Kuşaktan kuşağa tecrübesiyle Aydın ekonomisinin lokomotifi ‘Saray Tuğla’

Kuşaktan kuşağa tecrübesiyle Aydın ekonomisinin lokomotifi ‘Saray Tuğla’

Aydın’ın Germencik ilçesinde 2010 yılında üretime başlayan ve sektörün önde gelen firmalarından olan Saray Tuğla, yürüttüğü başarılı çalışmalar ile Aydın ekonomisine can veren önemli firmalar arasında yer aldı.

Aydın’a yaptığı başarılı yatırımlar ile onlarca kişiye istihdam kapısını açan ve birçok ülkeye ihraç ettiği kaliteli ürünleriyle Aydın ekonomisine can veren firmalar arasında yer alan Saray Tuğla firması, pandemi sürecinde dahil ciro ile istihdam artışı sağladı. Firmanın kuşaktan kuşağa süren başarısını AJANS AYDIN gazetesinden İnan Gül'e anlatan Yönetim Kurulu Başkanı Edip Kaba, “Ürünlerimiz dünya standartları üzerinde. Dünyanın en iyi el yapım tuğlasını yapıyoruz diyebiliriz” dedi. 

İnan GÜL: Saray Tuğla’dan biraz bahseder misiniz?

Edip KABA: 1950’li yıllarda tuğla üretimi yapan babam Abdurrahman Kaba’dan mesleğin tecrübesini devraldım. İlk olarak 1988 yılında makine ile üretim yapan bir fabrikamız vardı. Daha sonra yaptığım araştırma ile 1977 yılında Germencik’te bulunan ve çalışmayan bir tuğla fabrikası olduğunu duydum. Yaptığım görüşmeler sonucu bu fabrikayı 2009 yılında satın aldım. Buraya çok ciddi bir yatırım yaparak adeta yeniden tasarladık. 2010 yılında ilk üretime başladı ve çok şükür 12 yıldır kesintisiz olarak üretime devam ediyoruz. 

Sürekli olarak kapasite artışı ve beraberinde personel sayımızı artırdık. Üretimin ilk gününden itibaren kaliteli ve yenilik öncülü vizyonu benimseyen firmamız, ar-ge çalışmaları ile sektöre yön verecek ölçüde yeni ürünler kazandırmıştır. Daha sonra ar-ge çalışmalarımız sonucunda el yapımı ürünlere dünyanın birçok ülkesinde talep olduğunu keşfettik ve dünya standartlarında ürün üretmeye başladık. Üretmiş olduğumuz tuğlaları 2020 yılında ihraç etmeye başlamış ve ihracata başladığımız ilk yıl dahil olmak üzere 2020 ile 2021 yıllarında el yapımı tuğla ihracatında Türkiye birincisi oldu. 

Firmamız üretmiş olduğu bu ürünlerin  yüzde 90’ından fazlasını ihraç etmektedir. Türkiye’nin her iline ve dünyada 50’den fazla ülkeye ihraç etmek için pazarlama faaliyetlerimiz tüm hızıyla devam etmektedir.

İnan GÜL: Anladığım kadarıyla atıl vaziyette aldınız bu fabrikayı. Nasıl bir düzenleme yaptınız?

Edip KABA: Tesisi satın aldığımız dönem 33 bin metrekare arazi üzerine kurulu gerçekten harabe ve hiçbir beton sahası olamayan toplasanız bin 500 ila 2 bin metrekarelik kapalı bir alana sahip tesisti. Şuanda hali hazırda 85 bin metrekare alanda üretim yapıyoruz. Ayrıca bu alanın 32 bin metrekaresi kapalı alan olarak kullanılıyor. 

İnan GÜL:  El yapımı tuğlanın üretiminden bahseder misiniz? Kaliteyi nasıl sağlıyorsunuz..? 

Edip KABA: El yapımı tuğlada trendi her geçen gün yükseliyor. Yükselmesinin nedeni ise tasarımlarda iç mimarlar retro tasarımlara, doğal tasarımlara yöneliyorlar. Bizim ürünlerimizde %100 doğal sadece topraktan üretilen bir yapı malzemesidir. Ham maddesinin içinde herhangi bir kimyasal madde bulunmadığı için malzeme ömrü sonsuz ömürlü bir malzeme haline geliyor. Örnek verecek olursak Ayasofya’nın minaresi de tuğladan yapıldı ve yüzyıllardır ayakta. Bir çok tarihi yapılarda tuğla kullanılan kısımları binlerde yıldır formunu koruyor. Bizim ürünlerimizde çok uzun ömürlü olması hem dış cephede binaları kaplamada hem de iç tasarımlarda kafe tasarımları ve ofis tasarımlarında kullanılabildiği için her kesime hitap ediyor. Türkiye’nin en büyük sıkıntısı bizim gibi ürün üreten olmaması yani el yapımı kaplama tuğlalarda, el yapımı dekoratif ürünlerde yeteri kadar ürün kalitesi ve çeşitliliği sunulmadığı için pazarda böyle bir talep oluşmamış ama yurtiçi ve yurtdışı pazara trend yükseliyor ve bize çok fazla talep var.

İnan GÜL: Pandemi döneminde ciro ve istihdam artışından bahsettiniz? Bunu nasıl sağladınız? 

Edip KABA: Dünyanın en büyük tuğla ithalatçısı ülke İngiltere’dir. Aynı zamanda yapılarında en fazla tuğla kullanan ülkede İngiltere’dir. Biz de başarılı ve güvenilirlik öncülüğünde kaliteli ürünlerimizin de referansında pandemi döneminde İngiltere ile çalışmaya başladık. İngiltere’de ürünlerimiz o kadar çok sevildi ki şuanda İngiltere’den gelen taleplere zor yetişiyoruz. İngiltere’nin bize olan talebi çok iyi durumda. Çünkü ürünlerimiz dünya standartlarının üzerinde ve dünyanın en iyi el yapım tuğlasını yapıyoruz diyebiliriz. Bunu teknik şartlarda dayandırıyoruz. Her türlü testlerden başarı ile geçtiği için çok büyük bir talep var. 

İşte pandemi döneminde ülkemizin ekonomisine katkıda bulunabilmek adına risk alarak ihracat atağına kalktık ve çok şükür başarılı da olduk. O dönemde taleplere yetişebilmek adına personel sayımızı da artırdık. 

İnan GÜL: Nakliyeyi nasıl sağlıyorsunuz ve pandemi sürecinden sonra bir artış oldu mu?

Edip KABA: Nakliyede ihracatlarımızda genellikle  gemi taşımacılığını kullanıyoruz. Ürünlerimiz alsancak limanına gidiyor, oradan da dünyanın her yerine ulaşıyor. Nakliye fiyatlarında ise pandemiden sonra neredeyse 3 kat artış var . Bu durum girdi fiyatlarını arttırken dezavantajlı bir durum oluştursa da Avrupa ülkelerine Uzakdoğu ülkelerinden daha yakın konumda olmamızdan dolayı ülkemiz adına ciddi bir fırsat oluşturuyor. Navlun fiyatları küresel anlamda çok arttı. Çin ile beraber diğer uzak doğu ülkeleri Avrupa’nın çok büyük bir ihracatçısı konumunda idi. Türkiye tüm sektörlerde çok avantajlı. Türkiye bu fırsatı değerlendirebilirse bu müşterilerin tamamını kendine döndürebilecek fırsatı var. Bu sadece bizim için değil Aydın’daki bütün işletmeler için hatta Türkiye’deki bütün işletmeler için çok büyük bir fırsat.

İnan GÜL: İhracatın yanında yurt içi pazarınız ne durumda?

Edip KABA: Türkiye’nin 81 iline bayi ağı kurmaya başladık. Şuanda hali hazırda 35’in üzerinde farklı illerde bayi ağımız var. Hedefimiz 2023 yılının sonunda Türkiye’nin her ilinde en az 1 bayi ile çalışıp Türkiye’nin her yerindeki müşterilerimize ulaşmak. Kaplama tuğla, dekoratif tuğla, takoz tuğla çeşitleri üretiyoruz. Onları da Allah nasip ederse Türkiye’nin her yerine ulaştırmaya başladık.

İnan GÜL: Şuan ki mevcut tesis ve personel sayısı taleplerinizi karşılıyor mu? Bu bölgede başka yatırımlarınız olacak mı?

Edip KABA: Biz tesisimizi sürekli olarak altyapı ve üstyapı ile büyütüyoruz. Yatırımlarımız hiç durmuyor, üretime başladığımız yıldan beri yatırım yapmayı hiç kesmedik. Şuanda hali hazırda makine parkurumuz çok güçlü. 2023 yılında bu yatırımlarımız devam edecek ve birçoğu tamamlanacak. Aynı zamanda tesisimiz yeşil enerji yani dışarıya bağımsız olma adına güneş paneli yatırımımız var. Çatıların üstüne güneş paneli tesisi kurarak tüm enerjiyi kendi panellerimizde üreteceğiz. 

Şuanda yaklaşık 200 personele istihdam sağlıyoruz. Bunun yüzde 40’nı kadın personel oluşturuyor. Allah nasip ederse hedefimiz yüzde 50 kadın yüzde 50 erkek personel sayısına ulaşmak. 

İnan GÜL: Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı? 

Edip KABA: Şunu da belirtmek istiyorum. Dedim ya biz bu işi kuşaktan kuşağa aktarıyoruz. Benimle beraber oğullarım da fabrikanın işleyişinde büyük rol oynuyorlar. Oğlum Yunus ve İbrahim kaba gerek Ar- Ge çalışmaları ile yeni ürünlerin üretilmesinde gerekse İhracat görüşmelerin de benim üzerimde ki yükü paylaşarak firmamızın büyümesinde aktif rol almaktadırlar. İnşallah Aydın’da yatırımlarımız devam edecek. Ülkemize ve şehrimize en iyi  şekilde destek vermeye devam edeceğiz.

whatsapp-image-2022-07-21-at-13-12-15-1.jpeg

whatsapp-image-2022-07-21-at-13-12-16-1.jpeg

whatsapp-image-2022-07-21-at-13-12-17-3.jpeg

whatsapp-image-2022-07-21-at-13-12-17-2.jpeg

whatsapp-image-2022-07-21-at-13-12-17-1.jpeg

whatsapp-image-2022-07-21-at-13-12-18.jpeg

whatsapp-image-2022-07-21-at-13-12-18-1.jpeg

whatsapp-image-2022-07-21-at-13-12-19-2.jpeg

whatsapp-image-2022-07-21-at-13-12-19.jpeg

whatsapp-image-2022-07-21-at-13-12-20.jpeg

whatsapp-image-2022-07-21-at-13-12-19-1.jpeg

whatsapp-image-2022-07-21-at-13-12-17.jpeg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler