık testi yapılmış mıdır?
  6. Jeotermal kaynakların fazlaca kullanıldığı arazilerde yapılan reenjeksiyon sismik aktiviteyi tetiklemekte ve depreme sebep olmaktadır. Bu bağlamda jeotermal elektrik üretim alanlarında mutlaka doğal depremsellik ve tetiklenmiş depremsellik kayıt ve değerlendirme uygulamalarının yapılması gerekmektedir. Aydın ilinin neredeyse tamamında kurulan JES’ler dikkate alındığında, bu santrallerin doğal depremsellik ve tetiklenmiş depremsellik kayıt ve değerlendirme uygulamaları yapılmış mıdır? Yapıldıysa sonucu bu uygulamaların sonuçları ne olmuştur.
  7. Türkiye’de deprem riski olan illerde kaç yapının depreme dayanıklılık kontrolü yapılmıştır? Bunların ne kadarı okul, hastane, köprü, viyadük gibi kamu hizmetinde kullanılan yapılardır? Bu yapılarla ilgili kontrollerin sonuçları ne olmuştur?
  8. Marmara Depremi Acil Yeniden Yapılandırma Projesi, Türkiye Deprem İyileştirme ve Yeniden Yapılandırma Projesi, Marmara Depremi Rehabilitasyon Programı Projesi, İstanbul Sismik Riskin Etkilerinin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi gibi projeler için ne kadar kaynak ayrılmıştır? Bu kaynağın ne kadarı yurt dışından temin edilmiştir? Bu kaynakların ne kadarı hangi projeler kapsamında, nerelerde kullanılmıştır?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler