Aydın'da sağlık çalışanlarından 'İş bırakma eylemi'

Aydın'da sağlık çalışanlarından 'İş bırakma eylemi'

Aydın'daki sağlık çalışanları, şartlarının iyileştirilmesi ve sözlerinin dikkate alınması gerektiğine vurgu yaparak iş bırakma eylemi yaptı.

Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi girişinde düzenlenen basın açıklamasına Aydın Aile Hekimleri Derneği, Aydın Tabip Odası, Birlik Ve Dayanışma Sendikası Aydın Şubesi, Genel Sağlık İş Sendikası Aydın Şubesi, Sağlık Ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Aydın Şubesi ve sağlık çalışanları katıldı. 

Yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi.  

"ARTIK BU ŞARTLARDA ÇALIŞAMIYORUZ"

Sağlık emekçileri salgın döneminde canla başla çalışırken aynı zamanda işsizlikle, işten atılmalarla, yoksullukla karşı karşıya bırakılmıştır. Sağlık emekçileri "Artık bu şartlarda çalışamıyoruz" diyerek istifa ederken, emekli olurken; genç hekimlerimiz başta olmak üzere sağlık emekçileri yurtdışına göç ederken tüm bu sorunları konuşmak, çözüm önerilerimizi iletmek için sağlık bakanına görüşme taleplerimizi defalarca ilettik. Sağlık bakanının, hekimlerin, sağlık emekçilerinin çalışma koşullarını, sağlık ve yaşam sorunlarını, toplum sağlığını, sağlık emek meslek örgütleriyle konuşmasından daha doğal ne olabilir? Bu görüşme taleplerini karşılamak sağlık bakanının bizlere ve topluma karşı sorumluluğu değil midir?

Artık yaşamımıza bile mâl olan bunca sorunumuzu duymazdan, görmezden gelen iktidar, aslında her şeyi görmektedir ve bilmektedir. Bunun en son örneği de hekimlerin, sağlık emekçilerinin artık yoksulluk sınırının çok altına düşmüş; açlık sınırına kadar gerilemiş gelirleri ve özlük hakları ile ilgili düzenleme yapacağı iddiasıyla getirdikleri ucube yasa tasarısıdır. 


“GELECEĞİMİZ İÇİN ARTIK G(Ö)REV ZAMANIDIR”

Bizler tasarının yeterli olmadığını, bütüncül olmadığını, tüm sağlık emekçilerini, tüm hekimleri kapsamadığını belirtirken bu teklif bile bize fazla görülmüş; ne zaman tekrar meclise getirileceği, varsa eksiklerinin yasa tasarısına eklenerek neden tamamlanmadığı gibi sorular havada bırakılarak usule aykırı bir şekilde geri çekilmiştir. Bu yasa ne çalışan hekimlerin ne de emekli hekimlerin gelirlerinde bir iyileştirme sağlamayacaktır. İktidara ve sağlık bakanlığına çeşitli açıklama, eylem ve yürüyüşlerle anlatmaya çalıştık, yine söylüyoruz: Salgın döneminde yaşamımızı da ortaya koyup verdiğimiz emeğin, böyle daha fazla değersizleştirilmesine izin vermeyeceğiz. Toplum sağlık hakkı; emeğimiz ve geleceğimiz için artık G(ö)REV zamanıdır.

“BÜTÜNCÜL BİR MESLEK HASTALIKLARI YASASI İSTİYORUZ!”

Performans sisteminin kaldırılmasını, döner sermaye uygulamasına son verilmesini, sabit maaşımızın bunlara muhtaç etmeyecek, emekliliğe yansıyacak şekilde düzenlenmesi istiyoruz. Çalışma koşullarımızın iyileştirilmesini ve insanca çalışma süreleri; güvenli, sağlıklı çalışma ortamları; COVID-19 başta olmak üzere meslek kaynaklı hastalıklara karşı bütüncül bir meslek hastalıkları yasası istiyoruz. Mevcut 5 dakikada bir muayene dayatmasına son verilmesini; randevuların hastalarımıza en az 20 dakika ayırabileceğimiz şekilde düzenlenmesini istiyoruz. Toplumun geniş kesimlerinin sağlık hizmeti ihtiyacı da hekimlerin özlük hakları da ancak kamusal sağlık politikalarıyla teminat altına alınabilir. İş güvencemiz, gelir güvencemiz, mesleki bağımsızlığımız için kamusal sağlık sistemi istiyoruz.

“SAĞLIK EMEKÇİLERİNİN ÇIĞLIĞINA KULAK VERİLMELİDİR “

Bu G(ö)REV, emeğimize, geleceğimize, halkın sağlık hakkına sahip çıktığımızı gösteren bir uyarıdır. Artık toplumun, sağlık emekçilerinin çığlığına kulak verilmelidir. Taleplerimiz kabul edilmediği, sağlık emekçilerinin çalışma ve yaşam koşullarını düzeltecek bir düzenleme hızla meclise getirilmediği takdirde eylemlerimiz devam edecektir. İktidar bilmelidir ki söyleyecek sözümüz, değiştirecek gücümüz var. Kısacası emek bizim ise söz de bizimdir!”

whatsapp-image-2021-12-15-at-13-39-37.jpeg

whatsapp-image-2021-12-15-at-13-39-37-1.jpeg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler