Gece geç uyumanın kalp sağlığına etkisi

Gece geç uyumanın kalp sağlığına etkisi

Uzmanlar uyarıyor! Yapılan bir araştırmaya göre, gece geç saatlere kadar oturan kişiler, erken kalkanlarla karşılaştırıldığında neredeyse iki kat daha fazla damar sertliğine ve kalp krizi riskine sahip olabiliyor.

Yağ birikintilerinin birikmesinden kaynaklanan sertleşmiş damarlar, yüksek tansiyonu ve kolesterolü olan yaşlı kişilerde daha sık görülür ve kalp krizi ya da felç geçirme riskini artırır.

İsveçli araştırmacılar, bu durumun, daha geç uyanıp daha geç yatma eğiliminde olan, öğleden sonra ve akşamları daha enerjik olan “gece kuşları”nda daha yaygın olup olmadığını görmek için yaşları 50 ile 64 arasında değişen 771 kişiyi inceledi.

Kesin olarak “gece kuşu” olduklarını söyleyen kişilerin atardamarlarında sertleşme olasılığının, kesin olarak erken kalkanlara göre yüzde 90 daha fazla olduğunu buldular.

Kanıtlar, özellikle gündüz saatlerinde aktif olmak yerine gece kuşu olmanın doğal vücut saatimize aykırı olabileceğini gösteriyor.

Saatlerdeki bu uyumsuzluk, atardamarlara zarar verebilecek ve sertleşmelerine neden olabilecek yüksek tansiyon ve iltihaplanma ile ilişkilendiriliyor. Sertliğe neden olan yağ birikintileri daha sonra parçalanarak kalp krizlerine ve felçlere yol açan kan pıhtılarına neden olabilir.

Bununla birlikte, gece kuşları aynı zamanda yetersiz beslenme gibi daha sağlıksız yaşam tarzlarına da sahip olma eğilimindedir ve bu da atardamar sertleşmesi riskini artırabilir.

İsveç'teki Gothenburg Üniversitesi'nden araştırmayı yöneten Mio Kobayashi Frisk, "Gece kuşu olan insanlar, sertleşmiş arterlerle olan potansiyel bağlantının farkında olmalı ve belki de yorgun olduklarında çok geç yatmamaya çalışmalıdır."

"Kardiyovasküler hastalık açısından muhtemelen risk grubunda olduklarından, sağlıklı beslenme, yeterince uyku ve egzersiz yapma gibi farklı bir yaşam tarzını düşünmek isteyebilirler." dedi.

Araştırma, Sleep Medicine dergisinde yayınlandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler