Koçarlı'da bamya üreticileri fiyatları protesto etti

Koçarlı'da bamya üreticileri fiyatları protesto etti

Koçarlı'da, bamya üreticileri yolu kapatıp, fabrikaların fiyatları düşürmesini protesto ettiler. 

Koçarlı'ya bağlı Tokatbaşı mevkiinde toplanan çok sayıda üretici, dün topladıkları bamyaları sabah saatlerinde Koçarlı-Yeniköy karayoluna dökerek yolu trafiğe kapattı. Bamya üreticileri, yetkililerin fiyatları 6,00 TL'den 4,00 TL'ye düşürdüklerini, bu sebeple de protesto yoluna başvurduklarını, yetkililerin kendileri ile görüşmesini beklediklerini ifade ettiler.

Bamya üretilcilerinin eylemi üzerine jandarma ekipleri bölgeye gelerek emniyet tedbiri aldılar. Üreticilerin protestosunu haber alan Koçarlı Belediye Başkanı Nedim Kaplan'da Tokatbaşı mevkiine gelerek çiftçileri dinledi. Daha sonra yetkililerle bir araya gelen Kaplan, üreticilerle yetkililer arasında uzlaşlma sağladı.

Kaplan; "Dedeköy Tokatbaşı mevkiimizde ciddi şekilde bir bamya üreticimiz var. Bamya üretimi bu dönemde pik seviyede. Fiyatlar 8 liradan başlayıp periyodik olarak 6 lira ve 4,5 lira ve bugünde alıcı 4 liraya alacağını ifade etmiş. 4 lira dediğimizde üretimin sürmesi mümkün değil. 1 kişinin toplayabileceği bamya miktarı ortalama 30-35 kg. civarı. 4 liradan satarsan 120 TL civarında üreticiye para geçecek. Yövmiyeciler 110 liraya çalışıyorlar. Bu anlamdada üretici tarlasına giderken traktör kullanacak, ürünleri alıp satmaya giderken de mazot yakacak. Bu üretimin devam etmesi için, gübreleme, ilaçlama, sulama, çapalama giderleride mevcut. 120 TL gelen bamyadan 110 TL yövmiyeciye verince kalan 10 TL ile hangi giderini karşılayabilecek? Biraz önce bamya alıcıları ve üreticilerimizle bir araya gelerek herkesin talebini dinledik. Kendileri haklı olarak evine ekmek götümek adına seslerini duyurmak istemişlerdi. Varılan mütabakat sonucu 4,75 TL'ye arayı bulduk. Karayolunu trafiğe kapatmışlardı. Kolluk kuvvetlerimize de zorluk çıkartmadan yolu trafiğe açmalarını istedik. Önümüzdeki günlerde üreticimizin inşallah daha fazla kazanç sağlamaları adına gerekli çalışmaları yapacağız. Bende bir üreticiyim. Bunu hep birlikte yapacağız. Kendi işletmemizi kurmak istiyoruz. Bu mamülü burada toplayıp kendi işletmemizde üretmek için çalışmalar yapacağız. Uzun vadede üreticimizin haklarını korumak üzere çalışacağız. Eylemlerine son veren çiftçilerimiz tarlaya girerek hasada tekrar başladılar. Alıcılarımıza ve üreticimize gösterdikleri fedakarlıklardan dolayı teşekkür ediyorum. Koçarlı Belediye Başkanı ve üretici Olarak üreticimizin yanındayım.''


BİZ VARSAK SORUN KALMAZ


Kaplan; ''Bu mesele öncelikle olarak ziraat odasının meselesiydi. Ziraat Odası Koçarlıda etkin değil. Çiftçinin yanında olması gerekirken meselelere vakıf bile değil. Çözüm üretme noktasında bir kurum olmaktan çıkarak dar ve kendi kabuğuna çekilmiş vaziyette. Bu da bizleri üzmekte. Biz Koçarlı Belediye Başkanlığı olarak çiftçi kardeşlerimizin sorunlarını çözebilmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Her zaman onların yanındayız" dedi.


Eylemin ardından varılan mütabakat sonucu çiftçiler sessiz bir şekilde alandan ayrılırken Koçarlı Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri yola dökülen bamyaları temizleyerek trafiğe tekrar açılmasını sağladı.

whatsapp-image-2020-07-18-at-13-12-00.jpeg

whatsapp-image-2020-07-18-at-13-12-01.jpeg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler