Sessiz ve içe kapanık çocuğa nasıl davranmak gerekir?

Sessiz ve içe kapanık çocuğa nasıl davranmak gerekir?

İçe kapanıklık, çocukların dış dünyadan gelen uyarılardan ziyade kendi iç dünyalarındaki hislere odaklandığı bir kişilik özelliği olarak tanımlanır. İçe kapanık çocuklar, sosyal ortamlarda yorulabilir, yalnız kalmayı tercih edebilir, gözlem ve analiz yapmaya meyilli olabilirler.

İçe kapanıklığın sebepleri arasında genetik yatkınlık, baskıcı ebeveyn, aile içi şiddet, duygusal yoksunluk, başarısızlık korkusu, küçümseyici tavırlar ve stres yer alabilir.

İçe kapanık çocuklara nasıl davranılması gerektiği konusunda, hazırlıklı olmalarını sağlamak, onları anlamak, onlara zaman tanımak ve onları zorlamamak önemlidir.

İçe kapanıklık, çocukların hayatlarında önemli bir rol oynayabilir. Bu nedenle, çocukların içe kapanıklıkla başa çıkmalarına yardımcı olmak için birçok farklı yöntem vardır. Örneğin, çocukların kendilerine güvenmelerini sağlamak, onları anlamak, onlara zaman tanımak ve onları zorlamamak önemlidir. Ayrıca, çocukların sosyal becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmak için, onları sosyal ortamlara dahil etmek, onlara fırsatlar sunmak ve onları desteklemek de önemlidir.

Uzman Klinik Psikolog Hatice Börek, '' İçe kapanıklıkla başa çıkmak için bir diğer yöntem de, çocukların kendilerini ifade etmelerine yardımcı olmaktır. Bu, çocukların duygularını ifade etmelerine, düşüncelerini paylaşmalarına ve kendilerini ifade etmelerine yardımcı olmak anlamına gelir . Bu, çocukların kendilerine güvenmelerine ve kendilerini ifade etmelerine yardımcı olabilir.'' dedi.

Pfapa hastalığı nedir? Uzman doktordan 'antibiyotik' uyarısı

Pfapa hastalığının 5 yaş altı çocuklarda daha sık görüldüğünü ve çoğu zaman boğaz ağrısı, ağızda aft ve yüksek ateş ile belirginlik gösterdiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uz. Dr. Selin Kuzucu, tedavi amacıyla kullanılan antibiyotiğin insan sağlığına fayda sağlamadığını söyledi.

Pfapa hastalığının sık tekrarlayan yüksek ateş, boğaz ağrısı ve ağızda aft gibi semptomların seyir gösterdiğini söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uz. Dr. Selin Kuzucu, bu hastalığın çocukluk çağında en sık görülen romatizmal bir hastalık olduğunu belirtti.

Pfapa hastalığının sebebinin bakteri kaynaklı olmadığına da değinen Kuzucu, antibiyotiğin tedavide yerinin olmadığını söyledi. Kuzucu, bu hastalıkta temel tedavi yaklaşımının çocuğa uygun tip kortizonun, etkin ve en az yan etkiye sahip dozda verildiğini açıkladı.

Hastalığa bağlı yaşanılan en büyük sıkıntının çocuğun ve ailenin hayat kalitesini ciddi manada düşürdüğünü de belirten Kuzucu, erken tanı ve tedavinin önemli olduğunu ifade etti.

Kuzucu, “Bu açıdan erken dönemde iyi bir ayırıcı tanı yapılarak, etkin tedavi ile atakların sıklığının ve şiddetinin azaltılması ya da tamamen ortadan kaldırılması asıl amacımız olmalıdır.” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler