BULUNDUKLARI HER ORTAM ONLARIN YAŞAM ALANI
Aydın Hayvan Hakları Eğitim Hareketi Derneği (HAYKONFED) Ege Federasyon İl ve İlçe Temsilcisi başkanı Jale Koç sokak hayvanlarına kucak açmaya devam ediyor.
Birkaç sene önce sokak hayvanlarıyla ilgilenmeye başlayan HAYKONFED Ege Federasyon İl ve İlçe Temsilcisi Başkanı Jale Koç, 26 kişilik ekibi ile birlikte sokak hayvanlarının koruyucu melekleri oldu. Her gün Aydın Valiliği’nin bahçesinde bulunan kedilere mama verdiğini, tedavileriyle ve aşılarıyla ilgilendiğini dile getiren Koç sorularımıza yanıt verdi.
Tek başına bir hayvan severken işlerin bir anda büyüdüğünü ve artık koskoca bir ekip olduklarını dile getiren Koç, şu an geldikleri noktayla gurur duyduğunu söyledi. Koç, “Yaklaşık bir 4-5 sene önce tesadüfen evime gelen yavru bir kedi oldu. Onunla geçirdiğim süre içerisinde dışarıdaki hayvanlara karşı da bakış açımın değiştiğini fark ettim. Sonrasında çalıştığım bir kafe vardı. Bahçeli bir yer olduğu için mutlaka kediler oluyordu ve bende onların bakımıyla ilgileniyordum. Bir süre sonra bir gruba dahil oldum. Daha sonra o grupla yollarımız ayrıldı. Şuanda başkan yardımcımız Nalan Çevirenle birlikte bir yola girdik. “Sevimli Patiler” derneğini kurduk. Yardım etmek isteyen insanların çok fazla sömürüldüğünü gördük bundan dolayı kaymakamlık izni olmadan hiçbir etkinlik yapmıyoruz. Bir süre sonra işler çok daha büyüyüp yetemeyeceğimizi anladığımız zaman federasyona bağlandık. Çalışmalarımız daha da büyüdü. Bunun üzerine ”Aydın Hayvan Hakları Eğitim Hareketi” derneği olduk, tüzüğümüz değişti. Amacımız sadece bakmak, mama koymak, tedavi etmek değil.
BU KONULARDA ÇOK YETERSİZ KALINIYOR
"Şuanda 26 kişilik bir ekibiz. Yönetim olarak 5 kişiyiz. Bu yola Nalan hocamla girdik. Ama tabi ki de yeterli gelemiyoruz. Elimizden geldiğince her cana ulaşmaya çalışıyoruz. Asıl kısırlaştırmalar yapıldığı takdirde, tedavi merkezinin daha hospite edilecek şekilde tedavi merkezleri olduğu sürece bence bu sorunlar daha aza indirebilineceğini düşünüyorum. Özellikle Aydın bu konuda çok yetersiziz. Barınaklar bu konuda özellikle çok yetersiz kalıyor.” İfadelerine yer verdi.
Koronavirüs salgınının kendi çalışmalarını da etkilediğini dile getiren Koç, “Besleme bölgelerimiz var. Dostlarımızın aç kalmamalarını sağlıyoruz. Pandemi sürecinde yasak olduğu zamanlarda da mama desteğinde bulunuyoruz, ilgileniyoruz. Ama tabi bunlar imkan ve durumlarımız dahilide yapabileceğimiz şeyler. Pandemi döneminden önce kermesler gibi aktiviteler düzenliyorduk ama şuanda bu pek mümkün değil.” diye konuştu.
Kendilerine yardımcı olan; mama ve barınak desteği sağlayan Aydınlılar olduğunu dile getiren Koç, tüm vatandaşları sokak hayvanları için duyarlı olmaya davet etti. Çoğu masrafı kendileri karşıladıklarını fakat bazen güçlerinin yetmediğini söyleyen Koç, “Çoğunluk cebimizden çıkıyor ama sağ olsun COVID-19 süreci başladığından bu yana Aydın Valiliği mama konusunda olsun, yönlendirme bilgilendirme konusunda olsun bize bu konuda çok destek oluyorlar. Pandemiden önce de çok destek oluyorlardı ama bu süreçte daha çok yardımcı olmaya başladılar. Başta Sn. Valim Hüseyin Aksoy olmak üzere bütün vali yardımcılarımız ve valilik personelleri hepsi bu konuda çok duyarlı. Bu konuda çok Şanslı hissediyoruz.” dedi.
Vatandaşları sokak hayvanları hakkında da daha duyarlı olmaya davet eden Koç, bazı insanların küçük canlara nasıl davrandığını görünce içinin acıdığını söyledi. Üzücü tablolarla sık sık karşı karşıya kaldıklarını söyleyen Koç, “Onların yaşam alanları sokaklar. Kanunlar da zaten bunu söylüyor. Bulundukları her ortam, her yer onlar için yaşam alanı. Ama maalesef insanlar bu konuda çok duyarsız. Onlar bizim değil, biz onların yaşam alanını işgal ediyoruz. Biz bu konuda da çok fazla mücadele verdik. Koçarlı Belediye Başkanı Nedim Kaplanın desteğiyle birlikte afişlerle sesimizi duyurmaya çalıştık.” İfadelerini kullandı ve Koçarlı Belediye Başkanı Nedim Kaplan’a bir kez daha teşekkür etti.
BİR KİŞİNİN SUÇU BİN KİŞİYE İTHAF EDİLEMEZ
Sosyal medyada hayvan bakımı bahanesiyle para toplayan dolandırıcılar olduğunu fakat bir kişinin suçunun bin kişiye ithaf edilmesinin doğru olmayacağını dile getiren Koç, bu gibi durumlarda vatandaşların gerekli mecralara şikâyette bulunabileceğini söyledi. Koç, “Hiçbir zaman art niyetli düşünmedim. Genel olarak hayvan bakımı masraflı bir durum olduğu için ama insanların çok iyi araştırması lazım ve yardım isteyenlerinde valiliklerden izin alması gerekli. Şikâyet edildiği takdirde belli bir cezai yaptırımı oluyor.” diye konuştu.
Hayvan barınaklarında bazen kötü manzaralar ile karşılaşabildiklerini, bu gibi durumların son zamanlarda oldukça arttığını söyleyen Koç, “Barınakların bence daha iyi şartlar haline getirilmesi gerekli. Ama son dönemde bana gelen şikâyetlerde genellikle hayvanların barınak hastalığına yakalandığı ve öldüğüne dair. Bana kalırsa barınaklar kapatılmalı ve oraya verilen ödeneklerin SDK’ lar a verilerek veya tedavi kısırlaştırma rehabilite merkezleri yapılarak daha faydalı olunacağını düşünüyorum. Barınaklar da çok fazla eksiklik ve yanlış yöntemler var. Barınaklar kapatılarak Aydına yakışır bir şekilde hayvan hastanesi yapılmalı.” dedi ve insanların bu konuda daha bilinçli olması gerektiğini vurguladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.