BARIŞ PINARI HAREKÂTI BAŞLADI

BARIŞ PINARI HAREKÂTI BAŞLADI

Yaşar ALDIRMAZ Yazdı, BARIŞ PINARI HAREKÂTI BAŞLADI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kızılcahamam kampında yaptığı açıklamada sinyalini verdiği, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatları sonrasında uzunca süredir üzerine konuşulan güvenli bölge oluşturmak amacıyla Fırat’ın doğusuna yönelik Türk Silahlı Kuvvetlerimizin askeri operasyonu Resulayn'daki YPG hedeflerinin vurulmasıyla bugün resmen başladı. 

 

Operasyonun başladığı bilgisini Twitter hesabından duyuran Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk Silahlı Kuvvetlerinin Suriye Milli Ordusu'yla birlikte Suriye'nin kuzeyinde PKK/YPG ve DEAŞ terör örgütlerine karşı Barış Pınarı Harekatı'nı başlattığını duyurdu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ifadesinden yola çıkarak “Barış Pınarı Harekâtı” olarak adlandırılan ve bugün itibariyle başlayan bu önemli harekatın hedefi nedir? Fırat'ın doğusu neresi? Yaşanan gelişmeler ve yaşanması olası gelişmeler neler? Bunlara kısaca göz atmakta fayda var.. 

 

Barış Pınarı? 

 

Bilindiği üzere Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'da partisinin 29. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'da, Fırat'ın doğusuna bir operasyon yapılacağı mesajını içeren açıklamalarda bulundu. Suriye tarafına yapılacak operasyona dair Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; "Ülkemizi terör örgütünden uzak tutmak için sürekli yüzümüze gülen, sürekli diplomatik söz oyunlarıyla kendilerince oyalayanlara diyoruz ki, artık söz bitti. Hazırlıklarımızı yaptık, harekât planlarımızı tamamladık, gereken talimatları verdik. Kararı verilen ve süreci başlamış olan barış pınarlarının önünü açma vakti, belki bugün, belki yarın denebilecek kadar yakındır. Hem karadan hem havadan bu harekâtı yürüteceğiz" şeklinde konuştu. Erdoğan'ın konuşmasında "Barış Pınarları" ifadesini kullanması ile operasyonun ismi de açığa çıkmış oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasında tekil değil çoğul olarak Pınarları ifadesi kullanması harekatın birden fazla noktada icra edileceği izlenimi yarattı bunun sadece bir varsayım olup olmadığını harekatın icrası sırasında göreceğiz.

 

Fırat’ın Doğusu? 

 

Fırat'ın doğusu olarak kabul edilen alan oldukça geniş bir alana tekabül etmekte bu nedenle operasyonun bu kadar geniş bir alanı kapsamayacağı Türkiye’nin sınır bölgesinde bir güvenlik koridoru oluşturma amacıyla Zeytin Dalı Harekât bölgesinden Irak’a kadar olan bölge ile sınırlı kalacağı düşünülüyor. Kaldı ki Türkiye’nin harekattaki temel hedefi de bu koridoru terörist unsurlardan temizlemek ve güvenli bir bölge oluşturmak. 

 

Zeytindalı Harekâtı bölgesinden başlayan ve Irak'a kadar uzanan bölgeyi kapsayacak harekata ABD daha önce yatığı açıklama ile destek vermeyeceğini ve Türkiye’nin operasyon alanında bulunan askerlerini geri çekeceğini bildirmişti. 

 

Harekatın Amacı Nedir?

 

Barış Pınarı Harekatının temel hedefi bölgeyi terörist unsurlardan temizlemek ve bu bölgede 3 milyon Suriyelinin yaşayabileceği bir güvenli bölge oluşturmak. Bu noktada hem Cumhurbaşkanı Erdoğan hem Millî Savunma Bakanlığı hem de Dışişleri Bakanlığı tarafında defalarca ifade edildiği gibi bu harekât sayesinde Suriye’nin sınır güvenliği ve toprak bütünlüğü teminat altına alınacak, göçmenler güvenli bir şekilde evlerine dönebilecek, bölgeye barış ve huzur gelecektir. Ayrıca harekât uluslararası hukuka uygun biçimde, BM Şartı’nın 51. maddesi ve BMGK'nın terörle mücadeleye ilişkin kararları gereğince icra edilmektedir. Kısacası Türkiye bu harekât ile daha önce Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarında olduğu gibi harekât alanında barış ve güven tesis etmenin yanı sıra Türkiye’nin en uzun kara sınırını da teröristeler temizlemiş olacaktır. Rabbim kahraman Mehmetçiğimiz yâr ve yardımcısı olsun..

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler