Didim'de mucize yavrular çıkışa başladı

Didim'de mucize yavrular çıkışa başladı

Didim'de caretta caretta yavruları yumurtalarından çıkarak denize yürümeye başladı.

Türkiye’de deniz kaplumbağaları yuvalama alanı dışında olmasına rağmen, Kuşadası ve Didim’de yuva yapan, nesli tükenme tehlikesi altında bulunan caretta carettaların yavru çıkışları başladı.

Didim'de bulunan Parlamenterler Sitesi'nde, site sakinleri ve çocuklara Ekosistemi Koruma ve Doğa Severler Derneği (EKODOSD) tarafından deniz kaplumbağalarıyla ilgili görsel bir sunum gerçekleştirilerek, bilgilendirme yapıldı. 

Caretta carettaların bir süre önce sahile yumurtladığını hatırlatan EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, "Sunumu izleyen ve ertesi gün yanımıza gelen küçük bir çocuk, plajda beyaz bir plastik poşet gördüğünü ve denize gitmemesi için koşarak yakalayıp çöp bidonuna attığını söyledi. Bu örnek davranış bilinçlendirmenin ne kadar önemli olduğunu gösterdi.
Gönüllülere verilen eğitim çalışmalarıyla, çocuklarla birlikte kanal açılarak yavruların denize sağlıklı bir şekilde ulaşmaları sağlandı.

Özellikle çocukların caretta carettalara ilgisi ve sorumlu davranışları, Parlamenterler sitesine önümüzdeki yıllarda yuva yapacak kaplumbağalar açısından umut verici olduğu görüldü"
dedi. 

63 YAVRU DENİZLE BULUŞTU

Tarım ve Orman Bakanlığı 4. Bölge Müdür Yardımcısı İbrahim Çolak, Aydın DKMP Şube Müdürü Egemen İşcan, ADÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Oğuz Türkozan ve EKODOSD üyelerinin katılımıyla yuvanın kontrol açılışı yapıldı.

Yapılan kontrol açılışında, caretta carettanın yuvaya 77 yumurta bıraktığı, yumurtalardan 56 adedinin gece, 7 adedinin de kontrol açılışı sırasında çıktığı ve 63 adet yavrunun denizle buluştuğu belirlendi. 

Yuvanın ve diğer yumurtaların gerekli incelemeleri yapılarak kayıt altına alındı.

whatsapp-image-2021-08-23-at-21-12-38.jpeg

whatsapp-image-2021-08-23-at-21-12-38-1.jpeg

whatsapp-image-2021-08-23-at-21-12-38-2.jpeg

whatsapp-image-2021-08-23-at-21-12-39-1.jpeg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler