BURS ZAMMI ÖĞRENCİLERİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ

BURS ZAMMI ÖĞRENCİLERİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gün içerisinde açıklanan burs ve kredi zammı, öğrencilerin yüzünü güldürdü.

Öğrencilerin merakla beklediği müjde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. AK Parti Grup Toplantısı'nda konuşan Erdoğan, Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından verilen burs ve kredi ödemelerine 2021 yılında uygulanacak olan zam miktarını duyurdu.

Erdoğan tarafından yapılan açıklamaya göre, lisans öğrencilerine verilen burs miktarı 550 liradan 650 liraya, yüksek lisans öğrencilerine verilen burs miktarı ise 1100 liradan 1300 liraya çıkartıldı. Doktora öğrencilerine ise 350 lira zam uygulanarak, 1600 lira olan aylık burs miktarı 1950 liraya çıkartıldı.

Gençlik ve Spor Bakanlığı ile yapılan ortak çalışmalar sonucu zam miktarlarının belirlendiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları, öğrencilerin yüzünü güldürdü. Pandemiden dolayı yatırılan kredi ve burs miktarlarının bugünlerde ceplerine kaldığını söyleyen Aydınlı üniversite öğrencileri, şu anda geleceğe birikim yaptıklarını belirtti.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi'nde Bilgisayar Mühendisliği okuyan son sınıf öğrencisi Demir Künter, yapılan zammın 3 sene sonunda pandemi döneminde gelmesini saçma bulduğunu belirtti. Zam haberinin tabii ki de mutluluk verici olduğunu söyleyen Künter, "Şu dönemde zam yapılması çok saçma. 3 yıldır öğrencilik yapıyorum, verilen para ucu ucuna yetiyordu, şimdi güzel bir zam yapıldı. Tabii ki de bi süre 650 lira para almak beni mutlu edecek ama son sene elime iyi bir para geçmeye başlıyor, o da pandemi döneminde geçiyor. Zaten evdeyiz, bir giderimiz yok. Manisa'da ki evi kapatmışım, şu anda kira ödemiyorum bir harcama yapamıyorum. Devletimiz 650 lira yapmış, 550 lirada bırakmış falan çok bir şey farkettirmiyor yani. Ne yapalım, yatırım yaparız herhalde artık bu parayla. Kenara koyarım en kötü, birikir, şu virüs hayatımızdan çıkınca arkadaşlarımızla ezeriz. Gençliğimizi virüs aldı, bitince yaşayalım bari biraz." ifadelerini kullandı.

KREDİ VE BURSLARLA GEÇİNEN BİRÇOK ÖĞRENCİ VAR

Adnan Menderes Üniversitesi Öğrenci Konseyi Başkanı Yusuf Yetkin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verilen müjdeli haberin tüm öğrenciler için hayırlı olmasını diledi. Çalışmalarda emeği geçen herkese teşekkür eden Yetkin, "Adnan Menderes Üniversitesi öğrencileri olarak yapılan zam sayesinde yüzümüz güldü. Burada birçok öğrenci kardeşimiz verilen burs ve krediler sayesinde öğretim hayatını sürdürüyor, sürdürmek zorunda kalıyor. Son zam haberi 2018 yılında verilmiş, o zamanlarda da bizler tarafından mutlulukla karşılanmıştı. Burs ve Kredilere uygulanan yaklaşık yüzde 18'lik zammın yerinde olduğunu düşünüyorum.

Belirttiğim gibi, verilen burs ve kredilerle geçinen birçok öğrenci kardeşimiz var, sağolsunlar haber açıklandığın beri beni arıyorlar, doğru olup olmadığını soruyorlar. Bir anda bu kadar zam yapılmasını bizlerde beklemiyorduk, devletimize bizleri düşündüğü için teşekkür ederiz. İnanıyorum ki bu müjdeli haberler sayesinde Türkiye daha iyi bir geleceğe sahip olacak, aydınlık yarınları karşılayacak."
dedi.

342.png

YEMESİ GÜZELDE ÖDEMESİ VAR

Üniversite öğrenimleri sonlanıp, hayata atılan vatandaşlar ise durumdan tedirgin. 3 yıl önce üniversiteden mezun olduğu fakat aldığı krediyi hala ödeyemediğini belirten 26 yaşında ki Orhan Cancı, "İyi, hoş, güzel fakat bunun birde geri ödemesi var. Bende 4 yıl boyunca öğrencilik yaptım, 330 lira ile başladı kredi ödemem, 500 lirayla sonlandı. Üniversitede çok faydasını gördüm. Sayesinde karnımız doydu, eğlendik, takıldık falan filan ama acısı mezun olunca çıktı. İnsan parayı harcarken düşünmüyor bunun birde geri ödemesi olduğunu. Öğrenci arkadaşlara tavsiyem, bu paranın bir kısmını yatırım kaynağı olarak görmeleri.

Ben mezun olalı yaklaşık 3 yıl oldu, geçtiğimiz sene başladı aldığım kredinin ödemeleri, 21 bin lira gibi bir borcum ortaya çıktı. Borç açıklandığında henüz bir işim yoktu, bu sene Ocak ayında Efeler'de bir markette çalışmaya başladım. Kazandığım para bana anca yetiyor bekar olduğum halde. Ailemle yaşıyorum, arabam yok fakat giderim çok. Birde her ay nasıl kredi borcu ödeyeyim ben?

İşin şu boyutuda düşünülmeli, ben 2014 yılında 330 lirayla kredi almaya başladığımda gidip çeyrek altın aldığımı hatırlıyorum. Şimdi ki öğrenciler yapılan zamla beraber 650 liraya kirasını dahi ödeyemez bu şekilde. KYK yurtlarıda zamlanmıştır kesin. Verilen zam haberi müjdeli müjdeli de geçmişte 330 lirayken para daha değerliydi."
diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler