Dükkanımı açsınlar 5 bin lirayı ben devlete vereyim

Dükkanımı açsınlar 5 bin lirayı ben devlete vereyim

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, birçok sektöre 5 bin lira hibe desteği sağlanacağını açıkladı. Pandeminin çıktığı ilk günden bu yana kapalı olan oyun salonu işletmecileri desteği yetersiz bulduklarını söyledi.

17 Nisan Pazartesi günü gerçekleştirilen Kabine Toplantısı'nın ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, esnaf ve sanatkarlara sağlanacak yeni destekleri duyurdu. Bu kapsamda; toplam 1 milyon 150 bini aşkın işletmeyi kapsayan gruptaki vatandaşlara bir defaya mahsus 3 bin lira hibe ödemesi verilecek. Birinci gruptaki 235 bin esnafa 5 bin lira hibe ödemesi yapılacak. İki ayrı grup halinde 1 milyon 384 binden fazla esnaf ve sanatkara 4 milyar 622 milyon liralık kaynak karşılıksız verilecek. Kuraklıktan zarar gördüğü belirlenen çiftçilerin Ziraat Bankasına veya Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçları ertelenecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca; birinci grupta kahvehane, kafe, çay bahçesi gibi yerler ile okul ve personel servisleri, düğün salonları, öğrenci yurtları, kantinler, kırtasiyeler, internet kafeler, hamamlar, lunaparklar gibi işletmelerin yer aldığını; destek verilecek ikinci grupta ise bakım, onarım, tamirat, kaporta işleriyle uğraşanlar, seyyar satıcılar, sıhhi tesisatçılar, hırdavatçılar, müzisyenler, oto yıkamacıları, kuru temizlemeciler, oyuncak, kozmetik ve hediyelik eşya satıcıları, camcılar, çilingirler, bakırcılar, kalaycılar, ayakkabıcılar, konfeksiyoncular, tuhafiyeciler, zücaciyeciler, kurs işletmecilerinin bulunduğunu söyledi.

"SADECE BAĞKUR'A 12 BİN LİRA BORCUM VAR"

Aydın'ın Efeler ilçesinde uzun yıllardır oyun salonu işletmeciliği yapan Ercan Yılmaz, 2020 yılının Mart ayından bu yana kapalı olduklarını, 5 bin lira hibe desteğinin kendileri için yetersiz olduğunu söyledi. Desteklerden memnun olmadığını belirten Yılmaz, "5 bin lira hibe desteği ne işe yarayacak? 12 aydan uzun süredir kapalıyım, 12 bin lira sadece BAĞKUR borcum oluştu. Bu zamana kadar hep kredi verdiler; kapalı olan dükkana stopajdır, geçici vergidir, gelir vergisidir falan bunlar gelmeye devam etti. 5 bin lira yetmezse kredi de çekebileceğimiz söylendi. Beni niye tekrar borçlandırıyorsunuz. Bana 5 bin lira vermesin, dükkanı açmama izin versin ben zaten o parayı gider devlete veririm, sıkıntı değil. Ya da 5 bin lira vereceğine benim 2019 Mart ayından bu yana devlete karşı oluşan borçlarımı silsin." dedi.

"ORTADA BİR ADALETSİZLİK VAR"

Devletin kendilerini unuttuğunu, birçok sektör açarken kendilerinin açmamasının mantıksız olduğunu dile getiren Yılmaz, bugüne kadar gerçekleştirilen destekleri "adaletsiz" olarak değerlendirdi. Yılmaz, "Bu virüs marketlerde, AVM'lerde, devlet kurumlarında bulaşmıyorda lokantalarda, restoranlarda, oyun salonlarında mı bulaşıyor? Birçok sektör bu süreçte ara arada olsa dükkan açtı, biz hiç açmadık. Bin lira yardım verildi birçok esnafa, kira desteği de sağlandı. Bu seferde şöyle bir sorun oluştu, mesela terziler, berberler bizimle aynı desteği aldı fakat onlar ara ara açtı, biz hiç açmadık. Burada bir eşitsizlik, adaletsizlik yok mu?" diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler