Diyetisyen Begüm Dalgeç açıkladı  sağlıklı oruç tutmanın yolu..

Diyetisyen Begüm Dalgeç açıkladı sağlıklı oruç tutmanın yolu..

11 Ayın Sultanı Ramazan’ı Şerif'in gelmesi ile birlikte oruçlar tutulmaya başlandı. Günlük öğün sayısının ikiye düştüğü Ramazan Ayı’nda sağlıklı beslenmek zorlaştı. Hem orucumuzu tutup hem de sağlığımıza dikkat etmenin yollarını Diyetisyen Begüm Dalgeç, Ajans Aydın’a anlattı.

Haber: ( Yusuf KONRAT )

Bayramın habercisi Ramazan Ayı’nın başlamasıyla oruçlar tutulmaya başlandı. Gün boyunca aç ve susuz kalmamak için sahurda fazla yediğimiz yemekler ve iftarda yediğimiz öğünler, tatlılar sağlığımıza zarar verebilir. Konuyla ilgili konuşan Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni Begüm Dalgeç, sahur yemeğinin hafif ve doyurucu, iftardaysa kan şekeri düşük olan vücut için, çiğ badem gibi besinler ile orucumuzu açmamız daha sağlıklı olacağını aktardı.

SAHURDA ZAMAN ÖNEMLİ

Sahur zamanın önemli olduğuna dikkat çeken Dalgeç, “Sahur için en önemli olan etmenlerden birisi, sahuru saatinde yapmak. Hiç olmazsa yapılabilecek en geç saatte yapmak. Her ne kadar 24 saat açlık vücut için sağlıklı olsa da bu durumun sık sık tekrarlanması hem iştah kontrolünü sağlamamız açısından zorlaşır hem de metabolizma zaman içerisinde direnç göstererek kilo vermek zorlaşır” diye akardı.

SAHUR YEMEĞİ TERCİHLERİ DOĞRU OLMALI

Dalgeç, “Sahur, genellikle hafif ama doyurucu besinler ile olmalıdır. Buna uygun olarak çoğunlukla kahvaltı gibi yapmak önerilir. Yumurta peynir gibi kaliteli proteinleri; ceviz, zeytin, avokado gibi sağlıklı yağları; sizi uzun süre tok tutacak olan kompleks karbonhidratları (tam buğday ekmeği, karakılçık ekmeği, glütensiz ekmekler vb.) tercih etmeliyiz” dedi.

PİDEDE TERCİH SUSAMLI OLMALI

Ramazan pidesinde susamın önemini vurgulayan dalgeç, “Genellikle beyaz undan yapılan ramazan pidesi kan şekerini çok hızlı yükseltir. Basit karbonhidrat olduğu için de tokluk süresi çok kısadır. İçerisindeki susam ve yumurta dolayısıyla normal ekmeğe göre kalorisi biraz daha yüksektir ama önemli değil, muhakkak susamlı alın. Susamın antioksidan içeriği sebebiyle tercih edilmelidir” diye belirtti.

ÖNCE BİR BARDAK SU

İftara su ile başlanılmasını gerektiğini aktaran Dalgeç, “Vücudun uzun süre susuz kalması üzerine 1 bardak su ile orucumuzu açmalıyız. Uzun süre aç kalan vücutta kan şekeri de haliyle düşmüştür. Bunu hızlı yükseltmemek adına zeytin, çiğ badem gibi besinler ile orucumuzu açmamız daha sağlıklı olacaktır. Sonrasında sindirim sistemini hazırlamak için 1 kase çorba iyi olacaktır” diye konuştu.

TATLISIZ OLMAZ

Tatlının sütlü olmasının daha makul olduğunu ifade eden Dalgeç, “Bir de bu süreçte herkesin ihtiyaç duyduğu tatlılar. Aslında bahsettiğim konulara özen gösterdiğinizde bu tatlı ihtiyacı da eskisi kadar olmayacaktır. Ama haftanın 2 günü iftardan sonra küçük bir kase/dilim sütlü tatlı tercih edebilirsiniz” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler