"NEREDEYSE 1 YILDIR KEPENK AÇAMIYORUZ"

"NEREDEYSE 1 YILDIR KEPENK AÇAMIYORUZ"

Efeler ilçesine bağlı Zafer Mahallesi'nde bulunan esnaflar dün YÖK tarafından açıklanan karar sonrası adeta yıkıldıklarını, neredeyse 1 yıldır kepenk açamadıkları için batma noktasına geldiklerini belirtti.

2019 yılının ikinci yarısında ortaya çıkan ve kısa sürede küresel salgın haline gelen COVID-19 virüsü, bugüne kadar 2 milyondan fazla vatandaşın hayatını kaybetmesine neden oldu. Türkiye'de de ilk olarak 10 Mart 2020 tarihinde görünen virüs nedeniyle kısıtlamalar hayata geçirildi.

Salgının hızlanmasının önüne geçmek için alınan kısıtlama kararları kapsamında birçok işletme kapatıldı. Kepenk indirmek zorunda kalan esnaflar için zorlu süreç Yaz aylarına kadar devam etti. Havaların ısınmasıyla birlikte vaka sayılarında görülen olumlu düşüş sonrası kısıtlamalar gevşetildi ve kepenk indirmek zorunda kalan birçok işletme tekrar açıldı. Neredeyse batma noktasına gelen esnaflar için cansuyu olan tekrar açılma süreci ise kısa sürdü, vaka sayılarının tekrar yükselişe geçmesiyle birlikte Kasım ayında ikinci pandemi sürecine girildi.

Yeni tip koronavirüs önlemleri Türkiye'de eğitim-öğretim sürecini derinden etkiledi. Mart ayından itibaren Aydın'ı hızla terk etmeye başlayan Adnan Menderes Üniversitesi öğrencileri nedeniyle şehrin ekonomisi adeta bozguna uğradı. Efeler ilçesine bağlı Zafer Mahallesi'nde bulunan kafe, restoran, yurt, berber, kuaför, spor salonu ve market gibi dükkanları işleten esnaflar, ilk pandemi döneminde kapattıkları kepenklerini öğrencilerin kente gelmemesi ile birlikte neredeyse bir yıldır açamadıklarını belirtti.

"YÖK'TEN İLK AÇIKLAMA GELDİ"

Öte yandan, Yüksek Öğretim Kurulu ikinci pandemi dönemi sonrası azalmaya başlayan koronavirüs kaynaklı vaka ve ölüm sayıları nedeniyle aldıkları yeni kararları dün açıkladı. YÖK, uygulamalı eğitimin gruplar halinde yüz yüze, teorik eğitimlerin ise asgari yeterlikler dikkate alınarak çevrim içi yapılmasına karar verdi.

"HA KAFELER KAPALI KALMIŞ, HA ÜNİVERSİTE KAPALI KALMIŞ"

Zafer Mahallesi'nde kafe işletmeciliği yapan İbrahim Sarıkaya, dükkan gelirlerinin yüzde 80'ini üniversite öğrencilerinden sağladıklarını, gençlerin şehri terk etmesi nedeniyle zor zamanlar geçirdiklerini belirtti. ADÜ'nün Efeler ilçesinde bulunan kampüsündeki çoğu fakültenin derslerini teorik olarak işlediğini, bu nedenle öğrencilerin kente geri gelmeyeceğini duyduklarını söyleyen Sarıkaya, "Neredeyse 1 yıldır kapalıyız, daha da açılacak gibi durmuyoruz. Gerçi açılsak ne olacak? Üniversite öğrencileri gelmediği sürece bu mahallede bulunan esnaflar adam akıllı iş yapamazlar. Havaların güzel olduğu zamanlarda benim günlük cirom 6 bin, 7 bin arası oynuyordu ve bu cironun neredeyse 5 bin liralık kısmını öğrenciler karşılıyordu. Gençler yokken Aydın'ın insanı buraya uğramaz bile, yani ha kafeler kapalı kalmış ha üniversite kapalı kalmış, bizim için aynı şey." dedi.

"AÇIKLAMA SONRASI YIKILDIK"

Zafer Mahallesi üzerinde berber salonu işleten İsmail Demirci, YÖK tarafından alınan kararın kendilerini yıktığını belirtti. Pandemi nedeniyle dükkanını devretme noktasına geldiğini belirten Demirci, "Berberler için devlet elinden geleni yaptı. Sağolsun devletimiz bize yardımda da bulundu, kira desteğinde de bulunuyor şuan da fakat öğrenciler olmadığı sürece benim burda yaptığım iş günü bile kurtarmıyor. Elemanlarımla yolları ayırmak zorunda kaldım, tek başıma idare ediyorum artık bu dükkanı ve öğrenciler gelene kadarda böyle devam etmeyi düşünüyorum. Ha keza, öğrenciler gelmezse de dükkanı ederinde bir fiyata devredip başka bir yere taşınmayı düşünüyorum.

Bizim burada sabit müşterilerimiz var çevremizden dolayı ama öğrenciler olmadığı sürece bu müşteriler bizi kurtarmıyor işte. Öğrenciler gelecek ki buradaki tüm esnaflar iş yapacak, Aydın hareketlenecek, Aydın ekonomisi hareketlenecek. Efeler'de ki tüm esnafların en büyük gelir kapısı öğrenciler, bu bir gerçek. ADÜ'de eğitim adam akıllı bir şekilde başlamadığı sürece başta bizim buradaki esnaflar olmak üzere Efeler'de ki esnaflar toparlayamaz."
diye konuştu.

whatsapp-image-2021-02-18-at-17-18-18-1.jpeg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler