Korona aşısı yaptıranlara devlet tazminat ödeyecek

Korona aşısı yaptıranlara devlet tazminat ödeyecek

Almanya'da Covid-19 aşısı nedeniyle zarar gördüklerini iddia eden 11,827 kişi başvuruda bulundu, ancak sadece 467 başvuru kabul edildi. Tazminat başvurularının incelenmesinde bilirkişi eksikliği ve tıbbi bilgi açığı yaşanıyor. Başvuruları kabul edilen kişilere devlet tazminat ödeme kararı aldı.

Almanya’da, 27 Ocak 2020 tarihinden itibaren Covid-19 aşısının neden olduğu zararlar sebebiyle toplam 11,827 kişi tazminat başvurusunda bulundu.

Alman devlet yetkilileri, bu başvuruların sadece 467’sini aşının zararlı etkilerini kabul etti. Bu oran, 65 milyon kişinin en az bir doz aşılandığı ülkede yüzde 0.00072 olarak gerçekleşti. 138,888 aşılama sonucunda bir kişinin zarar gördüğü tespit edildi.

Başvuruların incelenmesi sürecinde yaşanan sorunlar, özellikle bilirkişi eksikliği ve Covid-19 aşıları ile hastalık seyirleri arasındaki tıbbi bilgi eksikliği olarak belirtildi. Kuzey Ren-Vestfalya Sağlık Bakanlığı’na göre, başvuruların yavaş ilerlemesinde bilirkişi eksikliği etkili oldu.

Almanya’da tazminat başvuruları, sosyal güvenlik, bireysel tazminat ve ağır engellilerle ilgili konulardan sorumlu bakım idarelerine yönlendiriliyor. Başvuru sürecinde bireyler, öncelikle aile hekimlerine başvurarak aşıların potansiyel zararlı etkilerine dair şüphelerini iletmeleri gerekiyor.

Hekimler, şüpheli vakaları Federal Aşılar ve Biotıbbi İlaçlar Enstitüsü’ne bildiriyor. Tazminat başvurusu yapıldıktan sonra, vaka bir bilirkişi tarafından detaylı bir şekilde incelenir ve nihai karar, başvuruyu alan bakım idaresi tarafından verilir.

Almanya genelinde tazminat başvuruları, eyaletlere göre değişkenlik gösteriyor. Örneğin, Saksonya-Anhalt, Thüringen, Brandenburg ve Mecklenburg-Vorpommern’de birkaç yüz başvuru yapılırken, Hessen ve Berlin’de bu sayı 900 civarında seyretmektedir. Bavyera ise, 2,500’den fazla başvuru aldığı belirlenen eyaletlerden biridir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler