Didim'den acı haber geldi

Didim'den acı haber geldi

Didim ilçesinde bulunan Altınkum sahiline vurulan deniz kaplumbağasının ölüm sebebi hakkında çalışma başlatıldı.

Alınan bilgiye göre, Aydın'ın Didim ilçesinde bulunan Altınkum sahilinde bir deniz kaplumbağasının ölü olarak bulunduğu ihbarı üzerine ekipler harekete geçti. Aydın Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekipler tarafından Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği'ne (EKODOSD) ulaştırılan kaplumbağa üzerinde çalışma başlatıldı.

Konu hakkında açıklama yapan EKODOSD Aydın Şubesi Başkanı Bahattin Sürücü, kaplumbağanın daha önce Muğla'nın Ortaca ilçesinde DEMAKER tarafından tedavi edildiğini tespit ettiklerini söyledi. Kaplumbağanın üzerinde bulunan marka sayesinde bu bilgiye ulaştıklarını dile getiren Sürücü, "Deniz kaplumbağalarında, yuva yapmak için karaya sadece dişiler çıktığından bunlara marka takılabilmektedir. Ancak bazen yaralanan ve tedavileri biten erkek kaplumbağalara da marka takılmaktadır. Markanın önemli yararları olmakta ve Türkiye de hangi bölge de yuva yaptığı, ya da nerede yaralandığı gibi bilgilere ulaşılmaktadır. Daha önce paragat misinalarına takılarak bir uzvunu kaybeden bu kaplumbağanın da geçmişini daha önce takılmış olan üzerindeki markadan bilmekteyiz." dedi.

7 AY YAŞAMINI SÜRDÜRMÜŞ

Caretta caretta cinsi olduğu tespit edilen kaplumbağanın daha önce bir kez daha ağlara takılarak yaralandığını tespit ettiklerini, bu yaralanması sonrası DEKAMER ve Didim Belediyesi ile Aydın Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü yetkililerinin ortak çalışması ile iyileştirildiğini öğrendiklerini söyleyen Sürücü, "Caretta carettaların nesillerini sürdürebilmeleri için önemli bir birey olan erkek kaplumbağanın başına ilk gelen kazada kurtulabildiği, yapılan müdahalelerle denizde 7 ay yaşamını sürdürdüğü, muhtemelen ağlara takılarak nefes almak için su yüzeyine çıkamadığından boğularak öldüğünü tahmin etmekteyiz. Kaplumbağayı incelemelerinin yapılması için DEKAMER’e göndereceğiz. Daha önce sağ yüzgeci kopan ve önemli derece hasar oluşan 40 – 45 yaşlarındaki erkek Caretta caretta türü iribaşlı deniz kaplumbağası, DEKAMER’de yapılan tedavi sürecinde iyileştiği ve beslenmesini yapabildiği görülerek, Didim’e getirilmişti. Didim Altınkum plajından Didim Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay, Manisa 4. Bölge Müdürlüğü ve Aydın Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü yetkilileri, DEKAMER başkanı Prof. Dr. Yakup Kaska, EKODOSD üyeleri ve Didim’de yaşayan yerli-yabancı vatandaşların katılımıyla iyileşen kaplumbağa Altınkum plajından denize gönderilmişti. Başına gelen 2. Kazada ne yazık ki kurtulamadı.

Etçil olan caretta carettaların denizlerimizde bulunması çok önemlidir. Bugünlerde kıyılarda görülen deniz analarını yoğun olarak tükettiklerinden deniz ekosistemi içinde önemli işlevi bulunmaktadır. Bu nadir canlılar bazen denizlere atılan plastik poşetleri deniz anası sanarak yutmakta ve yaşamını kaybetmektedir. Balıkçılar ağlarına ve paragatlarına takılan kaplumbağa gördüklerinde, ihbar etmeleri halinde bu canlıların hayatlarının kurtarılması sağlanacaktır.

Duyarlı insanların çoğalması, kamu kurumları, sivil toplum örgütleri ve turistik işletmelerin işbirliği yapması, bu sevimli canlıların sağlıklı bir şekilde yaşaması için çok önemlidir."
diye konuştu.

whatsapp-image-2021-05-19-at-17-00-17.jpeg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler