EFELER BELEDİYESİ OLASI DEPREMLER İÇİN ÖNLEMLERİNİ ŞİMDİDEN ALDI
Efeler ilçesinde, Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay'ın öncülüğünde gelecekte meydana gelebilecek depremler ve doğal afetler için hazırlık çalışmaları hız kesmeden devam ediyor.
30 Ekim tarihinde Ege Denizi açıklarında meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki depremin ardından, Efeler Belediyesi ilçede, ilde ve bölgede meydana gelebilecek olası depremler için çalışmalarını hızlandırmıştı. Bu kapsamda Efeler Belediyesi bünyesinde, Kasım ayı içerisinde düzenlenen toplantılar ile kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütlüleri ve gönüllülerden oluşan Deprem Komisyonu oluşturulmuş, etkinlikler gerçekleştirilmişti.
Birçok bilim insanının açıklamaları sonrası olası depremler için ön hazırlıklarını hızlandıran Efeler Belediyesi, bugün gerçekleştirdiği etkinlikle vatandaşların olası bir doğal afet sonrası yaşamlarını sürdüreceği yeni çadırları tanıttı. Birçok oda başkanının da katıldığı toplantıda, belediye tarafından alınan yeni 100 adet afet çadırı tanıtıldı, gelecekte yapılacak olan hazırlıklar ve projeler anlatıldı.
AYDIN BİRİNCİ DERECE DEPREM BÖLGESİ
Efeler Belediyesi'nde bünyesinde bulunan Sivil Savunma ekibinin lideri Hanife Mukla, etkinlikte söz aldı. Aydın'ın bir deprem ili olduğunu hatırlatan Mukla, "Ülkemizin birçok yerleşim yerinde olduğu gibi, Aydın ilimizde birince derece deprem bölgesinde bulunmakta olup depremler açısından yüksek riskli bir bölgedir. Tarih boyunca ilimizde yaşanan depremlerde bunun göstergesi olmuştur. Depremleri en az can ve mal kaybıyla atlatabilmek için deprem öncesinde alınabilecek zarar azaltma faaliyetleri, deprem anındaki doğru davranış şekilleri ve deprem sonrasında yapılacak arama kurtarma faaliyetleri ile iyileştirme çalışmaları elbette gerekli ve önemlidir. Devletin yönetim kademeleri, yerel yönetimler, sivil toplum örgütleri ve vatandaşların işbirliği ile depremlere yönelik yapılacak çalışmalar toplumsal farkındalığı ve bilinci de yüksek seviyelere çıkaracaktır." dedi.
Efeler Belediyesi Arama ve Kurtarma Ekibi'nin İzmir depreminde bölgeye ilk gidenlerden biri olduğunu dile getiren Mukla, "Burada bütün samimiyetimle şunu söylemek isterim ki belediye başkanımız sayın Mehmet Fatih Atay’ın göreve geldiği günden bu yana depremler konusundaki hassasiyeti ve bizlere verdiği destek kelimelerle ifade edilemez. Değerli başkanımız, arama kurtarma ekibimiz olan EFAK ekibinin eğitim, tatbikat ve operasyonlarını hep takip etmiş, ekibimizin malzeme, giysi ve benzeri her türlü ihtiyacını hemen gidermiştir. En son yaşadığımız, 30 Ekim’de İzmir’in Seferihisar ilçesinde medydana gelen 6,6 büyüklüğündeki depremde EFAD olarak en kısa sürede deprem bölgesinde olmamızı sağlamışş, gidişimizden dönüşümüze kadar an ve an olayları takip etmiş, bizimle hep irtibat halinde olmuştur. Bizlere en büyük sürprizi de İzmir dönüşünde yapmıştır.Ekibimizin, depremde enkaz altında kurtarılmayı bekleyen daha çok cana daha kısa zamanda ulaşabilmesi için malzeme bakımından tam donanımlı bir arama kurtarma aracı alacağını söylemiştir. Araçla ilgili olarakta tüm prosedürler tamamlanmış olup, en kısa süre içerisinde ihalesine çıkılacaktır." ifadelerini kullandı.
Deprem komisyonunun çalışmalarından da bahseden Mukla, "Sayın başkanımız, depremden sonra yapılacak müdahele amaçlı tedbirleri almanın ynaı sıra deprem öncesinde zarar azaltma faaliyetleri kapsamında çalışmalarda bulunmak üzere, belediyemiz öncülüğünde, iligili kamu toplum kurum ve kuruluşları ve sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinden oluşan bir deprem komisyonu kurulmasınıda sağlamıştır. Komisyon her ay toplanarak çalışmalarını sürdürmektedir." diye konuştu.
Efeler Belediyesi tarafından vatandaşların olası afetlerden sonra kullanması için yeni alınan çadırları tanıtan Mukla, çadırların her türlü doğal afet sonrası kullanım için hazır olduğunu söyledi. Mukla, "Şu anda çevremizde gördüğünüz çadırlar ise depremden hemen sonra afetzedelerin barınma amacıyla kullanımına sunulacak çadırlardır. Belediye Başkanı Sayın Mehmet Fatih Atay’ın talimatı ile alınan 50 adet 9 metrekarelik, 50 adet 12 metrekarelik olmak üzere toplam 100 adet çadır barınma amaçlı olarak; 5 adet 70 metrekarelik çadır ise yiyecek, içecek ve malzeme depolanması, dağıtımı, acil durum yönetimi merkezi olarak kullanılmak üzere ve benzeri amaçlarla satın alınmıştır. Çadırlarımız tabanları, tavanları ve yan duvarları su geçirmez ve aleve dayanıklıdır. Yan duvarlar yüzde yüz pamuklu bez brandadan oluşmuştur. 70 metrekarelik çadırlarımızın yan duvarları PVC polyester kumaştan yapılmıştır. Taşıyıcı iskeletler galenizi boru ve galenizi çivi kazıklarla güçlendirilmiştir. Çadırlarımızın giriş kapısının yan duvarında, aleve dayanıklı kumaş takviyeli bir adet baca deliği bulunmaktadır. Yani afetzede vatandaşlarımız çadırlarında gönül rahatlığıyla sobada kullanabileceklerdir. Yan duvarlarda bulunan pencerelerin dış kapağı fermuarlı olup ortasında sinekliği bulunmakta ve iç kısmı şeffaf brandalıdır. Kapılar 220 cm uzunluğunda olup ön tarafta bulunan kapılar normal giriş çıkış için, arka tarafta bulunan kapılar ise acil çıkış için konulmuştur. Efeler ilçesinde, bu yıl içerisinde toplam 7 bölgede çadır yerleşim alanı tespit edilmiş olup, ihtiyaç ve talep halinde en yakın toplanma alanlarınada çadırlarımız kurularak halkımızın hizmetine sunulacaktır." dedi.
HİÇ BİR YARDIMI ESİRGEMEZ
Vatandaşların güvenliği ve yaşamlarını deprem sırasında veya sonrasında değil öncesinde düşünün Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay'a teşekkürlerini sunan Mukla, çalışmaların hız kesmeden devam edeceğinden emin olduğunu söyledi. Mukla, "Bir deprem olması halinde halkından hiçbir yardımı, desteği esirgemeyeceğini çok iyi bildiğim belediye başkanımız Mehmet Fatih Atay’a afetlere yönelik yaptığıı bütün yatırımlarından ve bu konudaki hassasiyetinden dolayı çok teşekkür ederim." ifadelerini kullandı.
"İNŞALLAH BUNLARI KULLANMAYIZ"
Etkinlikte söz alan ve çalışmaların devam edeceğini, gelecekte atacakları adımların şimdiden planlanmış olduğunu dile getiren Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay, "Yeni alınan doğal afet çadırlarını inşallah kullanmayız." dedi ve ekledi, "İnşallah bunları kullanma ihtiyacımız olmaz diye düşünüyorum çünkü deprem sanıyorum ki doğanın kaçınılmaz bir sonucu olarak yüz yılda bir oluyorsa, geçen yüz yıl içerisinde çok büyük bir deprem olmuş Aydın ilimizde. Yüz yıl doldu ve bilim adamlarının söylediğine göre de yakın zamanda Efeler ilçemizide kapsayan bir depremin kaçınılmaz olduğu konusunda görüş birliği var. Bu görüş birliği içerisinde bize düşen görevler var. Bu görevleri birlik ve dayanışma içerisinde olarak en zaiyatı az şekilde atlatmayı planlıyoruz. Bu insanlarımızın depremden sonra sağlıklı bir şekilde yaşantılarını sürdürebilmesi ve depremden en az hasar ile çıkabilmemiz için gerekli olan her türlü aleti, edevatı ayrıca almak içinde Belediye Meclisimiz oy birliğiyle kararlar verdi. Onlara da, bütün meclis üyesi arkadaşlarımada hiçbir siyasi parti gözetmeksizin hepsine teşekkür ediyorum bu değerli davranışları nedeniyle. Yeni bir araç alacağız, yeni aletler alacağız; araç 2 tane olacak, bir tane daha alacağız araç. Arkasına takılan bir römorkör olarak gerçekleştireceğiz bir tanede modern bir araç alacağız.
Bu çadırlarımızı burada sizlere ve halkımıza tanıtırken şunu yapmayı amaçladık, herkesin duyarlı olması gerekiyor. Nasıl ki pandemi sürecinde hepimizin maske takması gerekiyorsa, hepimizin mesafeye dikkat etmesi gerekiyorsa, hijyen altında yaşantımızı sürdürmemiz gerekiyorsa aynı burda depremde ilgili olan konularda da hepimizin duyarlı olması gerekiyor. Herkes, internete girerek Efeler Belediyesi’nin sayfasına ulaşabilir, ulaştıkları zamanda toplanma yerlerini görebilir. En kısa zamanda yardımların afet sonrası nasıl ulaşacağı konusundaki çalışmalarımızı sonlandırarak oraya ekleyeceğiz, vatandaşlarımız oradan görebilecekler. Ayrıca biz İzmir depreminden sonrada Aydın ilinde Söke, Nazilli ve Efeler fayının üzerindeki ciddi bir depremin olacağı konusunda bilimsel açıklamalar gelince hepimiz telaşlandık. Arkasından bir çalıştay ortaya koyduk, o çalıştayda bütün sivil toplum örgütleri, oda başkanları, herkes geldi, düşüncelerini aktardı. O çalıştaydan çıkan karar doğrultusunda da bir komisyon kuruldu. O komisyonda çalışmalarına devam ediyor, ileride alınacak olan kararlarıda bu komisyonun almış olduğu kararlar olarak hem meclisten geçireceğiz hem de halkımıza duyuracağız. Bu konuyuda çok önemsiyorum çünkü Efeler ilçesindeki binaların dörtte üçü deprem yönetmeliğinden önce yapılmış binalar. Bu binaların dayanıklılığı ile ilgili çok sorunlarımız var, o sorunları çözerek insanlarımızın yaşantılarına sağlıklı bir halde ulaşmalarını sağlamak istiyoruz. Bir deyim var biliyorsunuz, ‘deprem öldürmez bina öldürür’ diye, bu nedenle yaşadıkları binaların sağlıklı olup olmadığı konusunda yurttaşlarımızı bilgilendirme sorumluluğumuz var."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.