PANDEMİ ETKİSİNDE CUMA NAMAZI

PANDEMİ ETKİSİNDE CUMA NAMAZI

Cuma namazı ülke genelinde koronavirüs önlemleri altında kılınmaya devam ediyor.

2019 yılının ikinci yarısında Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede küresel salgın haline gelen koronavirüs, vatandaşların hayatını etkilemeye devam ediyor. Türkiye'de on binlerce vatandaşın hayatını kaybetmesine neden olan salgın nedeniyle uygulanmaya başlanılan kısıtlamalar ve önlemler birçok işletme, kurum, kuruluş ve sosyal alanda etkisini halen sürdürüyor.

Türkiye'de ilk olarak 10 Mart 2020 tarihinde görülen virüs nedeniyle pandemi önlemleri hayata geçirildi. Vaka sayılarının önüne geçmek için alınan kararlardan biriside camilerin kapatılması oldu. Mayıs ayının son günlerine kadar kapalı kalan camilerde yaklaşık 3 ay boyunca namaz kılınamadı. Vaka sayılarında görülen olumlu düşüş sonrası açılan camilerde ikinci pandemi döneminde herhangi bir karar alınmazken Kasım ayından bu yana 65 yaş ve üstü vatandaşlar ile 20 yaş altı vatandaşlara uygulanmaya devam eden sokağa çıkma kısıtlamaları Cuma namazı saatleri için esnetildi.

Cemaatin yoğun olarak bulunduğu Cuma namazı saatlerinde ise camilerde sıkı önlemler hayata geçiriliyor. Sosyal mesafeye uyulmasına özen gösterilen camilere vatandaşların kendi seccadeleri ile gelmeleri isteniyor, maske takılmasına özen gösteriliyor. Namaz öncesi ve sonrasında havalandırılan camilerde dezenfekte çalışmaları ise belirli aralıklarla yapılıyor. Öte yandan cemaate girişti dezenfektan dağıtılıyor. Kurallara uymayan vatandaşlar ise  cami görevlileri tarafından sık sık uyarılıyor.

Öte yandan Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamada vatandaşlar duyarlı olmaya davet edildi. Salgın hastalık durumunda namaz farzının olmadığını, evde öğle namazı kılarak vatandaşların kaza edebileceğini belirten Diyanet açıklamaısında, "İslam dini hayat ile sağlığın korunması ve bunlara zarar verecek şeylerin giderilmesi yönünde son derece açık hükümler getirmiştir. Müslümanlar, bu hükümlerin gereklerini yerine getirmekle ve ilgili tedbirleri almakla yükümlüdür. Özellikle bulaşıcı hastalıklara karşı gereken tedbirlerin alınması dinimizin bir gereğidir.

Ayrıca hastalıkların bazı ibadetlerle yükümlü olmayı kaldıran bir mazeret olduğu bilinen bir hükümdür. Bu bağlamda, Cuma namazıyla yükümlü olmanın şartlarından birisi de, cemaate katılmaya mani bir mazeretin bulunmamasıdır. Zira meşru bir mazeretin varlığı, Cuma namazının farziyetini düşürmektedir. Hastalık, şiddetli yağış, aşırı sıcak ve soğuk gibi elverişsiz hava şartları yanında salgın hastalık da kişiye cumanın farz olmasını düşüren bu tür mazeretler kapsamındadır.

Cuma namazını kılamayan kişilere öğle namazı farz

Tüm dünyayı etkileyen Covid-19 salgını ile ilgili tedbirler, kış mevsiminin getirdiği elverişsiz hava şartlarıyla birleştiğinde, cemaatin bir kısmının camide yer bulamaması ve Cuma namazını kılamamasına yol açabilmektedir. Camide mesafe şartını sağlayacak şekilde yer bulamayanların, hem kendilerini hem de cemaati tehlikeye atacak şekilde içeriye girmeleri doğru değildir. Bu şekilde Cuma namazını kılamayan kişilere, diğer meşru mazeretlerde olduğu gibi, öğle namazını kılmak farz olmaktadır. Dolayısıyla bu durumdaki kişiler imkân buldukları bir yerde öğle namazını kılmakla yükümlüdürler. Hz. Peygamber (s.a.s.) döneminde sabit olduğu bilinen ve günümüze kadar ittifakla uygulanan hüküm böyledir.

Burada bir kez daha ve önemle ifade edelim ki, bulaşıcı salgın hastalığa yakalananların ve temaslı olanların cemaate katılmamaları ve karantina şartlarına riayet etmeleri dinen zorunludur." ifadelerine yer verdi.

"AYDIN'DA DA DENETİMLER DEVAM EDİYOR"

Aydın'ın Efeler ilçesinde bulunan ve tarihi değeriyle Aydınlılar tarafından büyük ilgi gören Bey Cami'de de bugün cuma namazı pandemi önlemleri etkisi altında kılındı. Aydın İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin de namaz öncesi ve namaz sırasında denetimler gerçekleştirdiği camiye vatandaşların adeta akın etmesi nedeniyle cemaat dışarıya taştı. Yanlarında seccade getiremeyen vatandaşlara seccade dağıtılması ve Aydınlıların camiye girişte dezenfektan kullanmaya özen göstermesi ise takdir topladı.

Pandemi nedeniyle aylarca camilere gidemedikten sonra cemaatle namaz kılmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten vatandaşlar soğuk havaya aldırış etmeden cami imamı Servet Yılmaz tarafından okunan hutbeyi dinledi.

whatsapp-image-2021-02-19-at-14-28-54-2.jpeg

whatsapp-image-2021-02-19-at-14-28-54-4.jpeg

whatsapp-image-2021-02-19-at-14-28-54.jpeg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler