Taşpınar 'Baraj' gelişmesini değerlendirdi

Taşpınar 'Baraj' gelişmesini değerlendirdi

Eğitim Bir-Sen Aydın 1 No'lu Şube Başkanı Fatih Taşpınar, TYT, AYT ve YDT yerleştirmelerinde baraj puanın düşürülmesini değerlendirdi.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 2021 YKS'nin Temel Yeterlilik Testi (TYT) ile Alan Yeterlilik Testi'nde (AYT) uygulanan baraj puanının düşürülmesi için harekete geçmişti. Çalışmaların tamamlanması ile birlikte alınan kararları sosyal medya hesabından duyuran Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ilave bir ek yerleştirme yapılmasını kararlaştırdığını söyledi ve ekledi; "Bu ilave ek yerleştirmede baraj puanı TYT’de 140, AYT ve YDT'de 170 olarak uygulanacaktır. Yapılan bu önemli değişiklikle birlikte üniversite tercih sürecinin tüm kardeşlerimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Cumhur İttifakı olarak gençlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz."

Baraj puan TYT için 150, AYT için 180 olarak uygulanıyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasının ardından sosyal medyada konu hakkında paylaşımda bulunan birçok genç duydukları memnuniyeti dile getirirken duruma tepki gösterenlerde oldu. Konu hakkında Ajans Aydın Gazetesi muhabirine açıklama yapan Eğitim Bir-Sen Aydın 1 No'lu Şube Başkanı Fatih Taşpınar, "Özellikle önlisans bölümlerinin dolması noktasında, olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyoruz" diyerek kararı desteklediklerini belirtti.

"ÖĞRENCİLERİMİZ YETERLİ BİLGİYİ EDİNEMEDİLER"

Pandemi dönemi nedeniyle online olarak sürdürülen eğitim-öğretim sürecinin öğrencilerin yeterli bilgiyi alamamasına, TYT, AYT ve YDT'de yaşanan puan düşüklüğünün bundan kaynaklandığına dikkat çeken Taşpınar, "Öğrencilerin üniversiteye yerleştirilmesi anlamında boş kontenjanların kalmasının önüne geçen bir uygulama. Çünkü pandemi nedeniyle öğretmenler ve öğrenciler yeteri kadar ders çalışamadı; online eğitimler yapıldı ama bunlara devamlılık istenilen seviyede olmadı. Dolayısıyla öğrencilerimiz yeterli bilgiyi edinemediler, sınavlardaki hazırlık seviyeleri istenen noktada değildi. Puan sorunu yaşandı ve üniversite sınavı soruları da, mevcut şartlar değerlendirilerek, daha önceki yılların zorluk oranına göre hazırlandı, bu da birçok öğrencinin baraj altına kalmasına, tercih yapamayacak duruma gelmesine neden oldu." diye konuştu.

"GENÇLERİMİZİN KALİTELİ EĞİTİM ALMASI ÇOK ÖNEMLİ"

Türkiye genelinde üniversite sayılarının artması ile birlikte öğrencilerin imkanlarının geliştiğine fakat durumun 'kalitesiz eğitim' olgusunun ortaya çıkmasına neden olduğuna vurgu yapan Taşpınar, "Üniversite eğitiminde esas olan; gençlerimizin gelecekteki yaşamlarında kendilerine lazım olan becerileri kazandırmak olması lazım. Tabii son dönemde üniversite sayımız oldukça arttı, bu daha çok gencimizin eğitim alması adına önemli ama kaliteli eğitim olması çok daha büyük önem arz ediyor. Mesela bazı üniversitelerimizde çok fazla yetişmiş akademisyen olmuyor, dışarıdan hocalar ile takviye ediliyor. Böylece de üniversiteler lisenin devamı gibi oluyor maalesef. 'Dünyanın en iyi 500 üniversitesi' sıralamasında bizim yalnızca birkaç üniversitemizin birkaç fakültesi yer alıyor, bunun değişmesini istiyoruz. Gençlerimizin yurt dışında eğitim almak yerine ülkelerinde kalmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

SELÇUK BAYRAKTAR'I ÖRNEK GÖSTERDİ

Türkiye'nin ilk yerli üretim S/İHA sistemi Baykar Bayraktar TB2'nin mimarı, Baykar Savunma Teknik Müdürü ve T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar'ı gençlere örnek gösteren Taşpınar, "Selçuk Bayraktar örneği var. Kendisi dünyanın en iyi üniversitelerinde eğitim almış bir insan ama şu anda ülkesine hizmet ediyor. Yapmış olduğu savunma sanayi teknoloji hamleleri çok mükemmel. Ben kendisini son 100 yılda bu topraklara gelmiş en önemli insanlar arasında görüyorum. Bizim bu şekilde gençlerimizin artması lazım." diyerek sözlerini sonlandırdı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler