Gözler Asgari ücret Komisyonu'nda...

Gözler Asgari ücret Komisyonu'nda...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun çalışmalarını yarın sonuçlandıracağını söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in başkanlığında toplanan Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Genel Başkanı Ergün Atalay ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol yer alıyor.

Toplantıda, işçi kesimi adına TÜRK-İŞ, işveren kesimi adına TİSK asgari ücrette yapılacak artışa dair görüş ve önerilerini sunacak.

"Asgari ücretin sınırlı bir etkisi olmadığını buradan görmemiz lazım"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin toplantı öncesinde yaptığı açıklamada; "Türkiye geçtiğimiz aralık ayının sonunda daha tarihi bir asgari ücret sözleşmesine imza atmış bulunuyordu. Bundan bütün çalışanlar, hatta sadece çalışanlar değil, Türkiye’nin orta sınıfları da memnun olmuştu. Yani bir işyerinde asgari ücret belirlendiği zaman asgari ücretin üzerinde çalışanlar da ücretlerini belli bir şekilde yukarıya doğru çekmek mecburiyetinde hissettiği bir hiyerarşik yapı var. O fonksiyonel farklılaşmayı sürdürebilmek için işverenler bu düzenlemeyi yapmak zorundadır. Asgari ücretin sınırlı bir etkisi olmadığını buradan görmemiz lazım.

Tabii bugün pandemiden sonra büyük bir sorunla karşı karşıya kaldık. Sadece Türkiye değil, dünya bir sorunla karşı karşıya kaldı. Bu sorun her şeyden önce emtia zincirlerinin kopmasına, ulaştırma zincirlerinin kopmasına, emtia bulunmamasına, dolayısıyla üretim yapılarında ciddi sorunların ortaya çıkması şeklinde biçimlendi. Bunun Türkiye’ye yansımaları daha fazla oldu.

"Çalışanlarımızın enflasyonun karşısında korunması bizim görevimizdir

Bugün asgari ücrette bu fonksiyonları yerine getiren kurumsal bir düzenleme imkanıdır önümüzde. Bunun için biz çalışanlarımızı Türkiye’nin üretim gücünün en önemli temeli olan emekçilerimizi koruyacak sosyal devlet tedbirlerini devreye sokmak mecburiyetindeyiz. Biz muhtelif vesilelerle açıklamalarda bulunduk geçtiğimiz dönemlerde. Burada hep asgari ücretin normal sürede toplanması gerektiğini, şu anda yeni bir şeyin olmadığını, o kaydı da düşerek söylemiştim. Ama bugün geldiğimiz noktada, sayın Genel Başkanların ikisi de bahsettiler. Çalışanlarımızın enflasyonun tahribatı karşısında korunması bizim görevimizdir. Bunu yapmak zorundayız.

"Komisyon çalışmalarının yarın sonuçlanacağını ümit ediyorum"


Ben bizim bugün başlattığımız komisyon çalışmalarının yarın sonuçlanacağını ümit ediyorum. Bu düzenlememizle biz sadece Türkiye’deki gelir dağılımındaki negatif etkiye karşı çalışanların lehine ortaya çıkan olumsuz etkileri aşmakla kalmayacağız aynı zamanda bir sosyal transfer yapma imkanını da bu vesileyle bulmuş olacağız. Çünkü gelir dağılımına devletin sosyal politikalarla yaptığı müdahale, aslında çalışanların, emekçilerin lehine yapılan bir sosyal transfer anlamını da taşımaktadır.

"Enflasyonun emekçilerin üzerindeki baskısını ortadan kaldıracağız"

Türkiye’nin büyük kuruluşları karlarını yüzde 137 düzeyinde artırdılar. Bunun sağlıklı bir tarafı da var. Artık faaliyet karı kazanarak karlarını artırıyorlar. Yani daha önce faaliyet dışı karlara dayanan bir büyüme vardı, bugün Türkiye’nin 1000 büyük kuruluşu faaliyet içerisinde kar ediyorlar. Bu önemli bir şeydir ama bu karlarını çalışanlarımızla paylaşmak durumundayız. Türkiye, üretimde sosyal barışı sağlamadan ilerlemeye devam edemez, büyümeden ilerlemeye devam edemez, üretmeden büyümesi mümkün değildir. O halde sosyal barış içinde büyüyeceğiz, paylaşarak büyüyeceğiz ve Türkiye’nin bu konjonktürel ekonomik dalgalanmaların negatif etkilerini, enflasyonun emekçilerin üzerindeki baskısını ortadan kaldıracağız. Ümit ediyorum sağlıklı, çalışanlarımızı memnun eden bir netice alırız.

"TİSK elini taşın altına koyacaktır"

Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı öncesi açıklama yapan Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Özgür Burak Akkol, "TİSK elini taşın altına koyacaktır." dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler