"Golden cinsi bir köpekte saldırgan olabilir"

"Golden cinsi bir köpekte saldırgan olabilir"

Aydın Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Şenay Tekinbaş, bazı köpek ırklarının 'yasak ırk' olarak anılmasına tepki gösterdi.

Hayvanları Koruma Kanunu ile Türk Ceza Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, 9 Temmuz Cuma günü TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Kararın alınmasının ardından birçok hayvan sever, yasanın yeterli korumayı sağlamadığını söyleyerek tepkilerini dile getirdi.

Yasada tepki çeken noktalardan birisi de Türkiye'de bazı köpek ırklarının 'yasak ırk' veya 'tehlikeli ırk' olarak anılması ve bu köpek ırklarına uygulanan yasakların devam etmesi oldu.

Bilindiği üzere; Pitbull Terrier, Brezilya Mastiff, Japanese Tosa ve birçok köpek ırkı, kas ve çene yapılarının çok kuvvetli olması sebebiyle insanlar için tehlike oluşturma ihtimaline karşı Çevre ve Orman Bakanlığı 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ile yurda girmesi, bir sahibe verilmesi, herhangi bir reklam konusu olması, takas işlemine koyulması, çiftleştirilmesi veya birine hediye verilmesi noktalarında yasaklı.

"REHABİLİTE EDİLMESİ GEREKEN KÖPEK DENMELİ"

Yasağın devam etmesine bir tepki de Aydın Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Şenay Tekinbaş'tan geldi. Tekinbaş, Golden Retriever cinsi bir köpeğinde saldırgan olabileceğini, çeşitli nedenler ile bazı ırkların yasaklanmasının bilimsel olmadığını söyledi. Tekinbaş, "Yasak ırk sözü gerçekten çok çirkin. Bir hayvan sahibinin yetiştirdiği koşullara ve şekillere göre huy edinir; yani bir hayvan saldırgan ise bu yetiştirme cinsine bağlıdır. Bazı örnekler nedeniyle bir ırkın itham edilmesi çok yanlış." dedi ve ekledi; "Yasak ırk yoktur, rehabilite edilmesi gereken hayvanlar vardır. Bu yüzden de ülke genelinde hayvan rehabilitasyon merkezlerinin sayısı arttırılmalıdır."

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler