MESLEĞİYLE TUTKUSUNU BİRLEŞTİRDİ

MESLEĞİYLE TUTKUSUNU BİRLEŞTİRDİ

Aydın’da öğretmenlik yapan Melisa Altınordu, bitkilere olan ilgisini ve yaptığı dekorlarla bambaşka bir görünüm kazandırdığı saksı çalışmalarını AJANS AYDIN gazetesine anlattı.

Aydın’ın Efeler ilçesinde Biyoloji Öğretmenliği yapan Melisa Altınordu, boş zamanlarında yaptığı çalışmalar ile çiçeklere farklı bir dekor kazandırdı. Bitkilere olan ilgisiyle kurduğu Mel's World girişimini AJANS AYDIN gazetesine anlattı.

Melisa kimdir, bize biraz anlatır mısın..?

Merhabalar, ben Melisa Altınordu. 29 yaşındayım. İncirin bol olduğu yerde, Aydın’da yaşıyorum.

Üniversite yıllarından itibaren başlayan bir bağlılıkla birçok sivil toplum kuruluşunda gönüllü olarak çalışmalar yürüttüm. Sivil toplum alanında çalışırken kendimi buluyorum diyebilirim. Çünkü ben kendimi bildim bileli hep bir şeyler anlatıyorum. Anlattıkça çoğalıyor çoğaldıkça yaygınlaşıyor. Yaygınlaştıkça her kelimemin birilerine ilham olduğunu görmek beni onure ve mutlu ediyor.

Sivil toplum alanında çalışırken dünya için yapılacak çok şey olduğunu bunların önce bireysel olarak sonra ise toplu halde yapılması gerektiğini öğrendim. Üniversitemin son yıllarında Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları hayatıma girdi. BM’in Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları olan 17 hedef ve yer alan 169 alt hedef benimde hedefim haline geldi.

Bu hedefler doğrultusunda çalışmalar yapmaya başladım. Çalışmalarım sonucunda ekibimle birlikte Avrupa Birliği’ne yazdığımız projemizin kabul alması başarımızın göstergesi oldu.

Yoğun bir çalışma hayatımın yanında doğa hayranlığımı da benimle en az bir kez konuşan herkes bilir. Her fırsatta kaçtığım kamplarım var. Hala doğa varken bizim yanımızdayken değerlendirilmesi gerekiyor.

Tüm öğrendiklerim ve çalışmalarım sonucunda kendimi bir sosyal girişimci öğretmen olarak nitelendiriyorum. Dünyayı daha iyi bir yer haline getirebilmek için Mel’s World girişimini kurdum.

Asıl mesleğin nedir…?

Küçüklükten beri ismin nedir sorusundan sonra en çok sorulan soru bu olsa gerek. Asıl mesleğim Biyoloji Öğretmenliği.

Size bununla ilgili küçük bir hikayemi anlatmak istiyorum. Lise son sınıfta sınava hazırlanırken arkadaşlarıma söylediğim bir cümle vardı. Asla öğretmen olmayacağım. Şimdi yıllardır öğretmenlik yapıyorum. Hayat önceden yapılan planlar değil o an başımıza gelenler oluyormuş çok sonradan anladım.

Biyoloji en sevdiğim dersti ama öğretmen olmaktan korkuyordum. Konuşmayı, anlatmayı ve öğretmeyi çok seviyorum. Bu yüzden halen Biyoloji Öğretmenliği yapıyorum.

Çiçek dünyasına ilk ne zaman girdin.? Nasıl karar verdin..?

Nasıl karar verdim sorusuyla başlamak istiyorum. İstisnasız herkes sevdiklerini mutlu etmek için vazo içinde bir çiçek hediye etmiş ya da almıştır. İlk çiçeğim üniversite de hediye geldiğinde alan kişiye bunun kökleri nerede diye sormuştum. İşte o an bu serüven başladı...

Bitkileri hep çok sevdim. Yapraklarının çıkması, büyümesi, çiçeklenmesini görmek kısaca bitki bakmak beni hep mutlu etmişti ve iyi gelmişti.

İçimde hep bununla ilgili bir çalışma yapmak vardı ancak nasıl başlayacağımı, ne yapacağımı bilmiyordum. Herkes de olduğu gibi evde online olarak çalışmak benim de yaratıcılığımı artırmıştı.

Ah Mel’s World ne çok düşündüm seni bulabilmek için ne yollardan geçtim. Hep söylediğim bir cümle vardı 30 yaşıma geldiğimde şu anki yaşamımdan farklı bir konumda olmak istiyordum. Yavaş yavaş 30 kapıya dayanınca “Artık bir yerden başlamalısın Melisa,” dedim.

Kendi işini kuran birkaç arkadaşımla konuştum. Saatlerce süren telefon görüşmeleri yaptım. Her söylenen cümleyi yazdım. Tekrar  tekrar okudum. Neticede mesleğimle tutkumu birleştirmeliydim.

Sonra bir gün gönüllü olarak bulunduğum Wikipedia’nın Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ni düzenlerken konuşmacı “Bir kadın değişir dünya değişir” dedi. O an gözümün önünde bir kucak dolusu bitki taşıyan bir Melisa gözümün önüne geldi.

Yüzümdeki gülümsemeyi hala hatırlıyorum o an benim için mucizeydi… Çünkü artık ne istediğimi biliyordum ve işimi kurabilirdim.

Ancak kendi işini kuran kişilerden bir farkım olmalıydı. Ki öyle de oldu. Çünkü el yapımı saksılarım, bitkilerim sosyal bir amaca yönelik bulunuyor.

Yarattığım bu farklılık ise benim en büyük motivasyonum diyebilirim.

Kasım 2020 ile birlikte Mel’s World yolculuğuma başladım. Henüz Mel’s World emeklemeye çalışan bir bebek yavaş yavaş emin adımlarla büyüyecek...

Ticari bir beklenti olarak mı başladın, hobi olarak mı başladın..?

Kendimi bildim bileli hep bahçeli bir evde büyüdüm. Etrafımda çiçekler, ağaçlar oldu. O yüzden bitki yetiştirmek zaten hep günlük rutinimde vardı. Hobilerim arasındaydı.

Bir gün sivil toplum kuruluşları ile yaptığımız toplantıda çok saygı duyduğum ve özendiğim biri hobinizi işe dönüştürürseniz asla sıkılmazsınız çünkü çalışıyor gibi hissetmezsiniz dedi.

Herhalde herkesin isteyeceği bir şeydir bu çalışıyormuş gibi hissetmemek. Sadece hobi olarak başlayan yolculuğumu gün sonunda ticari kazanç sağlayabildiğim bir işe dönüştürmeyi başarabilmiştim. Şimdilerde bunu her katıldığım toplantıda, verdiğim röportajda tavsiye ediyorum.

Farklı çeşitlerde ürünler hazırlıyorsun. Zor ve zahmetli oluyor mu..?

Oldukça zor ve zahmetli oluyor. Çünkü çok fazla bitki türü ve el yapımı saksı çeşidi var. Ürünler satışa çıkmadan önce sağlamaları gereken çeşitli parametrelere tabiler. Bu parametrelerin başında doğa dostu, sürdürülebilir, erişilebilir olması geliyor. Tüm bunlardan sonra somut bir şeyler ortaya çıkarmaya başlıyorum. Benim için en zoru ise el yapımı saksıları ortaya koymak. Yapım aşaması biraz daha zahmetli oluyor. Her bir saksının kuruması yaklaşık 48 saat sürüyor. 48 saatten sonra ancak üzerinde işlem yapabiliyorum.

El yapımı saksıları aynı zamanda kişiye özgü de tasarlıyoruz. Tabi kişiye özgü ürünleri ancak 3-4 gün içinde hazır hale getiriyoruz.

Bunun dışında naturel el yapımı saksılarımız da var. Ev dekorasyonunu güçlendirmek isteyenler genelde naturel saksıları tercih ediyor. Ben de naturel saksıları daha çok seviyorum, kendimi doğa da hissettiriyor…

Öğretmenliğin yanı sıra yürüttüğün bu iş hayatında ne gibi çeşitlilikler ortaya çıkardı..? ve zaman sorunu yaşıyor musun..?

Mel’s World yolculuğum sayesinde Aydın dışında birçok kişiyle tanışmış ve bağ kurmuş oldum. Bunun yanı sıra öğrencilerim ve arkadaşlarım artık bir doğa hayranı ve ağaçların dilini anlıyor.

Sosyal hayatımda zaman yönetimi ve planlama her zaman vardı. Öğretmenlik hastalığı olsa gerek. Fazlasıyla programlıyım diyebilirim. Hangi gün ve saatte ne yapacağımın belli olması benim güçlü ve emin adımlarla ilerlememi sağlıyor.

Ama tabii ki zaman sıkıntısı çekiyorum. Gün içinde yapmam gereken çok şey oluyor her işin kendine göre farklı iş bölümleri var. Yakın zamanda ailemize ekip arkadaşları dahil edeceğiz.

Çevrendekilerin bakış açısı nasıl oldu, başta ailenin..?

Öğretmenlik herkese kolay gelen tatili bol olan bir meslek olarak görülüyor. Öğretmen olanlar için bu durum çok daha farklı en azından benim için. Bütün gün konuşman gereken bir iş. Eve geldiğinde sevdiklerine vakit ayıramıyor ve konuşmak istemiyorsun. İşte bu yüzden uzun yıllar yapmak istemiyorum.

Uzun yıllar yapabileceğim tutkulu bir şeyler ararken buldum Mel’s World’ü. Aileme ben böyle bir şey yapacağım dediğimde neden üniversite okudun o zaman dediler, çok haklı bir soruydu. Buna rağmen çok destek verdiler. Ben dersteyken bitkilerin bakımını annem yapıyor, paketleme konusunda da kardeşim destek oluyor. Arkadaşlarımın desteği de oldukça büyük oldu. Fikir aşamasından bu zamana kadar hep yanımda oldular.

İlk siparişini aldığında neler hissettin..?

Bitkilerimin ve saksılarımın hazırlığına aylar önce başlamıştım. Bitki satışını sosyal medya ve internet sitesinden yapıyorum. İlk bitkimi 27 Kasım 2020 de sosyal medyamda paylaşmıştım. İlk müşterimi de hemen ertesi gün almıştım. Bir arkadaşımın aracı olması sayesinde tam 15 adetti. Sevinçten ağlayacaktım.

İlk zaman tüm siparişlerimi Aydın içi ben götürüyordum. Artık Aydın içi siparişlerimi kuryemiz götürüyor. ilk 2 ay sadece Aydın içi siparişe açtım. Hem emin adımlarla ilerlemek istiyordum hem de oluyor mu diye kendimi de tartıyordum, korkuyordum.

Bunların sonunda şimdi bitkilerimi tüm Türkiye’ye gönderiyorum ve benim için paha biçilemez.

Çiçek bakımı kolay mı zor mu..?

Yeni başlayanlar için çiçek bakımı zor hele de çiçeklerini kurutmuşsa daha da zor oluyor. Mel’s World olarak çiçek bakmaya yeni başlayanlar için kolaylık sağlıyoruz. Bakımı kolay bitkileri öneriyoruz ve gerektiğinde bitki danışmanlığını yapıyoruz. Bu ön yargıyı biraz olsun kırmış oluyorlar.

Aslında her bitki türü için farklı. Bizler de ortam, ısı ve hava değişikliğine tepki veriyoruz. Bitkiler de bu tepkiyi veriyor. Bitkilerin dilini anladığında bakımını çok basit şekilde halledebiliyoruz.

Pandemiyle beraber çiçeğe olan bakış açısı değişti. Biraz daha ilgi arttı diyebilir miyiz..?

Pandemi bizlere çok şey öğretti. Gün içerisinde yaptığımız basit aktivitelerin bile bir değerinin olduğunu gördük. Haliyle evde kaldığımız bu dönemde kendi içimize döndük.

Bu dönüş bizlere doğaya diğer canlılara özlem olarak döndü. Birçok arkadaşımın bu dönemde bitkisi veya hayvanı oldu. Bitkiyi sulamanın, onun yapraklarına dokunmanın veya konuşmanın olumlu etkisini hissettiler. En zor süreçte bu dostluk bize yoldaşlık etti diyebilirim.

Gün aşırı instagram hesabımıza “Şu ortam da yaşıyorum nasıl bir bitki almalıyım?” sorusunu da alıyoruz. İşte tam bu yüzden Bitki Danışmanlığı da veriyoruz.

Aynı şey benim içinde geçerliydi. Aslında alışık olmadığımız evden çalışma sürecinde vaktimin çoğunu bitkilerimle geçiriyordum. Toprağa dokunurken tüm negatif enerjimi atmak bana da iyi geliyordu. Evde de olsa doğaya dönüş serüvenime başlayabiliyordum.

Yaptığın ürünler dekorasyon olarak göze hitap ediyor. Müşterilerinden ne tür yorumlar alıyorsun genellikle..?

El yapımı olan saksılarımın renkleri veya naturel olmasıyla dikkat çekiyor. Ev ve ofis ortamları için oldukça talep görüyor. Bu da benim motivasyonumu artırarak daha çok üretmemi sağlıyor.

Ürünlerimizi alan herkes bizim için oldukça değerli. Onların da kendini değerli hissetmesi için her şeyi yapıyoruz. Bazen minik hediyeler bazen ise bizim kalemimizden çıkan sözler… Bitkilerimiz ve el yapımı saksılarımız ev ve ofis ortamlarındaki eksiği tamamlayarak huzurlu bir alan haline getiriyor.

Bu eksiği Mel’s World olarak giderdiğimiz için güzel yorumlar alıyoruz. Memnun kalmaları bizi daha güçlü yapıyor.

Seni diğer çiçekçilerden ayıran özellikler nelerdir..?

Mel’s World markası kurulurken tek başıma çıktığım bu yolda beni diğer markalardan ayıran hedeflerimin ve amacımın olmasıydı.

Bu hedefler doğrultusunda tüm ürünlerim el yapımı, doğa dostu ve sürdürülebilir olacak. Tüm bitkilerimi şu an kendi bahçemizden alıyorum ve sizlere sunuyorum. Bununla da kalmayıp doğayı daha az tahribata uğratan su geçirmeyen kumaş saksılar tasarladık ve satışa sunduk.

Bir çok insan bitki bakımı konusunda zorlanıyor. Biz de bu konuda da elimizi taşın altına atmak istedik. Üniversite hayatım boyunca Biyoloji üzerine eğitim aldığım ve sonrasında kendi çalışmalarımla birlikte Bitki Danışmanlığı da veriyoruz.

Sivil toplum geçmişimi burada da yansıtarak Mel’s World markasının toplumsal fayda sağlaması en büyük hayallerimden birisi. Şimdi her ürün satışından %20’si sokak hayvanlarına gidiyor ve dağıtılıyor.

İleri de bu iş ile alakalı bir hobi bahçesi veya dükkan açmayı düşünüyor musun..?

Markam henüz yolun başında daha çok yolumuz var. Şu an bir atölyem yok ve evi atölye olarak kullanıyorum. Bir süre sonra hayalim olan bir atölye/hobi bahçesini açmak istiyorum.

Tabi bu sıradan bir atölye olmayacak. Atölye de farklı hobilerin de çalışmasını destekleyeceğim. Bazen de sadece bitkilerimizi görmeye gelecekler. Bitki ve hobi ile ilgilenen herkese Mel’s World olarak kapımız açık olacak.

Bugüne kadar işinle ilgili sana gelen en önemli yorum nedir, hatırlıyor musun..?

Benim işimin en riskli yanı şehir dışı kargolarımın kırılmadan yeni yuvasına sağlam şekilde ulaşabilmesi. Ve bu riski en aza indirebilmek için de elimden geleni yapıyorum.

Yine ilk müşterilerimden birisi “Paketi ben dahi zor açtım kırılacağını asla zannetmiyorum.” demişti. İnanılmaz şekilde duygulanmıştım. Çünkü işimin en riskli yanını ben başarabilmiştim.

Tabi hep iyi şeylerle karşılaşmadım. Bir gün sosyal medya postuma reklam vermiştim. Reklamım işe yaramıştı tanımadığım kişilerden yorumlar ve dönüşler almaya başlamıştım. Bir müşteri konuşma diline ve üslubuna dikkat etmeden beni eleştirmişti. Ve o gün çok sorgulamıştım. Eleştirilmek ve eleştirmek gelişimin en önemli adımıydı ancak benim üzüldüğüm nokta ise üslubuydu.

Sonra kendi kendime “Ben ürünüme güveniyorum, tanımadığım kişilerin üslubu için kurulmamıştı Mel’s World.” dedim ve yoluma devam ettim.


En çok hangi çiçek türü talep görüyor..?

Hepimiz evimizi veya çalışma alanlarımızı iyi bir yer haline getirmek istiyoruz. Özellikle son dönemde evlerde daha fazla vakit geçirdiğimiz için en iyi ortamı hak ediyoruz.

Bu sebeple iç mekan bitkilerinin gözdesi olan salon çiçekleri daha çok tercih ediliyor. Aynı zamanda salon çiçeklerinin çoğu evcil hayvanlar için toksik olmuyor ve ideal bir ortamı sunabiliyor. Bununla birlikte birçok bitki sanılandan daha çok insan sağlığı üzerine fayda sağlıyor.

Biz de bu faydaları paylaştığımızda bilinçli bir bitki alımını gerçekleştirmiş oluyoruz.

Son olarak eklemek istediğin bir şey var mı…?

Kendi işini kurmak isteyen her gence söylemek istediğim bir şeyler var. Şu an keşke daha önce başlasaydım diyorum. Siz de benim yaşıma geldiğinizde bunu dememeniz için şu an tam zamanı başlamanın!

Girişimcilik ekosisteminde yer alabilmek için en önemli olay iç motivasyonunuz. Sizin kendi işinize inanmanız gerekiyor. Aynı zamanda gerçekten ne istediğinizi biliyor olmanız oldukça önemli. Ben gerçekten ne istediğimi anlamak için 1 hafta boyunca swot analizi yapmıştım. Kendinizi tanımlamakta zorlanıyorsanız kesinlikle swot analizi yapmanızı tavsiye ederim.

Kadın girişimci olarak kendi ayaklarımız üzerinde durmak, istediğin zaman bir şeyler yapabilmek ve sevdiğin işi istediğin zaman diliminde meydana getirebilmek paha biçilemez. Unutmayın bir kadın değişir, dünya değişir!


whatsapp-image-2021-04-13-at-13-24-36.jpeg

whatsapp-image-2021-04-13-at-13-24-36-1.jpeg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler