Üretici marketlerde kurban satışını eleştirdi

Üretici marketlerde kurban satışını eleştirdi

Efeler'de üreticilik yapan Barış Kılıçaslan, zincir marketlerde kurbanlık satışı yapılmasını eleştirerek "Taksitli kurban satışı olmaz. Faiz ödeniyor, işim içine haram karışıyor" dedi.

Kurban Bayramı'na 1 haftadan az bir süre kala Efeler Hayvan Pazarı'nda hareketlilik başladı. Türkiye'nin dört bir yanından gelen üreticiler, hayvanlarını Efelerli vatandaşlar ile buluşturdu.

Efeler ilçesinde üreticilik yapan Barış Kılıçaslan, bayrama 1 haftadan az bir süre kalmasına rağmen 80 hayvanından yalnızca 10'unu satabildiğini söyledi. Pandeminin sezon içerisinde bitmesinin işlerini etkilediğini söyleyen Kılıçaslan, zincir marketlerde kurbanlık hayvan satışı yapılmasını eleştirerek devletin buna müdahale etmesi gerektiğini belirtti.

"12 KİLO KUZUDAN KURBANLIK OLMAZ"

Marketlerden kurbanlık alışverişi yapıldığında paranın çöpe gitme riski olduğunu da belirten Kılıçaslan, bazı marketlerin 12 kiloluk kuzuyu dahi kurbanlık olarak satmasını eleştirdi ve "12 kilo kuzudan kurban olmaz. İslamiyette kurban için denir ki 6 aydan büyük olacak ve bedeni annesinden büyük olacak. 12 kilo hayvan anasından yeni ayrılmış oluyor, insanlar bu hayvanları kestirmek için para veriyor fakat çöpe mi atıyor belli değil

Kuzu en az 25 kilo olmalı ki kurban olsun. Kredi kartı ile gidiyor oradan geçiyor,
"Biz Allah için kestik" diyor. Sen kendi kendini kandırıyorsun, Allah'ı kandıramazsın ki. Allah bize emretmiş, "Kurban keseceksin" demiş. Peki ne kesilebilir? Koç, dana ve deve. Koç dediğin zaman ne oluyor, 1 yaşında oluyor. Markete gidiyorsun, yazmışlar "12 kilo kuzu şu para", arkadaş bu hayvan 12 kilo geliyorsa nasıl kurban olacak" dedi.

"TAKSİTLİ KURBAN OLMAZ"

Faizin haram olduğunu, kredi kartı ile kurban alışverişi yapıldığında işin içine haram karıştırıldığını vurgulayan Kılıçaslan, "Adam oradan gidiyor, 15 taksit kurban kesiyor bu da bizim satışlarımızı tamamen etkiliyor. Ya taksitli kurban mı olur? Oradan faiz ödüyor, haram karıştırıyor.  İslami usuller kalmamış zaten. Senin markette ne işin var kurban için." ifadeleri ile durumu eleştirdi.

Küçük esnafa ve üreticilere destek sağlanmasını, marketlerde kurbanlık satışı yapılmasının yasaklanmasını talep eden Kılıçaslan, "Herkes bağırıyor, "Etinizi marketten değil esnaftan alın" diye ama buna devlet el atmalı. Sen koskoca bir marketsin, esnafın işiyle niye oynuyorsun ki? Sen küçük esnafı bitirirsen piyasa zaten biter. Üretici dayanabileceği kadar dayanacak, dayanamayacağı yerde bitecek" diye konuştu.

44.jpeg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler