Savaş: 'Dijital dünya hayatımızda ciddi değişimler getiriyor'

Savaş: 'Dijital dünya hayatımızda ciddi değişimler getiriyor'

Günümüzde kağıt fatura devri, yerini dijital sektöre bıraktı. Bu değişim bazı sektörlerin yok olma derecesine gelmesine, bazı sektörlerin ise ön plana çıkmasına neden oldu.

(HABER: Özge ÇÜMLEK)

Aydın’ın Efeler ilçesinde bulunan işletmelerinde e-dönüşüm işi yapan Sevim ile Adnan Savaş çifti, sektöre dair bilgiler verdi. Savaş çifti, “Yaptığımız iş e-dönüşüm. Eskiden kağıt fatura vardı. Artık her şey dijital ortama geçiyor. Bu kağıt faturanın basılması, doldurulması, saklanması ve bunun 10 yıl boyunca denetlenmesi zordu. Maliyeden bir memurun gelip kağıt faturayı denetlemesi gerekirdi. Şimdi devlet de bu dijital dönüşüm işini sevdi. Vergi denetmeni oturduğu yerden kesilen faturanın karşı tarafa gidip gitmediğini, karşı tarafın defterine işleyip işlemediğini her şeyi görebiliyor. Dolayısıyla bütün Türkiye’deki sistemi denetleyebiliyor” dedi.

“E-FATURADA YENİ BİR DEVİR: KEP”

Sektörle ilgili önemli noktalara değinen Adnan Savaş, “Önümüzdeki iki yıl içerisinde neredeyse kağıt fatura kalmayacak. Herkes e-faturaya geçecek. Dijital faturanın oluşumuyla birlikte bir de insanlara ulaştırılması var. Bunun için de vatandaşlara kontrollü bir mail adresine ihtiyaç var. Bu devlet mailinin adına kayıtlı elektronik posta anlamına gelen ‘Kep’ deniyor. İlerleyen zamanlarda vatandaş dahil herkesin Kepi olacak. Kep adresi devlet bir şey göndereceği ve vatandaş bir yerden ürün aldığında çıkan fatura, mahkemeyle veya noterle işleri olduğu zaman direkt kep adresine gelecek ve resmi tebligat yapılmış olacak. Bu şu an Avrupa ülkelerinde böyle, biz de arkalarından gidiyoruz. Türkiye’de şu an 8 tane kep yetki belgesi almış firma var.” ifadelerini kullandı.

“E-DÖNÜŞÜM ÇOĞU MESLEĞİ GÖLGEDE BIRAKACAK”

E-dönüşümle büyük bir değişim olacağına vurgu yapan Savaş, “E-dönüşüm yeni sahalara çıkmış bir meslek. Ve yavaş yavaş kırtasiye sektörünü öldüren bir meslek. Çünkü mantıklı bir tarafı var. Binlerce ağaç kesilmekten kurtuluyor. Aynı zamanda alandan kurtarıyorsun. Ticaret Kanunu’na göre faturaları 10 yıl saklama zorunluluğu var. Klasörde, depoda tarihleriyle beraber indeks yapmak zorunda bırakılıyor insanlar. Bu da büyük bir problem. E-dönüşüm bu problemlerin hepsinden kurtarıyor. Ayrıca sadece kırtasiye değil matbaacılar da ölecek olan mesleklerden birisi. Kâğıt fatura basan, fatura işi yapan matbaacılar yok olacak. Sektör değişeceği için artık maalesef düzen buna ayak uydurmak zorunda.” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler