Karakoz, “Kadın çiftçilere yıpranma payı belirlensin“

Karakoz, “Kadın çiftçilere yıpranma payı belirlensin“

Cumhuriyet Halk Partisi Aydın Milletvekili Evrim Karakoz, Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sorunlarını ve Tarım Sektöründe Çalışanların Özlük Haklarını Meclis Gündemine Taşıdı

CHP Aydın Milletvekili Evrim Karakoz, mevsimlik tarım işçilerinin yaşadığı sorunları gündeme getiren önergesinin Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından ve sigorta primi ödemekte zorlanan tarım emekçilerinin ve kadın çiftçilerimizin sorunlarını ele alan önergesinin de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan tarafından yanıtlandırılması için TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.

Tarım İşçilerinin Çalışma Koşulları Nasıl Düzeltilecek

Her yıl binlerce tarım işçisinin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinden olmak üzere başta Ege, İç Anadolu, Marmara ve Karadeniz Bölgelerine geçici mevsimlik ya da gezici mevsimlik tarım işçisi olarak gittiklerini ifade eden Karakoz; “Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya mevsimlik tarım işçilerinin daha uygun koşullarda çalışabilmeleri için nasıl bir çalışma yapıldığını ve tarım işçilerinin çalışma koşullarının nasıl düzeltileceğini? sordu.

Kadın Çiftçilere Yıpranma Payı Belirlemelidir

Evrim Karakoz; “Yüksek sigorta primleri nedeniyle sosyal güvenlik sistemine kayıt olamayan tarım işçilerinin, sosyal sigortalar kapsamına girmeleri konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın hem zorlayıcı hem de teşvik edici çalışmaları olmalıdır. Eğer; tarım sektöründe çalışan kişilere ve işverenlere sigorta prim desteği verilirse hem kayıt dışı çalışmanın önüne geçilir hem de tarım işçilerinin sigortalı olmalarının önü açılır. Ayrıca, kadın çiftçilerimiz için mutlaka yıpranma payı belirlenmeli ve 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa eklenmelidir” çağrısını yaptı.

Aydın Milletvekili Evrim Karakoz’un;

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya yönelttiği soruları:

• Her bir yıl ayrı ayrı belirtilmek üzere; 2021, 2022 ve 2023 yıllarında ülkemizde bulunan geçici ya da gezici mevsimlik tarım işçisi sayısı kaçtır? Bu işçilerin kadın, erkek ve çocuk olarak dağılımı nasıldır?

• Çok zor şartlarda çalışan mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve özlük haklarının kazanımları için ilgili bakanlıklarla herhangi bir ortak çalışma yapıyor musunuz? Yapıyorsanız bu çalışmaların neler olduğunu açıklar mısınız?

• Eğitimden, sağlıktan, güvenli barınmaktan, sağlıklı beslenmekten ve hijyen koşullarından uzak bir şekilde tarım sektöründe çalışan mevsimlik tarım işçilerinin daha uygun koşullarda çalışabilmeleri için neden işverenler ya da diğer paydaşlarla bir araya gelip çözüm önerileri üzerine çalışmalar yapmıyorsunuz?

• Her alanda yaşandığı gibi tarımsal sektörde de iş kazaları yaşanmakta ve ölümler meydana gelmektedir. Dolayısıyla 2021, 2022 ve 2023 yıllarında kaza geçiren mevsimlik tarım işçisi sayısı kaçtır? Bu kazalardan kaçı ölümlü kaza olarak kayıtlara geçmiştir?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a yönelttiği sorular:

• Tarım sektöründe çalışan işçilerin, sosyal güvenlik sistemine kayıt olmaları hem sağlık sisteminden hem de emeklilik sisteminden faydalanmaları için hangi özendirici ve teşvik edici çalışmaları yaptınız? Her yıl ayrı ayrı belirtilmek koşuluyla 2010 yılından günümüze kadar sigorta primi ödeyen tarım işçilerinin sayısı nedir?

• Çok ağır şartlarda çalışan kişilerin çalışma süresi ile normal sektörlerde çalışan kişilerin şartları aynı değildir. Dolayısıyla tarım sektöründe sigortalı olarak çalışan kadın çiftçilerimiz için her 360 güne karşılık bir yıpranma payı belirlenmesi ve bunun 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun “Fiilî Hizmet Süresi Zammı” başlığını taşıyan 40’ncı maddesine eklenmesi ve güvence altına alınması için neden bir çalışma yapmıyorsunuz?

• Tarım işçisi statüsünde tarlada, bağda, bahçede çalışmakta olan kişilerin prim ödemelerini kolaylaştırmak için Sosyal Güvenlik Kurumu belge türleri ve kodlarına diğer sektörlerde olduğu gibi tarım işçileri için prim teşvikleri içeren bir çalışma yapmıyorsunuz?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler