Online satış kitapçıların belini büktü

Online satış kitapçıların belini büktü

Efeler'de kitap satışı yapan bir mağazayı işleten Kazım Oğuz, internet üzerinden kitap satışı yapan sitelerde bazı ürünlerin kendi alış fiyatlarından daha düşük fiyatlara satıldığını söyledi.

Salgın sürecinde kitap üretiminde yüzde 22 oranında artış yaşandı. Türkiye Yayıncılar Birliği verilerine göre online kitap satışları yüzde 100, çocuk kitap satışları yüzde 200 arttı. Daha önce internetten hiç işlem yapmamış 3 milyon kişi, internet üzerinden alışverişe başladı. İnternetten satışların 10 senede kazanacağı pazar payı, sadece birkaç ayda kazanıldı. En büyük ilgi online kitap satışları ile sesli kitap mecralarına gösterildi. 

Aydın'ın Efeler ilçesine bağlı Hasanefendi Mahallesi Gençlik Caddesi üzerinde kitap satışı yapan bir mağazayı işleten Kazım Oğuz, internet aracılığı ile kitap satışı yapan işletmelerle rekabet edemediklerini söyledi. Oğuz, "Şu an başımızdaki en büyük belalardan biri online kitap satışı. Koronavirüs sanki insanları internete yönlendirmek için özel çıkarılmış gibi, şu an herkes bisküviyi dahi internetten söylüyor" dedi.

"ALIŞ FİYATIMIZIN ALTINDA SATIYORLAR"

Birçok internet sitesinde kitap fiyatlarının kendi toptan alış fiyatlarının altında olduğuna dikkat çeken Oğuz, "İnternette şöyle bir olay var; bu siteler benim alış fiyatımın altında satıyorlar. Benim alış fiyatımın altında satarsa ben nasıl rekabet edebilirim, nasıl dayanabilirim? Bu siteler yüzünden Anadolu'da kitapçı kalmadı. Gerçek anlamda kültür kitapçılığı bitti, birkaç şehirde kitapçı var onun haricinde bitti, test kitabı satışına dönüldü. Mesela geçtiğimiz günlerde bir sitede gördüm; benim 5 lira 80 kuruşa aldığım kitabı bir site 5,79'a satıyordu. Bu kitabın satış fiyatı 10 liradır normalde, ben nasıl rekabet edebilirim bu adamlarla? Dayanacak gücümüz kalmadı yani" diye konuştu.

"BÜYÜK SERMAYELER KÜÇÜKLERİ ÖLDÜRÜYOR"

Avrupa'da kitap satışı yapan mağazaları ve yayınevlerini korumak adına alınan kararların Türkiye'de de uygulanmasını talep ettiklerini belirten Oğuz, yetkililere seslendi. Oğuz, "Avrupa'da kitapçıyı ve yayınevlerini korumak adına 'sabit fiyat listesi' diye bir uygulama var. Bu Türkiye'de de uygulanırsa bizler korunuruz, yoksa halimiz gerçekten kötü. Bu uygulama iskontoları ve indirimleri düzenliyor, böylece hiç kimse istediği fiyata istediği ürünü satamıyor. 'Vahşi kapitalizm' denilen bir olgu var, büyük sermayelerin küçükleri öldürmesi üzerine, biz şuanda gerçekten ölmek üzereyiz" ifadelerini kullandı.

'Korsan' olarak anılan sahte kitap satıcılarının yayınevi kurduğuna, bastıkları kitapları internet üzerinden vatandaşlara ulaştırdıklarına vurgu yapan Oğuz, "Eski korsancılar yayınevi oldu. Müşteri geliyor, 5 tane Sabahattin Ali kitabını internetten 10 liraya almış mesela, korsan olduğunun farkında bile değil. 2 liraya kitap mı olur?" diyerek vatandaşları internet alışverişi yaparken iki kere düşünmeye davet etti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler