ÖLÜMSÜZLÜK MANTARI KUŞADASI'NDA BULUNDU

ÖLÜMSÜZLÜK MANTARI KUŞADASI'NDA BULUNDU

'Ölümsüzlük mantarı' olarak bilinen Ganoderma lucidum, Dilek Yarımadası'nda bulundu.

Dünyada ilk defa ülkemizde Kuşadası’nda keşfedilen ve sonucunda dünya literatüründe Türkiye’ye atfen, “Volvariella turcica” adı verilen Türkiye isimli mantardan sonra, yeni bulunan bir mantar üzerinde çalışmalar devam ediliyor. Muhtemelen bu mantar da endemik bir tür olup, bilim dünyasına “Kuşadası” ismiyle kazandırılması bekleniyor.

EKODOSD bilim danışmanı, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) Atabey Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Oğuzhan Kaygusuz tarafından keşfedilen mantarlar, Amerika Birleşik Devletleri'nde bitki bilimleri alanında yayın yapan ‘Mycologia’ isimli dünyanın önde gelen uluslararası dergisinde yayımlanmakta. Kuşadası’nda araştırmalarını sürdüren bilim insanı Kaygusuz; endemik türlerin yanı sıra, ilginç mantar türleriyle de karşılaşmakta. Dünyada en fazla tıbbi etkisi olan; kanser, alzheimer, emes ve daha pek çok hastalıkta şifa olarak kullanılan 'Ölümsüzlük mantarı'nın (Ganoderma lucidum) bu bölgede de görüldüğü, özellikle Uzakdoğu bölgesinde bunu tüketen kişilerin çok uzun süre yaşadıkları için bu mantar türüne Türkçeleşmiş olarak Ölümsüzlük mantarı isminin verildiği, Denizli ve Kastamonu’da kültürünün yapıldığını söyledi.

Doğadan bilmeden toplanmaması gerektiğini, tıbbi etkilerinin değiştiği pek çok mantar türünün olduğunu belirtti.

Ölümsüzlük mantarının Kuşadası’nda bulunmasının çok önemli olduğunu, normalde bu habitatlarda yetişmemesi gerektiğini, ancak buradaki biyocoğrafik bölgelerin kesişmesinden dolayı ilginç bir şekilde burada da yetiştiğinin görüldüğünü, bunun hem ekolojik ve çeşitlilik açısından önemli olduğunu, burada da kültürünün yapılabileceği açısından da bir ipucu olduğunu belirtti.

Özellikle Dilek Yarımadası’nda, Akdeniz-İran-Turan ve bu bölgelere has iklim kuşaklarındaki bitkilerin burada yetişmesi için konukçu olan mantar türlerinin de burada yetişme potansiyeli bulduğunu, bu bölgenin mutlak korunması gerektiğini, Dilek Yarımadası’nın Milli park olmasının çok önemli olduğunu söyledi. Buradaki tür çeşitliğinin aynı zamanda bir turizm kenti olan Kuşadası’nda botanik turizmi açısından önemli olduğuna dikkat çekti.

165392643-10158278167337075-8921453251239401204-o.jpg

165396218-10158278167622075-5516360028284098663-o.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler