Çocukluğunda tuttuğu iğne mesleği oldu

Çocukluğunda tuttuğu iğne mesleği oldu

Aydın’ın Efeler ilçesinde çocukluğunda öğrendiği dikiş dikme yeteneğinden kazanç elde eden 60 yaşındaki Ummuhan Yılmaz, sekiz yaşında iğne tutmayı öğrenerek 52 senedir kazancını tuttuğu iğne ve iplikten sağladığını belirtti.

HABER: (Saniye BAŞKAN)

Aslen Muğlalı olan Ummuhan Yılmaz, Aydın’ın Efeler ilçesinde çocukluğunda öğrendiği terzilik işini yaparak geçimini sağlıyor. Muğla’nın çok kültürlü ve sosyal yaşamının çok yönlü bir şehir olduğunu ifade eden Yılmaz, “Her alanda kendini farklı hissettiren bir şehir. Eskiden zaten herkes kendi evinde söküğünü diker, kumaşlarını değerlendirir ve kendi düğmesini kendi dikerdi. Ben sekiz yaşında iğne tutmayı öğrendim. Çeyiz oyaları yaparak bu işe adım attım. Kanaviçe, dantel, iğne oyası, örgü gibi pek çok şeyi çocuk yaşta yapmaya başladım. Benim çocukluğumda kültürel hayata ve eskiye çok fazla değer verilirdi” ifadelerini kullandı.

2.jpg

“ARKADAŞIM İLHAM OLDU”

Evde çalışırken çok fazla iş olduğunu ve yetişemediğini belirten Yılmaz, “İşlere yetişememeye başladım. Evde makinelerim ve eşyalarım vardı ama bir dükkân şart olmuştu. Başka bir arkadaşımın da bu tarz bir işleteme açma düşüncesi vardı. Bana makineleri nerden alabilirim? diye fikir almaya geldi. Onun girişkenliği, başarısı ve özgüveninden ilham alarak bende kendi işlerimi büyütme düşüncesine kapıldım. Yaklaşık üç ay boyunca kendime göre bir dükkân aradım. Herkese telefon numaramı bıraktım. Şu anda bulunduğum dükkânı tutmaya karar verdim. Yaklaşık altı senedir de burada hizmet veriyorum” dedi.

3.jpg

“TERZİLİKLE BİR İŞİM DAHA OLDU”

Terzilik dükkanının bir iş koluna da dahil olmasına vesile olduğunu dile getiren Yılmaz, “İkinci el kıyafetleri burada ihtiyaç sahiplerine ulaştırdım. Bu şekilde çok fazla ürün gelince terzi dükkanıma sığamadık ve ikinci bir dükkân tutarak ikinci el kıyafetlerin satışını yaptığım bir yer açtık. Aynı anda iki alanda iş sahibi oldum. İkinci el kıyafetlerden öncelik olarak ihtiyaç sahiplerine ulaştırıp daha sonra bir gelir elde etmeyi amaçlıyorum. Bu iş beni manevi anlamda besliyor. Ben işimi çok seviyorum. Tek kişi sadece yetişmek çok zor oluyor. Ama yetişmeye ve halletmeye çalışıyorum” ifadelerini kullandı.

1.jpg

“DAHA FAZLA İŞ BAŞARMAK İSTİYORUM”

Çok daha fazla iş başarmak istediğini ve bu şekilde mutlu olduğunu söyleyen Yılmaz, şu ifadeleri kullandı:

“Yüküm ağır, sorumluluklarım fazla bunun farkındayım. Her şeye rağmen çok daha fazla işi başarmak istiyorum. Bu şekilde mutlu olacağıma inanıyorum ve başarma duygusu beni besliyor, ayakta tutuyor. İkinci el kıyafet işletmesini açınca hayata bakış açımı sıfır israfa düşürdüm. İsraf sadece gıda sektöründe olan bir durum değil. Sürdürülebilir ve yaşanabilir bir dünya için her alanda israfı en aza indirmemiz gerekiyor. Burada bir kumaş parçası dahi israf edilmez. Her şey geri dönüştürülerek geri kazanılır”

“İNSAN ÇALIŞMALI”

İnsan çalışmalı diyen Yılmaz, “Kadın çalışmalı denilmesi benim kulağıma çok hoş gelmiyor. Kadın erkek hepimiz kendi kazancımızdayız. Önemli olan vicdanlı insan olabilmek. Ben ilkokul mezunuyum. Hakkaniyetli ve vicdanlı olunan bir toplumda kadınların, çocukların ve hayvanların hak aramasına gerek kalmaz. Kişiler kendilerine yapılmasını istemediği bir davranışı başka birilerine yapmazlarsa sorun oluşmaz” diyerek cümlelerini tamamladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler