Yıldız: 50 Bin Çilek İşçisi Zor Durumda Kalacak

Yıldız: 50 Bin Çilek İşçisi Zor Durumda Kalacak

CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, bu süreçte tarıma gerekli desteğin sağlanması gerektiğini dile getirdi. Ayrıca Yıldız, JES’lerin Aydın’da faaliyetlerine devam ettiğini de söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi.

 

JES’LER HALEN FAALİYETLERİNİ SÜRDÜRÜYOR

 

“Coronavirüsten hayatını kaybeden bütün vatandaşlara Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı diliyorum. Tedavisi devam eden bütün vatandaşlarımıza da acil şifalar diliyorum.

 

Corona virüsünden dolayı restoranlar, kafeler ve bir sürü iş yerleri kapandı ama maalesef, bu dönemde Aydın'da -Aydın'ın yüzde 80'i tarımla geçinen bir ilimiz- zeytin, incir, sebze ve meyve… Türkiye'de hemen hemen incirde yüzde 75'i, zeytinde yüzde 35'i, meyve ve sebzede de yüzde 30'u temsil eden Aydın ilimizin bu dönemde, nisan ve mayıs aylarında incir çiçek açtığı için ve tozlaşır. Bu nedenle, 3573 sayılı Kanun'un 20'nci maddesinde zeytin, incir, sebze ve meyve tozlaşmayı önleyici hiçbir tesisin kurulmayacağı hükmünü getirmiştir. Bu yasada var ama her yeri kapatmanıza rağmen Aydın'da jeotermal elektrik santralleri maalesef çalışıyor.

 

Özellikle bu dönemde en az iki ay boyunca bu jeotermal elektrik santrallerinin kapanması gerekiyor. Çevreye verdiği zararı defalarca, burada gündeme getirdik. Şu an incir, zeytin, sebze, meyve çiçek vermektedir. Eğer şayet bu jeotermal elektrik santrallerini kapatmadığımız takdirde, önümüzdeki bu sezonda alacağınız sebze, meyve, zeytin, incirin kalitesinin, yüzde 20 veriminin düştüğünü hepimiz biliyoruz. Bu nedenle, özellikle Tarım Bakanına da, Cumhurbaşkanına da ricada bulunuyoruz. Her yeri kapattınız, en azından iki ay boyunca jeotermal elektrik santrallerini kapatmanız gerektiğinin inancını taşıyoruz. Aksi takdirde, önümüzdeki en önemli konu tarım konusu arkadaşlar.

 

Nasıl bu coronavirüs çıktığında sağlığın, gıdanın ne kadar önemli olduğunu bütün dünya anladı. Siz sağlıkta bilim kurulu kurdunuz acilen de bir "Tarım bilim kurulu" kurmanız lazım. Önümüzdeki dönemde -en büyük sorunumuz- tarımla ilgili sorunlar ortaya çıkacaktır değerli arkadaşlar.

 

50 BİN AİLE ZOR DURUMDA KALIR

 

Yine, Aydın Sultanhisar ilçemiz var – AK Partili milletvekilleri de bilir bunu- Türkiye'deki çilek üretiminin yüzde 50'si Sultanhisar'da olur, yaklaşık 600 trilyonluk bir gelir elde ediyorlar. Önümüzdeki hafta çilek üretimine başlayacağız yani mahsulleri toplamaya başlayacağız. Bütün gelen telefonlardan… Daha önce ürettiğimiz çileğin yarısını, yüzde 50'sini Ukrayna, Rusya ve Romanya'ya ihracat yapıyorduk. Buradan Tarım Bakanlığına sesleniyoruz değerli arkadaşlar: Acilen, Tarım il müdürleri acele bir açıklama yapması lazım, çilek üreticilerine şunu demesi lazım: "Arkadaşlar sizin çileğinizi 6 liradan alma garantisini veriyoruz." demeleri lazım. Aksi takdirde, yaklaşık 600 milyon TL'den gelen cironun 100 milyon lirası değerli arkadaşlar işçi parası.

 

Yani bizim o bölgede dört ay boyunca tarım işçileri, kadınlarımız çalışır. O dört ay boyunca elde ettikleri parayla, sekiz ayını geçindirirler. Bu nedenle, özellikle Tarım Bakanının şunun garantisini vermesi lazım. Evet, karayolu ulaşımı yapma şansımız yok. Bütün, Türk Hava Yolları, AnadoluJet, hepsinin yatıyor uçakları. Hava yollarıyla beraber Ukrayna, Romanya ve Rusya'ya muhakkak bu çilekleri ihraç etmemiz gerekiyor, devletin eliyle. Sayın Cumhurbaşkanımız S400'leri alırken, kullanmadan 2,5 milyar dolar Rusya'ya para ödedi. Bizim de bu dönemde, 50 milyon dolarlık çilek ihracatında devreye girip bu konuyu halletmeniz lazım. Aksi taktirde 50 bin ailenin geçimi sıfırlanıyor, hepsi borçlu. Evet, şu an Aydın'ımızda Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Özlem Çerçioğlu ve ilçe belediye başkanlarımız yoksul ailelere ciddi derecede yardım ediyorlar. Yaklaşık 14.500 aileye sıcak yemek götürüyoruz, 15 bin aileye kuru gıda yardımı ediyoruz. Allah'a şükürler olsun, Aydın'da şuan Büyükşehir Belediyesinin sayesinde yatağa aç çocuk girmiyor, yoksullarımıza yardım ediliyor.

 

Bu nedenle, özellikle Bilim Kurulu nasıl kurulduysa muhakkak tarımla ilgili Tarım Komisyonunun çalışması gerekiyor ama maalesef Tarım ve Orman Bakanlığının herhangi bir çalışması yok. İnsanlar zor durumda. 2019'daki tarım alacaklısı çiftçilerimizin muhakkak ödemelerini yapmamız gerekiyor. Yine, 2020'de millî hasılatın yüzde 1'i yani 49 milyar TL'yi acilen çiftçilerimize ödememiz lazım. Önümüzdeki yıl -zaten turizm bitti- turizmin yönünde gıda sektörüne ağırlık vermemiz gerekiyor, tarıma ağırlık vermemiz gerekiyor; aksi takdirde önümüzdeki dönemde çok sıkıntı çekeceğiz. Burada Hükûmeti uyarıyoruz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler